Nu cenzura, ci autocenzura

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Cum mă aflu în vacanță în Muntenegru, mi-a luat puțin să mă decid despre ce să scriu în acest articol, rupt de vreo două zile de cotidianul vieții de acasă. Sînt cazat într-o zonă apropiată de Budva, dar totuși lipsită de agitația stațiunii, într-un sat oarecum izolat, în care stau mai mult familii. Loc liniștit, calm, departe de lumea dezlănțuită, unde poți sta pe terasă să citești sau să scrolezi telefonul, în timp ce bei un pahar cu vin. Este luni seara, noapte, iar eu stau pe terasă, prietenii cu care am venit, un cuplu,  joacă un joc în living, iar în jur este liniște.

Scrolez deci și descopăr că festivalul Untold a devenit subiect de discuție aprinsă în mediul online și offline datorită apariției interpretului Gheboasă și versurilor sale provocatoare. Adolescenții și tinerii participanți s-au arătat extaziați de prestația sa, iar reacțiile variază de la îngrijorare cu privire la educația și valorile acestor generații pînă la argumente pentru libertatea de expresie și necesitatea unei perspective echilibrate. Încerc să explorez și eu, așadar, subiectiv și cu siguranță nu exhaustiv, aceste aspecte pornind de la modul în care educația familială și școlară, cenzura și influențele artistice controversate pot modela gîndirea adolescenților.

Educația este un factor determinant în dezvoltarea individuală a adolescenților. Familiile și școlile joacă rolul dominant în transmiterea valorilor, a eticii și a cunoștințelor necesare pentru a naviga în societate și pentru a menține sănătatea acestei societăți. Cu toate acestea, educația nu este o influență unilaterală; adolescenții sînt expuși, de asemenea, la diverse medii și influențe externe, inclusiv media și cultura populară.

Deși interpretarea lui Gheboasă și versurile sale provocatoare pot stîrni îngrijorare, este important să recunoaștem că adolescenții sînt capabili să distingă între valorile promovate în muzică și cele pe care le învață în familie și în școală. Învățămintele solide și discuțiile deschise cu părinții și profesorii îi pot ajuta pe adolescenți să-și dezvolte capacitatea critică de evaluare și să înțeleagă diferențele dintre divertisment și realitate.

Discuțiile despre cenzură se aprind frecvent în contextul culturii și artei controversate, al celei avangardiste sau subversive, al subculturilor sau al culturii marginale. A interzice sau a cenzura anumite expresii poate avea efecte asupra libertății de expresie, iar adolescenții pot percepe astfel de acțiuni ca încălcări ale drepturilor lor. În foarte rare cazuri cenzura poate fi văzută ca o măsură de protecție a valorilor și normelor sociale.

În cazul muzicii lui Gheboasă, cenzura poate fi problematică din cauza impactului său asupra libertății artistice. În loc să optăm pentru cenzură, ar putea fi mai benefic să promovăm discuții și dezbateri deschise despre conținutul muzical controversat. Aceasta poate fi o oportunitate pentru părinți, profesori și adolescenți să analizeze împreună mesajele transmise de astfel de expresii artistice și să dezvolte discernămîntul cultural și critic.

Este important să recunoaștem că muzica și cultura populară au influențe puternice asupra adolescenților, dar aceasta nu înseamnă neapărat că valorile promovate de artiști precum Gheboasă vor deveni normative pentru aceștia. Adolescenții tind să exploreze și să experimenteze diverse stiluri muzicale și trend-uri culturale, dar asta nu înseamnă că vor adopta automat aceste valori în viața lor de adulți. Toate generațiile au avut muzica lor subversivă și provocatoare. Acum cîțiva ani, generația părinților acestor adolescenți (și a mea) asculta trupe de rap precum B.U.G. Mafia și Paraziții, care, deși aveau un mesaj mai puțin obscen, față de gustul și pudibonderia trecutului păreau oripilante. Este adevărat și că aveau o încărcătură ideologică puternică, trecînd dincolo de suprafața obscenității, pe care alunecă mesajul lui Gheboasă. Mesajele acestor trupe adresau critici sociale, adesea exprimînd nemulțumirea față de sistemul politic și față de societate. Dar tot un fel de nemulțumire poate că ar trebui să vedem și în această golire de orice mesaj, altul decît obscen și sexist, promovată de Gheboasă. 

Aș lua, însă, în considerare faptul că generațiile tinere de astăzi sînt expuse la o gamă mai largă de informații și perspective decît cele din trecut. Internetul și accesul la resurse diverse permit adolescenților să-și formeze propriile opinii și să dezvolte o înțelegere complexă a lumii înconjurătoare. Nu i-aș subestima pe acești tineri, mai degrabă aș vedea extazul lor de la concert (unde Gheboasă a fost, evident, o alegere a organizatorilor, generată de o proiecție a cîștigului financiar!) ca pe un debușeu, o supapă.

Festivalul Untold și prestația lui Gheboasă aduc, desigur, în prim-plan întrebări importante despre educație, cenzură și impactul muzicii controversate asupra adolescenților. Dar în loc să ne concentrăm pe interzicerea sau cenzurarea anumitor expresii artistice, ar trebui să ne axăm pe crearea unui mediu în care adolescenții să fie încurajați să dezvolte discernămînt cultural, să-și exprime opiniile și să participe la dezbateri deschise despre conținutul muzical, artistic, cultural pe care îl îngurgitează. Educația în familie și în școală, alături de discuții sănătoase și critice, sînt cheia pentru a ajuta adolescenții să navigheze într-o lume plină de influențe diverse și să-și formeze propriile valori. Cenzura este o soluție pe care nu trebuie să ne-o dorim. Autocenzura, însă, este o soluție.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.