Nu-i cazul să renunți

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
HCorches prel jpg

Ca profesor de limba și literatura română îmi place să găsesc pretexte pentru a aduce în fața elevilor texte din literatura contemporană, fie universală, fie autohtonă. Este o dublă motivație în acest obicei al meu. Pe de o parte, îmi satisface mie nevoia de diversitate, de ieșire din rutină: să predai ani în șir doar un set restrîns de autori canonici și de opere literare poate fi, pentru unii ca mine, destul de inhibant. Pe de altă parte, este o strategie pe care o am, de a-i apropia cu adevărat pe elevi de literatură, conștient fiind că rămînînd doar în cadrele canonului, care este perceput ca o obligație, risc să nu-i pot ajuta suficient să devină iubitori de literatură. Deși încerc și prin studiul canonicilor să găsesc puncte de contact cu universul de interese și cu viața elevilor, este mult mai dificil să îi convingi doar operînd cu acesta că merită să mai intre în librării.

Deunăzi, am folosit ca pretext pentru o oră de educație media, curs opțional pe care îl țin cu o clasă de a XI-a, un text poetic al lui T.S. Khasis, pe care îl reproduc aici:

tribuna 0 la dinamo vs tg. mureș:am înjurat și-am aplicat huiduieli încercînd să mă descarc,dar tot trist am ieșit din stadion. săptămîna trecutăam avut noroc: am cîștigat o brichetă l&m.

încă nu mi-am ridicat premiulși cred că nici nu-l voi ridica vreodată, dar am avut noroc.fredy e sigur că viața e premiul cel mare:– acceptă și totul va deveni suportabil, a conchis.

am ajuns acasă: pe facebook pare-n regulă să iubeștipînă la moarte,pe facebook e imposibil să-ți pierzi cîinele sau mințile,dispari și apari cînd ai chef, îți schimbi datele personale cînd ai chefși-ți poți șterge moaca dacă nu-ți mai place.

nu-i cazul să renunți, adu-ți aminte că deja ai renunțat.

Sînt elevi care pînă la aceste ore cu mine nu au avut contact cu literatura și mai ales cu poezia contemporană, eu nefiind și profesorul lor de limba și literatura română. A fost o mare plăcere – am intuit că așa va fi – să văd ușurința cu care au descoperit mecanismele textului și cu care au ajuns să-i perceapă semnificațiile. Au văzut că textul polarizează două ipostaze ale umanului contemporan, una a existenței banale reale, dominată de pesimism dark, și una a existenței ideale, care se trăiește în virtualitate, pusă sub semnul sarcasmului. S-au jucat cu textul, cu decupaje din el, avansînd pas cu pas în construcția sensului, fără să aibă inhibiții sau temeri. Îndrăznesc să sper că le-a plăcut și că, în general, le place cînd le arunc astfel de provocări – deși am doar acest curs de educație media cu ei, nu este prima dată cînd le propun o poezie contemporană de la care să ajungem la conceptele specifice cursului. 

Relatez această experiență tot ca pretext pentru a ajunge la tema pe care voiam să o ating, fără a fi prima dată cînd o abordez. De curînd, am discutat cu un coleg, împreună cu care țin niște cursuri de formare pentru profesori. De fiecare dată în cadrul grupelor de cursanți se întîmplă să ai și cîte unul, doi care te dau peste cap, te șochează cu rezistența lor. Pe care simți că îi porți prin cursul respectiv cam de pomană, căci la final, chiar dacă vor executa sarcinile pentru portofoliu în așa fel încît să promoveze, odată întorși la clasă și la celelalte îndatoriri profesionale nu vor ține cont deloc de ceea ce ai încercat să le transmiți. Rămîn încremeniți într-o opacitate care le servește ca scut pentru un elitism sterp, de nepătruns.

Amîndoi, eu și amicul cu care țineam cursul, eram șocați de această înverșunare cu care resping argumentele și cu care uneori se întîmplă să susțină chiar abordări greșite, care dezavantajează elevii în mod nepermis. Într-o manieră plastică, amicul îmi spunea că acești profesori sînt produsul celei mai proaste educații, de fapt, deși ei se consideră niște bastioane ale academismului preuniversitar, în scorțoșenia lor. Că aparțin unei educații în care statuia scriitorului era mai importantă decît opera lui și decît scriitorul însuși. Ca ursul care după eliberarea din cușcă se învîrte încontinuu în cerc, fără să fugă înspre pădure, au impresia că trădează literatura dacă se abat de la listă, de la canon. Pentru că, în viziunea lor, aceea este LISTA, unica, singura în care s-au mișcat vreodată. Pe acest tip de profesor, nici un curs de formare nu îl poate vindeca de propria teamă, transformată în stindard al valorii. Teama de a ieși în libertate se traduce pentru ei în garanție a valorii unice. Și, din păcate, încă există destui astfel de colegi, care mai și sînt percepuți ca repere în comunitate, avînd adesea și influență, respectiv putere de decizie. 

Amicul meu, care, spre deosebire de mine, este absolvent de liceu de filologie, a adus exemplul foștilor săi colegi, aparținînd așa-ziselor generații vechi și bune, care știau scene întregi din romane clasice sau poezii întregi pe de rost, dar pe care îi vede astăzi postînd pe Facebook citate din Baba Vanga și din Confucius pe același plan, în rame cu flori de primăvară, curate dovezi ale unei culturi solide și ale gustului pentru lectură conservat.

Citîndu-l pe amicul meu, „nu există mai mare deserviciu adus literaturii și elevilor decît să considerăm că o structură osificată la nivel canonic este doar ea literatură” și că doar cu canonul în mînă asiguri progresul și formarea elevilor. 

Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere. Cei mai mulți sînt deschiși, înțeleg dinamica literaturii și nu consideră că LISTA este unica dovadă a lipsei de imbecilitate. Ei contrazic versul cu care se încheie poemul lui Khasis. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.