Novak Djokovic a devenit un caz?

Publicat în Dilema Veche nr. 927 din 13 – 19 ianuarie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

E un caz distractiv. De rîs, ne amuzăm. Ne amuzăm pînă la moarte, cum a zis Roger, nu Federer, Waters. O fi mai bine, poate, decît să ne plictisim de moarte. Nu e nimic special în ceea ce a făcut Djokovic. Oamenii plini de talent, faimă şi bani nu trăiesc pe aceeaşi planetă cu noi. Gravitaţia funcţionează altfel pentru ei, şi o vedem în cazul lui Nole, atunci cînd zboară dintr-un colţ în altul al terenului reuşind puncte fabuloase care iau la palme fizica aşa cum e ea cunoscută. Cazul Djokovic nu e sau n-ar fi trebuit să fie nici un caz, pentru că asemenea lui fac mulţi dintre puternicii lumii. Cum, la ei nu se vede? Sigur, dar vorbim aici de esenţa demersului. E aceeaşi. Djokovic a încercat să lovească în lung de pandemie, un passing shot pe lîngă reguli. Că nu se vaccinează se ştie. Că nu putea intra în Australia pentru primul turneu de Mare Şlem al anului decît prin portiţa îngustă a infectării şi vindecării de COVID în ultimele şase luni era la mintea cocoşului. Că fix asta a invocat e cusut cu o aţă atît de albă şi atît de groasă că se vede de pe Lună, precum Marele Zid. Marii campioni pot fi şi mari trişori, aşa cum s-a dovedit în multe cazuri şi aşa cum nu s-a dovedit în şi mai multe. Nole aleargă după recordul absolut de turnee de Mare Şlem şi mai are unul pentru a-l obţine, ca şi după Marele Şlem în sine, adică victoria în cele patru mari turnee în intervalul unui sezon, realizare fantastică pe care a ratat-o de două ori pînă acum la mustaţă. Vă închipuiţi ambiţia unui om pentru care regulile generale sînt OK pînă cînd nu încalcă regulile lui? În perioada cea mai gravă a pandemiei a făcut petreceri, s-a infectat şi mai degrabă şi-ar tăia o mînă decît să îşi înfigă în braţ acul blestemat cu substanţa diabolică fabricată de ... (aici puteţi completa după gust cu orice organizaţie a Marelui Complot Planetar care a hotărît ca românii, bulgarii şi sîrbii să moştenească Pămîntul, căci ei, cei mai drepţi şi mai viteji dintre dacopaţi, vor rămîne întregi, în vreme ce toţi ceilalţi vor afişa o minunată pereche de coarne, vor zornăi din solzii de pe spate şi vor orăcăi precum rîioasele îndrăgostite). Omul e o categorie în sine şi are în spate o ţară care se încolonează la cel mai mic gest al lui, frumos sau odios (mă gîndeam cum ar fi la noi dacă am avea un Djokoviceanu... dar mai bine nu mă mai gîndesc). Pagina lui de Wikipedia e cît un roman de Cărtărescu, îmbătrîneşti pînă o citeşti. Djokovic, un caz? Nu. Australia e un caz, că s-a făcut de rîs cu alba-neagra asta balcanică, ba dă-i viza de intrare, ba ia-i-o înapoi. Noi sîntem un caz, că ne păruim între noi pentru un tip care e atît de tare că a inversat logica sportului. Acum el stă şi se uită la meciul unei jumătăţi de planetă cu cealaltă. Caz de targă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pensionare, foto shutterstock jpg
La ce concluzie a ajuns un bărbat care s-a pensionat la 52 de ani: „Sunt împăcat”. Cum i s-a schimbat viața
Tot mai mulți oameni visează să se pensioneze mai devreme, ca să se bucure de viață cât sunt încă tineri și sănătoși. Un bărbat din SUA a reușit să-și transforme acest vis în realitate, când s-a retras din activitate la 52 de ani. Iată cum i s-a schimbat viața!
Alexandru Machidon FOTO CSP webp
Cine este Alexandru Machidon, candidatul la funcția de șef al Procuraturii Generale din Republica Moldova
Alexandru Machidon a fost desemnat candidat la funcția de procuror general interimar de către membrii Consiliului Superior al Procuraturii, funcție devenită vacantă după ce Ion Munteanu a demisionat în urma câștigării concursului pentru postul de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Nicușor Dan FOTO Mediafax
Consultările de la Cotroceni, prin ochii analiștilor: PSD nu va rămâne pe margine
PSD va intra la guvernare. Dacă ar rămâne pe dinafară, sute de primari ar pleca către PNL și zeci de parlamentari s-ar încolona în spatele lui Victor Ponta, este de părere analistul politic George Rîpă.
daunatori, foto shutterstock jpg
Trucul genial care îți salvează florile preferate de dăunători. Cu o soluție preparată acasă, îți protejezi florile de afide
Dăunătorii mici, dar periculoși sunt printre cei mai mari inamici ai florilor de sezon și pot distruge, în scurt timp, tot ce ai îngrijit cu atâta grijă. Din fericire, există un truc genial care poate alunga acești dușmani ai plantelor! Mai mult, tot ce ai nevoie se află deja în bucătăria ta.
Război Iran Israel FOTO EPA 12157771 jpg
Iranul a executat, prin spânzurare, un bărbat acuzat de spionaj în favoarea Israelului
Iranul a anunţat miercuri executarea unui bărbat acuzat de spionaj pentru Israel, inamic declarat al autorităţilor din Teheran, informează AFP. Pedram Madani a fost spânzurat în ciuda apelurilor din partea familiei sale şi a activiştilor, care au denunţat un proces inechitabil.
Istanbul FOTO Shutterstock
Cinci greșeli pe care o turistă le-a făcut în Turcia. Ce să eviți și cum să nu pierzi bani
O turistă povestește cum o vacanță de vis în Turcia s-a transformat într-o lecție de călătorie. Deși experiența a fost una minunată, spune că ar fi fost și mai reușită dacă ar fi evitat câteva greșeli comune.
Donald Trump Bioul Oval FOTO PRODIMEDIA jpg
Trump spune că va ști în două săptămâni dacă Putin vorbește serios despre încetarea războiului
Președintele american Donald Trump a declarat ă SUA vor afla în curând dacă președintele rus Vladimir Putin este serios în ceea ce privește încetarea războiului din Ucraina, avertizând că, dacă Moscova trage de timp, Washingtonul va „răspunde puțin diferit”.
banner florin piersic jpg
Emil Bodnăraș, felicitat de Nicolae Ceauşescu la aniversarea vârstei de 65 de ani (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1969)
Emil Bodnăraș, față în față cu mentalitatea reală a celor care intrau în Partidul Muncitoresc Român
Armata Roșie a ocupat în întregime teritoriul României în octombrie 1944 și nu putea Iosif Stalin să accepte păstrarea unui regim burghezo – moșieresc în spatele trupelor ce realizau pas cu pas revoluția mondială.