Noul măr al discordiei

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Pentru a diminua virulența pandemiei, mai multe state europene au introdus noi măsuri de siguranță sanitară. Cultura este, mai peste tot, marginalizată. În Belgia, de pildă, educația și cultura sînt considerate domenii esențiale. Și acolo s-au introdus restricții de tot felul, multe afaceri fiind închise. Școlile, muzeele, unele teatre și librăriile rămîn însă deschise. În Franța, în schimb, librăriile nu mai sînt considerate unități comerciale esențiale și au fost închise: e vorba de peste 3.000 de unități. Tocmai acum, în plin sezon, cînd încep să se anunțe premiile literare și cînd vînzările de carte sînt (ar trebui să fie) în toi! La scurt timp după anunțarea acestei măsuri, librăriile au fost luate cu asalt: cititorii au venit să-și „apere” librăriile, cumpărînd cărți, reviste, discuri etc. Un gest de solidaritate care a emoționat lumea literară, dar care nu a convins autoritățile să renunțe la măsuri. Cum era de așteptat, restricțiile au declanșat polemici aprinse. De ce hipermarket-urile să rămînă deschise, dar librăriile trebuie să se închidă? Într-adevăr, numeroase librării au investit bani pentru a întări siguranța sanitară în interior și, cu toate acestea, nu-și mai pot desfășura activitatea. Asta, în condițiile în care nu există anchete epidemiologice care să demonstreze că librăriile ar reprezenta un factor de răspîndire a virusului. La presiunea asociațiilor de librari, Guvernul a luat decizia să le interzică și hipermarket-urilor să vîndă cărți, CD-uri și alte produse pe care librăriile închise nu le mai pot comercializa. E o manieră absurdă de a repara o injustiție: dacă librăriile se închid, atunci măcar să nu mai vîndă nimeni cărți, dacă librăriile pierd bani, măcar să nu cîștige hipermarket-urile. De pierdut, pierd editurile, care își difuzează acum cărțile cu mare dificultate și, bineînțeles, cititorii, care au accesul la carte restricționat.

De fapt, cititorii au acces neîngrădit la carte prin intermediul platformelor online – și exact ăsta e noul măr al discordiei. Nu pe nedrept, după cum veți vedea. Cîteva zeci de edituri independente publică o scrisoare deschisă în care se angajează să nu mai distribuie cărți prin Amazon – cel mai mare distribuitor online la nivel mondial. Amazon e considerat adesea un competitor neloial al librăriilor. Politicile comerciale sînt orientate exclusiv pe profit, cartea e văzută ca un bun de larg consum, nu ca un produs cultural unic,iar perpetuarea acestui tip de comerț a condus, în ultimii zece ani, la falimentarea multor librării, inclusiv dintre cele istorice. Ideea generală a scrisorii-manifest e apărarea comerțului local de vînzările pe platforme online în contextul în care autoritățile naționale, dar și Comisia Europeană privilegiază noua lume digitală. „Nu vom mai vinde cărțile noastre pe Amazon. Librăriile sînt locuri de întîlnire, schimb critic, dezbatere, de apropiere între oameni. O carte trebuie să poată fi prezentată în fața cititorilor de către un librar, un editor, un autor și să nu fie îngropată de „cele mai bune vînzări ale momentului”. Nu vrem să înlocuim sfaturile unui librar cu cele ale unui algoritm sau să colaborăm la un sistem care pune în pericol lanțul de carte cu o concurență acerbă și neloială. (…) Răspîndirea gîndirii critice nu se poate face prin acest tip de platformă. (…) Nu vom sacrifica ideea noastră de carte pentru un compromis financiar. Nu vom permite să ni se impună un viitor uniform și impersonal”, scriu semnatarii scrisorii.

Pînă acum, la acest manifest nu s-a raliat nici o editură dintre cele mari. Și, într-un fel, e de înțeles: acolo unde există interese financiare, și disponibilitatea pentru un compromis e mai mare. Riscul, pe termen mediu și lung, e însă că obiceiul de consum se va schimba. Odată ce oamenii se vor învăța cu instrumentele de achiziție online vor intra probabil mai rar prin librării.

Ar fi de notat că Franța, mai mult decît orice alt stat european, susține deja de mulți ani, prin subvenții generoase, ansamblul industriei editoriale. Mecanismelor de sprijin consacrate li s-au adăugat altele noi, încă de la începutul stării de urgență. De pildă, Centrul Național al Cărții (CNL) a pus în aplicare un plan de urgență în valoare de cinci milioane de euro menit să sprijine editorii, autorii și difuzorii de carte. Subvențiile deja plătite de CNL pentru evenimente literare anulate din motive de sănătate publică nu mai trebuie returnate, pentru a-i ajuta să facă față cheltuielilor deja angajate cu plata autorilor invitați. În plus, CNL a amînat scadența împrumuturilor acordate librăriilor și editorilor. Problema de fond însă rămîne: cu cît vor fi închise vreme mai îndelungată, cu atît librăriile își vor reveni mai greu. În dauna celor care încă mai cumpără cărți și citesc.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.