Nu există nu pot, există nu vreau

Publicat în Dilema Veche nr. 772 din 6-12 decembrie 2018
Binili învinge jpeg

Am auzit asta de mii de ori. Mama a crescut într-un bordei, într-o familie de ţigani, într-un sat sărac şi uitat de lume, care nu este nici acum electrificat complet. Bunicii nu aveau încălţări şi bunicul nu a avut niciodată o curea pentru pantaloni. Mama avea de mers șase kilometri pînă la şcoală, iar iernile din Budrea sînt dure şi cu multă zăpadă.

Primul drum asfaltat la Budrea a fost făcut cînd mama trecuse de 70 de ani. Cînd era mică, nu a lipsit niciodată de la şcoală. Mama are 1,38 m pe vîrfuri. Are o energie înfricoşătoare pentru mine şi acum, la 80 de ani, iar eu sînt văzut de marea majoritate a celor din jur ca fiind hiperactiv.

Mama nu crede în văicăreală. Nu acceptă scuze. A avut o viaţă grea, dar nu am auzit-o să se plîngă vreodată cuiva. Am văzut-o plîngînd scurt şi pe ascuns în momentele cînd tata, un alcoolic cu explozii rasiste, părea că o să reuşească să o frîngă. Cînd îi fura banii pentru băutură, după un scandal oribil, cu ameninţări cu moartea, atît a ei, cît şi a mea – fiul „ţigăncii“ –, cînd nu a ştiut pentru o zi cum se va descurca să reziste în viaţa ei.

Îmi reaminteşte des că noi, românii, o ducem mai bine decît am dus-o vreodată. Că văicăreala nu ajută la nimic. Că plînsul de milă e jalnic şi nu rezolvă problemele pe care le ai. Că victoriile pe termen scurt, la fel ca înfrîngerile, sînt doar o parte a unui proces. Crede cu pasiune în Dumnezeu, dar într-un Dumnezeu deloc moale sau grijuliu.

Fiul meu, pe la 5 ani, m-a prins într unul dintre foarte rarele mele momente de cădere. M-a întrebat ce am. I-am spus că e ceva complicat, dar o să-mi treacă. Mi-a spus calm că mamaia ştie ea pe un nene mare în cer care mă poate ajuta şi că ar trebui să încerc să-l conving.

Mama crede în România. Este convinsă că o să avem şi o clasă politică normală curînd şi că, dacă ne vom strădui îndeajuns, o să fim ajutaţi şi de nenea ăla mare din cer. Eu cred că ne putem descurca şi fără şeful suprem.

Sigur că nu este perioada cea mai bună pentru noi, dar dacă ne chinuim un pic, sigur putem să ieşim din groapa în care ne-au băgat nu numai Dragnea şi Vasilica, ci și generaţii întregi de politicieni corupţi, proşti sau şantajabili.

Eu nu cred în lider maximo.

Am oricum o problemă cu autoritatea, aşa că ar fi şi cam greu. Cred în echipe foarte bune, în responsabilităţi clare, în mecanisme bine puse la punct, care să îi forţeze pe cei de la putere să fie aşa cum ar trebui să fie – oneşti, decenţi, profesionişti. Schimbarea oricărui lider politic vechi – fie el Iohannis, Dragnea sau Orban – cu o versiune mai bună a sa nu va ajuta la mare lucru, aşa cum schimbarea lui Iliescu cu Năstase nu a adus nimic bun. Trebuie să schimbăm nu liderii, ci marea majoritate a celor care fac politică.

Atîta timp cît eşalonul doi al politicii româneşti este de tip Gabriela Firea, Niculae Bădălău, Codrin Ștefănescu, Liviu Pleşoianu, Lia Olguţa Vasilescu şi Eugen Nicolicea, şansele noastre sînt minime.

E firesc să fim dezamăgiţi de ceea ce vedem în jurul nostru. Dar asta nu justifică renunţarea. Soluţii pe termen foarte scurt nu există, fiindcă pentru prea mult timp ne-am „pişat pe el de vot“ şi ne-a păsat numai de propriile noastre funduri. Am acceptat că e normal să fim minţiţi de politicieni şi să închidem ochii la corupţia din jurul nostru atîta timp cît a fost în avantajul nostru sau al familiei noastre. Ne-am obişnuit să ne pricepem la orice, să avem opinii pe care apoi să le promovăm ca adevăruri indubitabile doar pentru că le-am mai auzit spuse. Dacă ne schimbăm noi şi ajutăm fiecare dintre noi schimbarea unui prieten sau a unui coleg, viitorul va fi mult mai bun.

Dragnea este idealul unei bune părţi a românilor. Al celor care cred că şmechereala, şpaga bine plasată, nepotismul şi lăcomia sînt ingredientele necesare unei cariere de succes. Deocamdată, noi, ceilalţi, sîntem minoritari.

La fel ca mama, şi eu sînt convins că nu pentru mult timp.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner lena enache png
Donald Trump FOTO Profimedia jpg
Trump spune că urmează o „mare discuție” cu privire la programele de vaccinare a copiilor: „Rata autismului este la un nivel mare”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi, într-un interviu, va discuta cu Robert F. Kennedy Jr, candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor.
electrocutat bihoreanul Foto Bihoreanul jpg
Cazul morții unui bărbat electrocutat sub firele electrice ce îi traversează curtea, pe care nu le-a atins. Zona, considerată periculoasă
Cazul morții unui bihorean electrocutat sub firele de curent care îi traversează curtea, anchetat de Parchetul Aleșd, trenează de peste un an, spre disperarea familiei care acuză autoritățile pentru cele întâmplate.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Cum a încercat Kremlinul să schimbe rezultatul alegerilor și referendumului pro-UE din Rep. Moldova. Rolul lui Ilan Șor
Kremlinul a creat un centru operațional de comandă pentru compromiterea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale, iar acesta est coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a beneficiat de bani uriași, precum și de resurse umane, logistice și tehnice, potrivit șefului S
image png
Carmen Șerban sare în apărarea Adrianei Bahmuțeanu, care se luptă să-și recupereze copiii din casa lui Silviu Prigoană
Carmen Șerban, renumită cântăreață și bună prietenă cu Adriana Bahmuțeanu, intervine în lupta acesteia de a-și recupera băieții, pe Maximus și pe Eduard, din casa regretatului lor tată. Ce dezvăluiri a făcut artista?
cub horoscop 1 gif
Horoscop vineri, 13 decembrie. Gemenii se tem să facă primul pas, iar Scorpionii iau distanță față de partener
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.