Nu consens, ci compromis

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

 Acord istoric pe tema măsurilor Uniunii Europene pentru recuperarea economiei. Pachetul de salvare se ridică la 1.074 de miliarde de euro pentru următorii șapte ani bugetari. Un fond special în valoare de 750 de miliarde de euro se adresează țărilor lovite de efectele pandemiei. 390 miliarde de euro urmează să fie oferite sub formă de subvenții și 360 de miliarde sub formă de credite – mai ales acest aspect a suscitat polemici printre șefii de stat și de guvern. Nu e tocmai un consens. E un compromis.

 În noaptea de sîmbătă spre duminică s-a negociat îndelung și intens. Cancelara Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron ceruseră Comisiei, încă din luna mai, un pachet de subvenții în valoare de 500 de miliarde de euro; Comisia a extins propunerea la 750 de miliarde de euro, la care se adaugă împrumuturi de 250 de miliarde. Cinci state „austere”, respectiv Olanda, Austria, Suedia, Danemarca și Finlanda, au obiecții legate de acest pachet de salvare. Nu doar suma e în discuție, ci și modul de alocare. Adepții austerității vor ca bugetul să fie mult mai mic și ca banii să fie atribuiți sub formă de împrumuturi, nu de granturi nerambursabile. State precum Spania și Italia, puternic lovite de criza sanitară și care riscă o prăbușire economică fără precedent, cer solidaritate și, evident, bani pentru reconstrucție. Clivajul politic între Nord și Sud, între contribuitorii neți și beneficiarii neți nu e neapărat nou. În lipsa unei intervenții a Uniunii, ecartul se va accentua, iar și clivajul se va adînci.   

 A fost unul dintre cele mai lungi Consilii din istoria Uniunii Europene. Summit-ul început vineri era programat să dureze două zile. Însă negocierile au fost prelungite pînă duminică, apoi, încă o dată, pînă luni. Cumva, întîlnirea la vîrf a șefilor de stat și de guvern nu reușește să genereze o concluzie. E vorba de mizele economice foarte mari ale acestei decizii. Dar e și o chestiune de format. Uniunea Europeană de azi e diferită de cea imaginată de părinții ei fondatori. Interesele politice sînt mult mai diverse. Consensul e tot mai greu de atins. E, deci, și o problemă de format al summit-ului. I s-au făcut multe reproșuri și președintelui Consiliului, Charles Michel. Prelungirea discuțiilor și suspendările negocierilor nu i se pot imputa direct, dar e clar că apelurile la calm și unitate nu sînt suficiente.

 Dominique Moisi, consilier în cadrul Institutului Francez pentru Relații Internaționale (IFRI), descrie ironic și tăios aceste interminabile tratative într-un articol din Die Zeit: „Negociază sume uriașe, în valoare de miliarde de euro, ca niște negustori de covoare”. Argumentele statelor austere din nordul Europei pot fi apărate, spune el. „Dar cu ce preț? Germania și Franța nu vor reuși să se impună. Vor fi obligate să bată în retragere, să facă compromisuri substanțiale. Mesajul politic al Europei în criză este o demonstrație de slăbiciune. Dacă aș fi chinez, rus sau american, aș zice că nici nu există Europa”, încheie Dominique Moisi.

 Salvare economică – însă doar pentru cei care respectă democrația. A fost propunerea premierului Olandei, Mark  Rutte, ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept. Guvernul  de la Budapesta riscă să aibă doar acces limitat la aceste fonduri de ajutor. Parlamentul European a declanșat proceduri sub incidența Articolului 7 împotriva Ungariei pentru nerespectarea statului de drept. Pînă acum nu a fost luată încă nici o decizie, însă țara se află într-o situație riscantă. Dar populiștii găsesc mereu o oportunitate chiar și în cele mai mizerabile situații. Viktor Orbán a lansat la Bruxelles cîteva insinuări și diatribe împotriva premierului olandez Mark Rutte, pe care îl acuză că urăște, fără motiv, Ungaria. Pentru Mark Rutte, aflat în (pre)campanie electorală, gîlceava cu Viktor Orbán e mană cerească: Orbán e o țintă facilă, e politicianul detestabil spre care arăți cu degetul cînd vrei să vorbești despre amenințările la adresa democrației și a ordinii europene. O scuză perfectă pentru a justifica lipsa de unitate. Un alibi pentru a tăia fonduri.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.
Dorin Chiotea FOTO Facebook
Scandal în TVR pe tema Mondialului! Dorin Chioțea îl face praf pe Dan Turturică, șeful instituției
Revoltă în TVR. Șeful televiziunii publice, luat la țintă de un jurnalist.
Imagini satelitare din 15 noiembrie arată dinți de dragon și tranșee în Stepne FOTO via Insider
Imagini prin satelit arată tactica riscantă prin care trupele ruse speră să oprească avansul ucrainean spre Crimeea
Armata rusă își asumă un risc destul de mare prin modul în care și-a construit pozițiile defensive și fortificațiile pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene spre Crimeea ocupată, scrie Business Insider.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.