Nu cenzura, ci autocenzura

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Cum mă aflu în vacanță în Muntenegru, mi-a luat puțin să mă decid despre ce să scriu în acest articol, rupt de vreo două zile de cotidianul vieții de acasă. Sînt cazat într-o zonă apropiată de Budva, dar totuși lipsită de agitația stațiunii, într-un sat oarecum izolat, în care stau mai mult familii. Loc liniștit, calm, departe de lumea dezlănțuită, unde poți sta pe terasă să citești sau să scrolezi telefonul, în timp ce bei un pahar cu vin. Este luni seara, noapte, iar eu stau pe terasă, prietenii cu care am venit, un cuplu,  joacă un joc în living, iar în jur este liniște.

Scrolez deci și descopăr că festivalul Untold a devenit subiect de discuție aprinsă în mediul online și offline datorită apariției interpretului Gheboasă și versurilor sale provocatoare. Adolescenții și tinerii participanți s-au arătat extaziați de prestația sa, iar reacțiile variază de la îngrijorare cu privire la educația și valorile acestor generații pînă la argumente pentru libertatea de expresie și necesitatea unei perspective echilibrate. Încerc să explorez și eu, așadar, subiectiv și cu siguranță nu exhaustiv, aceste aspecte pornind de la modul în care educația familială și școlară, cenzura și influențele artistice controversate pot modela gîndirea adolescenților.

Educația este un factor determinant în dezvoltarea individuală a adolescenților. Familiile și școlile joacă rolul dominant în transmiterea valorilor, a eticii și a cunoștințelor necesare pentru a naviga în societate și pentru a menține sănătatea acestei societăți. Cu toate acestea, educația nu este o influență unilaterală; adolescenții sînt expuși, de asemenea, la diverse medii și influențe externe, inclusiv media și cultura populară.

Deși interpretarea lui Gheboasă și versurile sale provocatoare pot stîrni îngrijorare, este important să recunoaștem că adolescenții sînt capabili să distingă între valorile promovate în muzică și cele pe care le învață în familie și în școală. Învățămintele solide și discuțiile deschise cu părinții și profesorii îi pot ajuta pe adolescenți să-și dezvolte capacitatea critică de evaluare și să înțeleagă diferențele dintre divertisment și realitate.

Discuțiile despre cenzură se aprind frecvent în contextul culturii și artei controversate, al celei avangardiste sau subversive, al subculturilor sau al culturii marginale. A interzice sau a cenzura anumite expresii poate avea efecte asupra libertății de expresie, iar adolescenții pot percepe astfel de acțiuni ca încălcări ale drepturilor lor. În foarte rare cazuri cenzura poate fi văzută ca o măsură de protecție a valorilor și normelor sociale.

În cazul muzicii lui Gheboasă, cenzura poate fi problematică din cauza impactului său asupra libertății artistice. În loc să optăm pentru cenzură, ar putea fi mai benefic să promovăm discuții și dezbateri deschise despre conținutul muzical controversat. Aceasta poate fi o oportunitate pentru părinți, profesori și adolescenți să analizeze împreună mesajele transmise de astfel de expresii artistice și să dezvolte discernămîntul cultural și critic.

Este important să recunoaștem că muzica și cultura populară au influențe puternice asupra adolescenților, dar aceasta nu înseamnă neapărat că valorile promovate de artiști precum Gheboasă vor deveni normative pentru aceștia. Adolescenții tind să exploreze și să experimenteze diverse stiluri muzicale și trend-uri culturale, dar asta nu înseamnă că vor adopta automat aceste valori în viața lor de adulți. Toate generațiile au avut muzica lor subversivă și provocatoare. Acum cîțiva ani, generația părinților acestor adolescenți (și a mea) asculta trupe de rap precum B.U.G. Mafia și Paraziții, care, deși aveau un mesaj mai puțin obscen, față de gustul și pudibonderia trecutului păreau oripilante. Este adevărat și că aveau o încărcătură ideologică puternică, trecînd dincolo de suprafața obscenității, pe care alunecă mesajul lui Gheboasă. Mesajele acestor trupe adresau critici sociale, adesea exprimînd nemulțumirea față de sistemul politic și față de societate. Dar tot un fel de nemulțumire poate că ar trebui să vedem și în această golire de orice mesaj, altul decît obscen și sexist, promovată de Gheboasă. 

Aș lua, însă, în considerare faptul că generațiile tinere de astăzi sînt expuse la o gamă mai largă de informații și perspective decît cele din trecut. Internetul și accesul la resurse diverse permit adolescenților să-și formeze propriile opinii și să dezvolte o înțelegere complexă a lumii înconjurătoare. Nu i-aș subestima pe acești tineri, mai degrabă aș vedea extazul lor de la concert (unde Gheboasă a fost, evident, o alegere a organizatorilor, generată de o proiecție a cîștigului financiar!) ca pe un debușeu, o supapă.

Festivalul Untold și prestația lui Gheboasă aduc, desigur, în prim-plan întrebări importante despre educație, cenzură și impactul muzicii controversate asupra adolescenților. Dar în loc să ne concentrăm pe interzicerea sau cenzurarea anumitor expresii artistice, ar trebui să ne axăm pe crearea unui mediu în care adolescenții să fie încurajați să dezvolte discernămînt cultural, să-și exprime opiniile și să participe la dezbateri deschise despre conținutul muzical, artistic, cultural pe care îl îngurgitează. Educația în familie și în școală, alături de discuții sănătoase și critice, sînt cheia pentru a ajuta adolescenții să navigheze într-o lume plină de influențe diverse și să-și formeze propriile valori. Cenzura este o soluție pe care nu trebuie să ne-o dorim. Autocenzura, însă, este o soluție.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.