ÔÇ×NoulÔÇŁ Emmanuel Macron

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 942 din 28 aprilie ÔÇô 4 mai 2022
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Realegerea lui Emmanuel Macron nu e o surpriz─â: toate sondajele de opinie indicau faptul c─â va c├«╚Ötiga deta╚Öat al doilea tur al alegerilor preziden╚Ťiale ╚Öi a ob╚Ťinut 58,5% din voturi. Surpriza (nepl─âcut─â) e scorul candidatei de extrem─â dreapta Marine Le Pen: 41,4%. E cel mai ridicat scor ob╚Ťinut vreodat─â de extrema dreapta. ╚śi rata mare a absenteismului (28%) ÔÇô un semn al dezangaj─ârii politice, al ne├«ncrederii, al deziluziei... La c├«teva zile dup─â alegeri, Fran╚Ťa pare cople╚Öit─â de ├«ndoial─â, de resentiment ╚Öi de un soi de revolt─â f─âr─â obiect: ca ╚Öi cum realegerea lui Emmanuel Macron ar fi un e╚Öec al democra╚Ťiei. De la triumf la ├«nfr├«ngere, diferitele tabere folosesc acela╚Öi rezultat pentru a-╚Öi hr─âni propria viziune (mistificatoare) asupra prezentului. Toate aceste perspective profileaz─â chipul pre╚Öedintelui: ├«l vedem ca printr-un caleidoscop: aceea╚Öi fa╚Ť─â descompus─â ╚Öi recompus─â din nenum─ârate tr─âs─âturi suprapuse.

O prim─â ipostaz─â: Emmanuel Macron, europeanul. ├Äntr-adev─âr, Europa poate r─âsufla u╚Öurat─â. Dac─â scrutinul preziden╚Ťial a fost ╚Öi un fel de referendum, atunci extremista eurosceptic─â a pierdut ╚Öi liderul pro-european a ├«nvins. Dar oare pot fi reduse alegerile preziden╚Ťiale la acest calcul binar despre viitorul Fran╚Ťei ├«n Europa? C├«t s─â fi contat ├«n op╚Ťiunea electoratului voca╚Ťia european─â a lui Emmanuel Macron versus calea suveranit─â╚Ťii promis─â de Le Pen?

Mai e, apoi, falia c─âscat─â ├«n societate odat─â cu izbucnirea r─âzboiului din Ucraina. Emmanuel Macron trece drept ultimul lider european care ├«nc─â vorbe╚Öte cu Vladimir Putin. Nu l-a convins s─â opreasc─â agresiunea, dar poart─â, constant, tratative. Marine Le Pen, ├«n schimb, a fost poreclit─â de adversarii politici candidata lui Putin la preziden╚Ťialele franceze. ╚śi nu pe nedrept: ├«n 2016, partidul ei de extrem─â dreapta a contractat un ├«mprumut de nou─â milioane de euro de la o banc─â ruseasc─â pentru a-╚Öi sus╚Ťine campania electoral─â. Cel care ├«nc─â vorbe╚Öte cu Putin a ├«nvins-o pe candidata lui Putin. Iat─â ├«nc─â un chip al lui Emmanuel Macron!

Jean-Luc M├ęlenchon, liderul mi╚Öc─ârii France Insoumise, e probabil marele ├«nvins din primul tur al alegerilor ÔÇô de╚Öi a ├«nregistrat cel mai bun scor de c├«nd candideaz─â la preziden╚Ťiale. Populistul de st├«nga a ratat la musta╚Ť─â calificarea ├«n turul al doilea. El le-a sugerat votan╚Ťilor s─âi s─â nu voteze extremismul de dreapta ├«n turul al doilea. Mai mult ca sigur, succesul la urne al lui Emmanuel Macron se bazeaz─â ╚Öi pe votul util al electoratului de st├«nga, al celor care l-au votat f─âr─â speran╚Ť─â ╚Öi ├«n ciuda propriilor convingeri politice doar pentru a evita catastrofa extremei drepte. E cel mai slab rezultat ob╚Ťinut vreodat─â de un pre╚Öedinte din a V-a republic─â, e pre╚Öedintele cel mai pu╚Ťin plebiscitat din istorie ÔÇô cam a╚Öa a caracterizat Jean-Luc M├ęlenchon victoria lui Macron (un fake news ordinar, u╚Öor de demontat cu cifre.). De parc─â victoria lui Emmanuel Macron ar fi nemeritat─â! Extremi╚Öti de dreapta ╚Öi de st├«nga, deopotriv─â, depl├«ng succesul liberalismului economic ╚Öi reconfirmarea unui lider care, ├«n ciuda tuturor crizelor ÔÇô ÔÇ×vestele portocaliiÔÇť, pandemia de COVID, stagnarea economic─â etc. ÔÇô, ├«╚Öi ├«ncheie cu bine primul mandat. ÔÇ×Marea dezbatere na╚Ťional─âÔÇŁ care a stat la baza reformei statului ╚Öi a societ─â╚Ťii a fost un prilej de reflec╚Ťie, dar ╚Öi de participare civic─â. Cele patru teme propuse consult─ârii publice ÔÇô tranzi╚Ťia ecologic─â, fiscalitatea, democra╚Ťia ╚Öi organizarea serviciilor publice ÔÇô au generat nu doar emula╚Ťie social─â, ci ╚Öi premise pentru politicile Guvernului.

Acum, Emmanuel Macron promite o ÔÇ×nou─â er─âÔÇŁ. Urm─âtorul mandat ÔÇ×nu se va ├«nscrie ├«n continuitatea celui care tocmai se ├«ncheieÔÇŁ. Are, ├«ntr-adev─âr, de ce s─â anun╚Ťe o schimbare de curs. Reforma pensiilor promis─â ├«n campania electoral─â presupune o schimbare important─â ╚Öi greu de digerat ├«n ceea ce prive╚Öte timpul de activitate ╚Öi modalit─â╚Ťile de redistribuire a fondurilor. Va avea de dat multe explica╚Ťii ╚Öi mai ales de reglat detaliile fine ale acestei reforme ÔÇô ╚Öi mai ales va trebui s─â g─âseasc─â un consens la nivelul societ─â╚Ťii. Tranzi╚Ťia ecologic─â e un alt punct fierbinte pe agenda ÔÇ×nouluiÔÇŁ pre╚Öedinte. Sanc╚Ťiunile economice impuse Rusiei dup─â invadarea Ucrainei cer o accelerare a politicilor verzi ├«n energie ÔÇô nu doar ├«n Fran╚Ťa, ci peste tot ├«n Europa. Dar cu ce pre╚Ť pentru economie ╚Öi pentru oameni? ├Än fine, Emmanuel Macron va avea de transpus, ├«n noul mandat, reforma statului ╚Öi a serviciilor sociale. Va reu╚Öi s─â schimbe substan╚Ťial rela╚Ťia dintre stat ╚Öi cet─â╚Ťean, va putea s─â ofere mai mult─â bun─âstare pentru mai mul╚Ťi oameni ├«n condi╚Ťiile unei presiuni economice f─âr─â precedent? 

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.