Nu-i cazul să renunți

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
HCorches prel jpg

Ca profesor de limba și literatura română îmi place să găsesc pretexte pentru a aduce în fața elevilor texte din literatura contemporană, fie universală, fie autohtonă. Este o dublă motivație în acest obicei al meu. Pe de o parte, îmi satisface mie nevoia de diversitate, de ieșire din rutină: să predai ani în șir doar un set restrîns de autori canonici și de opere literare poate fi, pentru unii ca mine, destul de inhibant. Pe de altă parte, este o strategie pe care o am, de a-i apropia cu adevărat pe elevi de literatură, conștient fiind că rămînînd doar în cadrele canonului, care este perceput ca o obligație, risc să nu-i pot ajuta suficient să devină iubitori de literatură. Deși încerc și prin studiul canonicilor să găsesc puncte de contact cu universul de interese și cu viața elevilor, este mult mai dificil să îi convingi doar operînd cu acesta că merită să mai intre în librării.

Deunăzi, am folosit ca pretext pentru o oră de educație media, curs opțional pe care îl țin cu o clasă de a XI-a, un text poetic al lui T.S. Khasis, pe care îl reproduc aici:

tribuna 0 la dinamo vs tg. mureș:am înjurat și-am aplicat huiduieli încercînd să mă descarc,dar tot trist am ieșit din stadion. săptămîna trecutăam avut noroc: am cîștigat o brichetă l&m.

încă nu mi-am ridicat premiulși cred că nici nu-l voi ridica vreodată, dar am avut noroc.fredy e sigur că viața e premiul cel mare:– acceptă și totul va deveni suportabil, a conchis.

am ajuns acasă: pe facebook pare-n regulă să iubeștipînă la moarte,pe facebook e imposibil să-ți pierzi cîinele sau mințile,dispari și apari cînd ai chef, îți schimbi datele personale cînd ai chefși-ți poți șterge moaca dacă nu-ți mai place.

nu-i cazul să renunți, adu-ți aminte că deja ai renunțat.

Sînt elevi care pînă la aceste ore cu mine nu au avut contact cu literatura și mai ales cu poezia contemporană, eu nefiind și profesorul lor de limba și literatura română. A fost o mare plăcere – am intuit că așa va fi – să văd ușurința cu care au descoperit mecanismele textului și cu care au ajuns să-i perceapă semnificațiile. Au văzut că textul polarizează două ipostaze ale umanului contemporan, una a existenței banale reale, dominată de pesimism dark, și una a existenței ideale, care se trăiește în virtualitate, pusă sub semnul sarcasmului. S-au jucat cu textul, cu decupaje din el, avansînd pas cu pas în construcția sensului, fără să aibă inhibiții sau temeri. Îndrăznesc să sper că le-a plăcut și că, în general, le place cînd le arunc astfel de provocări – deși am doar acest curs de educație media cu ei, nu este prima dată cînd le propun o poezie contemporană de la care să ajungem la conceptele specifice cursului. 

Relatez această experiență tot ca pretext pentru a ajunge la tema pe care voiam să o ating, fără a fi prima dată cînd o abordez. De curînd, am discutat cu un coleg, împreună cu care țin niște cursuri de formare pentru profesori. De fiecare dată în cadrul grupelor de cursanți se întîmplă să ai și cîte unul, doi care te dau peste cap, te șochează cu rezistența lor. Pe care simți că îi porți prin cursul respectiv cam de pomană, căci la final, chiar dacă vor executa sarcinile pentru portofoliu în așa fel încît să promoveze, odată întorși la clasă și la celelalte îndatoriri profesionale nu vor ține cont deloc de ceea ce ai încercat să le transmiți. Rămîn încremeniți într-o opacitate care le servește ca scut pentru un elitism sterp, de nepătruns.

Amîndoi, eu și amicul cu care țineam cursul, eram șocați de această înverșunare cu care resping argumentele și cu care uneori se întîmplă să susțină chiar abordări greșite, care dezavantajează elevii în mod nepermis. Într-o manieră plastică, amicul îmi spunea că acești profesori sînt produsul celei mai proaste educații, de fapt, deși ei se consideră niște bastioane ale academismului preuniversitar, în scorțoșenia lor. Că aparțin unei educații în care statuia scriitorului era mai importantă decît opera lui și decît scriitorul însuși. Ca ursul care după eliberarea din cușcă se învîrte încontinuu în cerc, fără să fugă înspre pădure, au impresia că trădează literatura dacă se abat de la listă, de la canon. Pentru că, în viziunea lor, aceea este LISTA, unica, singura în care s-au mișcat vreodată. Pe acest tip de profesor, nici un curs de formare nu îl poate vindeca de propria teamă, transformată în stindard al valorii. Teama de a ieși în libertate se traduce pentru ei în garanție a valorii unice. Și, din păcate, încă există destui astfel de colegi, care mai și sînt percepuți ca repere în comunitate, avînd adesea și influență, respectiv putere de decizie. 

Amicul meu, care, spre deosebire de mine, este absolvent de liceu de filologie, a adus exemplul foștilor săi colegi, aparținînd așa-ziselor generații vechi și bune, care știau scene întregi din romane clasice sau poezii întregi pe de rost, dar pe care îi vede astăzi postînd pe Facebook citate din Baba Vanga și din Confucius pe același plan, în rame cu flori de primăvară, curate dovezi ale unei culturi solide și ale gustului pentru lectură conservat.

Citîndu-l pe amicul meu, „nu există mai mare deserviciu adus literaturii și elevilor decît să considerăm că o structură osificată la nivel canonic este doar ea literatură” și că doar cu canonul în mînă asiguri progresul și formarea elevilor. 

Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere. Cei mai mulți sînt deschiși, înțeleg dinamica literaturii și nu consideră că LISTA este unica dovadă a lipsei de imbecilitate. Ei contrazic versul cu care se încheie poemul lui Khasis. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gigi becali facebook jpeg
Gigi Becali, după victoria FCSB în fața lui Qarabag: „Ăștia au făcut magie neagră. Au tăiat găini, ceva”
Campioana s-a impus în Azerbaidjan și merge mai departe în Europa League.
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Atenție, șoferi! Se anunță un protest uriaș cu 30.000 de persoane în Piața Victoriei. Vor fi restricții de trafic
Aproximativ 30.000 de protestatari ar urma să participe astăzi la un miting împotriva prevederilor din ordonanța trenuleț, dar și împotriva Legii pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
test vizual jpeg
Doar 35% din populația lumii poate descoperi ce e greșit în imagine. Fă testul și vezi dacă în tine zace un mic geniu
La prima vedere, poate părea o provocare aproape banală. Însă, acest test de inteligență aparent atât de simplu este, de fapt, extrem de dificil! În această imagine se ascunde un detaliu greșit, iar tot ce trebuie să facem este să îl găsim în cel mult 8 secunde!
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu își cheamă susținătorii în Parcul Tineretului pentru „Marea Horă a Unirii Neamului”
Călin Georgescu și-a anunțat susținătorii să meargă vineri, 24 ianuarie, în Parcul Tineretului, la „Marea Horă a Unirii Neamului”. Inițiativa este susținută și de partidul AUR, care și-a anunțat prezența, după ce, în urmă cu o zi, l-a reconfirmat pe Călin Georgescu candidatul formațiunii politice.
doctor ce tine o inima de plastic in fata pieptului cardiologie chinica hereditas png
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna oricui
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece poate oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu brio peste o zi plină.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Călin Georgescu, pus la podea de încă un personaj influent din fotbal. Gigi Becali s-a delimitat deja de candidatul independent
Călin Georgescu, 62 de ani, nu are trecere printre puternicii zile din fotbalul românesc.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump, „onorat” să graţieze 23 de americani urmăriţi penal pentru manifestaţii anti-avort. „Este o mare onoare să semnez acest lucru”
Donald Trump a semnat un decret de graţiere pentru 23 de persoane care erau urmărite penal pentru participarea lor la manifestaţii împotriva avortului.
moscova 2021 jpg
Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia.
Radioterapie (3) png
Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.