„Nu angajez eu psiholog (…). Nu există nimic mental!“ Nu e demenţial?

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Nu. Pentru că: „Asta cu mentalul e de tenis?!“, zise nervoasă Sorana Cîrstea către Adrian Cruciat la un coaching din timpul meciului cu aceeaşi Rybakina care îi făcuse zile fripte lui Halep. Cruciat: „Te cerţi şi cu tine, şi cu mine, e prea mult“. Sorana: „Sînt foarte liniştită, zi-mi ceva dacă tot ai venit aici, ceva de tenis sau tactic…“. Vă puteţi imagina tonul şi tensiunea din vorbele ei foarte „liniştite“. Sorana cîştigase primul set şi reuşise mingi entuziasmante. Dar pînă la urmă a pierdut în faţa acestei tinere cu figură impenetrabilă, niciodată arătînd, chiar şi în momentele critice, mai mult decît o vagă nemulţumire. După ce a ratat titlul la Dubai în mod dramatic în faţa Simonei, Rybakina s-a prezentat la festivitatea de premiere ca după o şedinţă de antrenament. Nu tristeţe depresivă, nu măcinări interioare. O fi avînd vreun psiholog sau pur şi simplu aşa e făcută?

Treaba asta cu preparatorul sau reparatorul mental e la noi un mare banc. Majoritatea habar n-au despre ce e vorba, la ce ajută şi de ce ar trebui. Oamenii nu vor un psiholog pentru că: 1) nu vor să iasă din propriile betoane mentale; 2) nu vor să piardă controlul asupra trupei; 3) oricum constant calcă totul în picioare pentru că aşa „vrea“ muşchii lor, deci ce le mai trebuie unul care să pună lucrurile la punct? Şi pentru că, vorba lui Pancu: „A venit unul odată, ne-a pus să închidem ochii şi să ne închipuim că terenul e verde. Şi de atunci n-a mai venit“. Un doctor mental nu te poate ajuta fără acordul tău, în regim de „hai să luăm totul la mişto“. Oamenii sportului nostru n-au chef să fie făcuţi bine de altcineva, cu metode de-astea zurlii. Ei ori se fac bine singuri, ca bărbaţii, ori ura şi la gară! Iată de ce citatul din întrebare, pricep că din clasicul Becali, nu iese din peisaj. E din ciclul „Las’ că ştiu eu mai bine“, una dintre bolile noastre fundamentale, alături de priceputul la tot şi toate.

Ce să facem, trăim şi noi în epoca în care putem. Mai nasol e că ajungem să ne batem cu ăia care trăiesc la o sută de ani în faţa noastră şi după aia urlăm că ne fac arşice. Urlăm şi apoi ne întoarcem în peşteri, unde ne e frig şi bine. Pic, pic, pic. Stalactite.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cub catalin botezatu png
Cine a fost, de fapt, marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Au fost amanți timp de 7 ani, era căsătorită și mai mare decât el: „O iubesc în continuare într-un sertăraș”
Cătălin Botezatu (58 de ani) se numără printre cei mai râvniți bărbați din România, dar și printre cei mai apreciați designeri vestimentari. Creatorul de modă și-a trăit viața la maximă intensitate, pasiunea sa fiind femeile, însă doar una dintre ele a fost marea lui dragoste.
mecanic service auto jpeg
Registrul Auto Român atrage atenţia asupra certificatelor RAR Auto-Pass false
Registrul Auto Român (RAR) atrage atenţia asupra inducerii în eroare a cetăţenilor de către "anumite entităţi terţe" pentru a le vinde certificate RAR Auto-Pass la preţuri supraevaluate.
holocaust foto tvr jpg
15% dintre tinerii români nu au auzit niciodată cuvintele „Holocaust" și „Shoah”, conform unui sondaj internațional
Un sondaj de opinie realizat pe fondul creșterii popularității extremei drepte arată că unul din opt tineri germani nu a auzit niciodată termenii „Holocaust” și „Shoah”, transmite agenția DPA. În România, această proporție este chiar mai mare din țările analizate în studiu, ajungând la 15%.
7 ilinca tomoroveanu traian stanescu jpg jpeg
Povestea de iubire dintre doi actori din Generația de Aur. S-au cunoscut pe platoul de filmare, la început a fost prietenia, iar vreme de 40 de ani au fost căsătoriți
Una din cele mai frumoase și talentate actrițe din „Generația de Aur”, Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga, a fost marea iubire a actorului Traian Stănescu. Cei doi au fost căsătoriți timp de 42 de ani. N-a fost dragoste la prima vedere, cum se întâmplă de multe ori în lumea artistic
5 calitati apreciate de femei la sotii lor  Sursa foto shutterstock 1838823604 jpg
5 calităţi pe care femeile le apreciază la un bărbat după căsătorie
Sunt multe moduri prin care femeile simt cât de mult sunt iubite, mai ales după căsătorie, când, cu timpul, pasiunea începe să se stingă. Află ce anume apreciază cele mai multe femei la soţii lor de-a lungul căsniciei!
Biserica Sfinţii Petru şi Pavel din Silistra (© Imago Romaniae)
Orașul din Bulgaria care a aparținut României. Jumătate din populație era formată din turci
Astăzi, este un nume pe care doar foarte puțini români îl mai recunosc, însă, cu ani în urmă, el era unul dintre cele mai unice orașe din țara noastră. Este vorba despre Silistra, un loc care, cândva, era o fereastră deschisă către un trecut care dispărea cu repeziciune.
Elias Charalambous (Sportpictures) jpg
FCSB, meci „tare” în Liga Europa. Gruparea lui Charalambous înfruntă FK Qarabağ
FCSB se pregătește pentru penultima etapă din competiție.
475010496 1190842456379780 4154709593074870850 n jpg
Tineri români, arestați și expulzați din Serbia pentru „uneltire” împotriva statului sârb: „Am fost legitimați și duși la secție, nu ni s-a comunicat motivul”
Mai mulți tineri români, care participau la un program internațional de formare pentru societatea civilă, au fost arestați în Serbia. Poliția i-a acuzat de „uneltire” împotriva statului sârb. „Am fost așteptați de poliție, legitimați și duși la secție”, spune Ștefana, o tânără din România.
la linea spania jpg
Cele mai urâte orașe de pe litoralul european obligatoriu de evitat ca să nu îți strici vacanța
Când ne pregătim pentru vacanță căutăm informații despre cele mai frumoase destinații din Europa. Grecia, Spania, Italia, Portugalia sau Turcia sunt țări preferate de turiștii din toată lumea în special pentru plajele frumoase.