Nu doar căpşunari

Publicat în Dilema Veche nr. 244 din 16 Oct 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Cînd emigraţia devine un fenomen, în ţara de origine a celor care pleacă apare un sentiment de nelinişte, preocuparea pentru ceea ce pierde. Un clişeu destul de răspîndit susţine că imigraţia nelinişteşte în egală măsură, dar din alte motive, ţara ţintă: aici nu se consideră că se cîştigă mare lucru, dar apare în schimb o problemă. În Spania, unde un locuitor din zece este născut în altă ţară (4,5 milioane de oameni), în 2006 şi 2007, Universitatea Complutense din Madrid împreună cu Institutul de statistică au coordonat o anchetă care să aducă precizie într-o problemă manevrată politic în toate felurile. Conform ziarului El País, imigranţii sînt un cîştig pentru ţara ţintă: "Ţările de origine pierd un important capital uman, o populaţie tînără şi formată. Se vorbeşte mult despre fuga creierelor din Argentina, de exemplu, dar toată America Latină are de suferit din cauza acestui fenomen" - susţine Blanca Sánchez Alonso, istoric, specialist în problema mişcărilor de populaţie. Tot ea crede că iniţiativele guvernamentale de încurajare a reîntoarcerii nu au o mare eficacitate. Au fost înlăturate multe dintre stereotipurile din discuţiile despre imigraţie-emigraţie: 75% dintre persoanele venite să se instaleze în Spania nu erau şomeri în ţara lor de origine. "Nu sînt marginali, delincvenţi sau şomeri, aceste categorii nici n-ar fi avut bani ca să plătească voiajul." Mai puţin de 1% dintre cei care ajung în Spania o fac la bordul unor ambarcaţiuni şubrede. Cei mai mulţi dintre cei veniţi păstrează legătura cu familiile rămase în patrie, dar doar 45% trimit bani acasă. Autorii studiului cred că problema e falsificată prin felul cum e tratată în media. "Mesajul lor e fals şi alarmant: sîntem invadaţi de sute de mii de pateras! Nu-i adevărat. De ce nu se arată că nou-veniţii au o educaţie superioară şi sînt calificaţi? Doar pentru că e mai simplu să fie prezentaţi ca nişte sărăntoci muritori de foame care ne fură slujbele" (Walter Actis, sociolog). Presa acţionează însă în sfera sentimentelor, iar sentimentele sînt refractare la cifre: "În Spania e prezent sentimentul negativ faţă de imigranţi, dar acest sentiment e relativ moderat în măsura în care ei îşi caută servicii în partea inferioară a pieţei muncii, altfel respingerea ar fi mult mai puternică" (David Reher, profesorul coordonator al studiului). (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.