Noul DOOM

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 930 din 3 ÔÇô 9 februarie 2022
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Cu 16 ani ├«n urm─â ap─ârea o nou─â edi╚Ťie a Dic╚Ťionarului ortografic, ortoepic ╚Öi morfologic al limbii rom├óne (DOOM2), dup─â ce timp de dou─â decenii (din 1982) vechea edi╚Ťie fusese reperul normativ absolut pentru edituri ╚Öi pres─â ╚Öi devenise sursa unor teste-gril─â ╚Öi ├«ntreb─âri-capcan─â la diferite examene. Reac╚Ťia public─â din anul 2005 fa╚Ť─â de schimb─ârile aduse de dic╚Ťionar a fost, ├«n mod surprinz─âtor, predominant negativ─â: pentru mul╚Ťi vorbitori, ╚Öocul de a vedea modificate unele norme pe care le deprinseser─â f─âr─â comentarii ╚Öi explica╚Ťii a fost mare, cre├«nd dezam─âgiri ╚Öi derut─â. Norma era considerat─â de mul╚Ťi o realitate obiectiv─â, imuabil─â, absolut─â, nu o conven╚Ťie efemer─â, care poate fi schimbat─â sub presiunea uzului. Cel mai surprinz─âtor fenomen a fost, atunci, r─âsp├«ndirea unor legende absurde: comentatori care nu avuseser─â ├«n fa╚Ťa ochilor dic╚Ťionarul transmiteau cu deplin─â convingere zvonuri despre presupuse noi reguli. Tulbura╚Ťi de acceptarea ca variante a pluralelor feminine cire╚Öi ╚Öi c─âp╚Öuni ╚Öi mai ales de scrierea ├«ntr-un cuv├«nt a formelor niciun(ul), nicio, niciuna, respectivii vorbitori transmiteau strania idee c─â nu mai exist─â reguli ╚Öi c─â o mul╚Ťime de alte grupuri de cuvinte (├«ntrun, ├«ntro etc.) urmau s─â se scrie f─âr─â cratim─â sau f─âr─â pauz─â. 

La ├«nceputul acestui an a ap─ârut o nou─â edi╚Ťie a dic╚Ťionarului (DOOM3): actualizat─â, a╚Öa cum se cuvine, prin abandonarea unor variante ie╚Öite din uz, prin acceptarea unor ├«mprumuturi ╚Öi crea╚Ťii recente, prin preciz─âri ╚Öi complet─âri suplimentare acolo unde se v─âzuse c─â este nevoie de ele. Noul Dic╚Ťionar ortografic, ortoepic ╚Öi morfologic a fost publicat sub egida Institutului de Lingvistic─â ÔÇ×Iorgu Iordan ÔÇô Al. RosettiÔÇŁ, coordonatoare ╚Öi autoare fiind Ioana Vintil─â R─âdulescu, cea care a editat ╚Öi versiunea anterioar─â, din 2005; din vechea echip─â a mai r─âmas coautoare Cristina Aranghelovici. Autoarele, ├«ntr-o munc─â impresionant─â de mai mul╚Ťi ani, desf─â╚Öurat─â cu mare migal─â ╚Öi nesf├ór╚Öite dezbateri, au ╚Ťinut cont de reac╚Ťiile ap─ârute ├«ntre timp, de observa╚Ťiile critice, ├«ntreb─ârile ╚Öi sugestiile cititorilor, de studiile speciali╚Ötilor asupra dinamicii limbii, bazate pe chestionare ╚Öi statistici. Noua edi╚Ťie este prefa╚Ťat─â de indica╚Ťii de utilizare ╚Öi de explica╚Ťii normative extrem de detaliate ╚Öi utile, ajung├«nd doar acestea, ├«n ansamblu, la dimensiunile unei c─âr╚Ťi (200 de pagini).

Din nou, reac╚Ťiile cele mai zgomotoase din mass-media au accente negative. De data aceasta, ╚Ötirea preferat─â de jurnalismul tabloid ÔÇô ╚Öoc ╚Öi groaz─â! ÔÇô se refer─â la invazia de anglicisme. ├Än articole, dar mai ales ├«n comentariile cititorilor, apar cuvintele-cheie ale reac╚Ťiilor na╚Ťionaliste, ale emo╚Ťiilor fa╚Ť─â de presupusele suferin╚Ťele ale limbii: epidemie, batjocorire, st├«lcire, mutilare, masacrare. Fa╚Ť─â de anul 2005, reac╚Ťiile din 2022 au c─âp─âtat ╚Öi note politice, cu aluzii la opozi╚Ťia ├«ntre na╚Ťionalism ╚Öi globalizare, ├«ntre p─âstr─âtorii tradi╚Ťiei ╚Öi tr─âd─âtorii de neam: hipsteri, corporati╚Öti etc.  

O precizare editorial─â ÔÇô num─ârul de cuvinte ad─âugate fa╚Ť─â de vechea edi╚Ťie, aproximativ 3.500 ÔÇô a fost asimilat─â ├«n grab─â ╚Öi f─âr─â verificare cu ideea introducerii ├«n norm─â a mii de anglicisme. De fapt, num─ârul anglicismelor ad─âugate e mult mai mic: nout─â╚Ťile ╚Ťin ├«n mare m─âsur─â de separarea unor utiliz─âri morfologice (substantive adjectivizate, adjective participiale, adverbe provenite din adjective sau substantive) ╚Öi a unor locu╚Ťiuni, de ├«nregistrarea unor derivate ╚Öi chiar a unor cuvinte vechi ╚Öi populare omise din lista anterioar─â. ├Än plus, comentatorii gr─âbi╚Ťi (╚Öi care nu au citit, desigur, sec╚Ťiunea introductiv─â a dic╚Ťionarului) consider─â c─â ├«nregistrarea anglicismelor reprezint─â o validare oficial─â ╚Öi chiar o recomandare de folosire. De fapt, termenii prelua╚Ťi din alte limbi (mai ales din englez─â, evident) s├«nt identifica╚Ťi ca elemente str─âine, ├«nc─â neasimilate, dar a c─âror frecven╚Ť─â ├«n uzul actual nu poate fi ignorat─â ╚Öi pentru care utilizatorul obi╚Önuit chiar a╚Öteapt─â indica╚Ťii de pronun╚Ťie ╚Öi de utilizare gramatical─â (articulare, eventual─â formare a pluralului etc.).   

Oricum, cine are curiozitatea s─â verifice pagin─â cu pagin─â dic╚Ťionarul va observa c─â adaosurile (marcate cu semnul +) s├«nt de tipuri diferite. ├Än primele pagini de la litera F, de exemplu, va ├«nt├«lni, desigur, c├«teva anglicisme frecvente ├«n uzul cotidian ╚Öi jurnalistic (Facebook, facelift, face to face, fake, fake news, fashion, feeling), dar ╚Öi un fran╚Ťuzism (en fanfare), alte nout─â╚Ťi interna╚Ťionale intrate ├«n via╚Ťa cotidian─â (feng shui ╚Öi falafel), termeni culturali ╚Öi ╚Ötiin╚Ťifici cu surs─â sau corespondent latino-romanic (fabulatoriu, facond─â, factual, faeton, fenotipic, feromon, fibroz─â, fic╚Ťional), complet─âri ale unor familii de cuvinte din acelea╚Öi sfere culturale (facilitator, a falimenta, a faza, fertilizant, substantivele fertilizator, fantomatic ╚Öi feminin etc.). Mare parte a nout─â╚Ťilor reflect─â o reordonare a materialului lingvistic mai vechi: a╚Öa apar f─âlo╚Öenie ╚Öi fat─â-mare, adverbele ferfeni╚Ť─â ╚Öi fedele╚Ö, formele Fecioar─â ╚Öi Fecioara ca nume de zodie ╚Öi constela╚Ťie, locu╚Ťiunile fereasc─â Dumnezeu, fereasc─â Sf├«ntul, feri, Doamne, ├«n fapt, fapt de, fa╚Ť─â cu, ├«n fel ╚Öi chip, din fericire, fiecare ├«n parte, fie c─â etc. Cum se vede, cele c├«teva anglicisme reprezint─â cam 15% din nout─â╚Ťi. Nu o spun ca s─â diminuez ├«n vreun fel noutatea ╚Öi folosul dic╚Ťionarului; dimpotriv─â, e un contraargument fa╚Ť─â de spaimele na╚Ťionaliste a╚Ť├«╚Ťate de extragerea dintre nout─â╚Ťi a c├«torva anglicisme foarte recente sau prea tehnice, de natur─â s─â-i sperie pe cititori.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.