Novak Djokovic a devenit un caz?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 927 din 13 ÔÇô 19 ianuarie 2022
Un sport la R─âs─ârit jpeg

E un caz distractiv. De r├«s, ne amuz─âm. Ne amuz─âm p├«n─â la moarte, cum a zis Roger, nu Federer, Waters. O fi mai bine, poate, dec├«t s─â ne plictisim de moarte. Nu e nimic special ├«n ceea ce a f─âcut Djokovic. Oamenii plini de talent, faim─â ┼či bani nu tr─âiesc pe aceea┼či planet─â cu noi. Gravita┼úia func┼úioneaz─â altfel pentru ei, ┼či o vedem ├«n cazul lui Nole, atunci c├«nd zboar─â dintr-un col┼ú ├«n altul al terenului reu┼čind puncte fabuloase care iau la palme fizica a┼ča cum e ea cunoscut─â. Cazul Djokovic nu e sau n-ar fi trebuit s─â fie nici un caz, pentru c─â asemenea lui fac mul┼úi dintre puternicii lumii. Cum, la ei nu se vede? Sigur, dar vorbim aici de esen┼úa demersului. E aceea┼či. Djokovic a ├«ncercat s─â loveasc─â ├«n lung de pandemie, un passing shot pe l├«ng─â reguli. C─â nu se vaccineaz─â se ┼čtie. C─â nu putea intra ├«n Australia pentru primul turneu de Mare ┼×lem al anului dec├«t prin porti┼úa ├«ngust─â a infect─ârii ┼či vindec─ârii de COVID ├«n ultimele ┼čase luni era la mintea coco┼čului. C─â fix asta a invocat e cusut cu o a┼ú─â at├«t de alb─â ┼či at├«t de groas─â c─â se vede de pe Lun─â, precum Marele Zid. Marii campioni pot fi ┼či mari tri┼čori, a┼ča cum s-a dovedit ├«n multe cazuri ┼či a┼ča cum nu s-a dovedit ├«n ┼či mai multe. Nole alearg─â dup─â recordul absolut de turnee de Mare ┼×lem ┼či mai are unul pentru a-l ob┼úine, ca ┼či dup─â Marele ┼×lem ├«n sine, adic─â victoria ├«n cele patru mari turnee ├«n intervalul unui sezon, realizare fantastic─â pe care a ratat-o de dou─â ori p├«n─â acum la musta┼ú─â. V─â ├«nchipui┼úi ambi┼úia unui om pentru care regulile generale s├«nt OK p├«n─â c├«nd nu ├«ncalc─â regulile lui? ├Än perioada cea mai grav─â a pandemiei a f─âcut petreceri, s-a infectat ┼či mai degrab─â ┼či-ar t─âia o m├«n─â dec├«t s─â ├«┼či ├«nfig─â ├«n bra┼ú acul blestemat cu substan┼úa diabolic─â fabricat─â de ... (aici pute┼úi completa dup─â gust cu orice organiza┼úie a Marelui Complot Planetar care a hot─âr├«t ca rom├ónii, bulgarii ┼či s├«rbii s─â mo┼čteneasc─â P─âm├«ntul, c─âci ei, cei mai drep┼úi ┼či mai viteji dintre dacopa┼úi, vor r─âm├«ne ├«ntregi, ├«n vreme ce to┼úi ceilal┼úi vor afi┼ča o minunat─â pereche de coarne, vor zorn─âi din solzii de pe spate ┼či vor or─âc─âi precum r├«ioasele ├«ndr─âgostite). Omul e o categorie ├«n sine ┼či are ├«n spate o ┼úar─â care se ├«ncoloneaz─â la cel mai mic gest al lui, frumos sau odios (m─â g├«ndeam cum ar fi la noi dac─â am avea un Djokoviceanu... dar mai bine nu m─â mai g├«ndesc). Pagina lui de Wikipedia e c├«t un roman de C─ârt─ârescu, ├«mb─âtr├«ne┼čti p├«n─â o cite┼čti. Djokovic, un caz? Nu. Australia e un caz, c─â s-a f─âcut de r├«s cu alba-neagra asta balcanic─â, ba d─â-i viza de intrare, ba ia-i-o ├«napoi. Noi s├«ntem un caz, c─â ne p─âruim ├«ntre noi pentru un tip care e at├«t de tare c─â a inversat logica sportului. Acum el st─â ┼či se uit─â la meciul unei jum─ât─â┼úi de planet─â cu cealalt─â. Caz de targ─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.