Noul măr al discordiei

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Pentru a diminua virulența pandemiei, mai multe state europene au introdus noi măsuri de siguranță sanitară. Cultura este, mai peste tot, marginalizată. În Belgia, de pildă, educația și cultura sînt considerate domenii esențiale. Și acolo s-au introdus restricții de tot felul, multe afaceri fiind închise. Școlile, muzeele, unele teatre și librăriile rămîn însă deschise. În Franța, în schimb, librăriile nu mai sînt considerate unități comerciale esențiale și au fost închise: e vorba de peste 3.000 de unități. Tocmai acum, în plin sezon, cînd încep să se anunțe premiile literare și cînd vînzările de carte sînt (ar trebui să fie) în toi! La scurt timp după anunțarea acestei măsuri, librăriile au fost luate cu asalt: cititorii au venit să-și „apere” librăriile, cumpărînd cărți, reviste, discuri etc. Un gest de solidaritate care a emoționat lumea literară, dar care nu a convins autoritățile să renunțe la măsuri. Cum era de așteptat, restricțiile au declanșat polemici aprinse. De ce hipermarket-urile să rămînă deschise, dar librăriile trebuie să se închidă? Într-adevăr, numeroase librării au investit bani pentru a întări siguranța sanitară în interior și, cu toate acestea, nu-și mai pot desfășura activitatea. Asta, în condițiile în care nu există anchete epidemiologice care să demonstreze că librăriile ar reprezenta un factor de răspîndire a virusului. La presiunea asociațiilor de librari, Guvernul a luat decizia să le interzică și hipermarket-urilor să vîndă cărți, CD-uri și alte produse pe care librăriile închise nu le mai pot comercializa. E o manieră absurdă de a repara o injustiție: dacă librăriile se închid, atunci măcar să nu mai vîndă nimeni cărți, dacă librăriile pierd bani, măcar să nu cîștige hipermarket-urile. De pierdut, pierd editurile, care își difuzează acum cărțile cu mare dificultate și, bineînțeles, cititorii, care au accesul la carte restricționat.

De fapt, cititorii au acces neîngrădit la carte prin intermediul platformelor online – și exact ăsta e noul măr al discordiei. Nu pe nedrept, după cum veți vedea. Cîteva zeci de edituri independente publică o scrisoare deschisă în care se angajează să nu mai distribuie cărți prin Amazon – cel mai mare distribuitor online la nivel mondial. Amazon e considerat adesea un competitor neloial al librăriilor. Politicile comerciale sînt orientate exclusiv pe profit, cartea e văzută ca un bun de larg consum, nu ca un produs cultural unic,iar perpetuarea acestui tip de comerț a condus, în ultimii zece ani, la falimentarea multor librării, inclusiv dintre cele istorice. Ideea generală a scrisorii-manifest e apărarea comerțului local de vînzările pe platforme online în contextul în care autoritățile naționale, dar și Comisia Europeană privilegiază noua lume digitală. „Nu vom mai vinde cărțile noastre pe Amazon. Librăriile sînt locuri de întîlnire, schimb critic, dezbatere, de apropiere între oameni. O carte trebuie să poată fi prezentată în fața cititorilor de către un librar, un editor, un autor și să nu fie îngropată de „cele mai bune vînzări ale momentului”. Nu vrem să înlocuim sfaturile unui librar cu cele ale unui algoritm sau să colaborăm la un sistem care pune în pericol lanțul de carte cu o concurență acerbă și neloială. (…) Răspîndirea gîndirii critice nu se poate face prin acest tip de platformă. (…) Nu vom sacrifica ideea noastră de carte pentru un compromis financiar. Nu vom permite să ni se impună un viitor uniform și impersonal”, scriu semnatarii scrisorii.

Pînă acum, la acest manifest nu s-a raliat nici o editură dintre cele mari. Și, într-un fel, e de înțeles: acolo unde există interese financiare, și disponibilitatea pentru un compromis e mai mare. Riscul, pe termen mediu și lung, e însă că obiceiul de consum se va schimba. Odată ce oamenii se vor învăța cu instrumentele de achiziție online vor intra probabil mai rar prin librării.

Ar fi de notat că Franța, mai mult decît orice alt stat european, susține deja de mulți ani, prin subvenții generoase, ansamblul industriei editoriale. Mecanismelor de sprijin consacrate li s-au adăugat altele noi, încă de la începutul stării de urgență. De pildă, Centrul Național al Cărții (CNL) a pus în aplicare un plan de urgență în valoare de cinci milioane de euro menit să sprijine editorii, autorii și difuzorii de carte. Subvențiile deja plătite de CNL pentru evenimente literare anulate din motive de sănătate publică nu mai trebuie returnate, pentru a-i ajuta să facă față cheltuielilor deja angajate cu plata autorilor invitați. În plus, CNL a amînat scadența împrumuturilor acordate librăriilor și editorilor. Problema de fond însă rămîne: cu cît vor fi închise vreme mai îndelungată, cu atît librăriile își vor reveni mai greu. În dauna celor care încă mai cumpără cărți și citesc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png