Noua economie de război germană

Dalia MARIN
Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Pe 27 februarie, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a luat cuvîntul în Bundestag, cu prilejul unei sesiuni speciale, și a declarat că invazia reprezintă un „punct de cotitură” (Zeitwende) în istoria Germaniei. În discursul său, Scholz a pledat, printre altele, pentru creșterea cu 100 de miliarde de euro a cheltuielilor pentru apărare, revocînd aversiunea Germaniei pentru reînarmare din ultimele decenii.

Scholz a explicat în detaliu semnificația acestui „punct de cotitură”, într-un discurs de o oră, ținut în luna august la Universitatea Carolină din Praga. Cu această ocazie, s-a exprimat în favoarea unei „militarizări” a Europei sub conducere germană și a făcut apel pentru o Uniune Europeană mai puternică, mai „suverană”, în mai mare măsură capabilă să se apere și să contracareze influența puterilor străine.

Decenii de-a rîndul, Germania a avut cheltuieli militare minimale. Spre nemulțumirea Statelor Unite și a altor parteneri NATO, Germania a preferat să se bazeze pe protecția SUA. Dar, în urma agresiunii rusești, a devenit limpede că Germania nu poate rămîne sub ținta de 2% din PIB prevăzută de NATO pentru cheltuieli militare. Factorii de decizie politică trebuie să se implice în consolidarea forțelor armate ale țării.

Dar ce ar presupune, concret, noul angajament al Germaniei de a investi în domeniul apărării? Dacă își va asuma rolul de lider al remilitarizării europene, va trebuie să-și adapteze economia pentru a face față cerințelor unei ere geopolitice în care războiul e o amenințare omniprezentă. Pentru a se adapta la această nouă realitate, Guvernul german poate lua mai multe măsuri.

Pentru început, Germania și Europa trebuie să înființeze o agenție de cercetare și dezvoltare militară la nivelul UE, după modelul Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA) din SUA, care se poate mîndri cu un vast palmares de inovații tehnologice de vîrf. Germania ar trebui să preia inițiativa pentru crearea unei DARPA europene, o instituție esențială pentru a ține pasul cu competiția tehnologică americană și chineză.

În ultimii trei ani, Germania a făcut deja niște primi pași în această direcție. În 2019, Guvernul a creat o nouă agenție însărcinată cu finanțarea inovațiilor revoluționare [Die Bundesagentur für Sprunginnovationen / SPRIND – n. trad.]. Dar noua agenție e de mică amploare și, spre deosebire de DARPA, nu are legătură cu armata. Capacitatea ei de a face descoperiri majore e, astfel, mai restrînsă decît a unei agenții la nivelul UE, care ar avea acces la un capital uman de inventatori mult mai vast.

Înființarea unei instituții militare de cercetare e o necesitate în vreme de război. În țări ca SUA și Israel, sectorul de apărare e un motor important pentru inovație, iar cercetarea finanțată de armată din aceste două țări e cea care ne-a pus la dispoziție inovații tehnologice precum GPS, Siri și ecranele tactile. Dar războiul presupune un alt fel de inovații, și Europa trebuie să fie capabilă să își dezvolte propriile echipamente militare sofisticate.

Germania trebuie să preia de asemenea inițiativa aprovizionării cu produse esențiale, precum semiconductorii și bateriile ecologice, elemente vitale pentru securitatea europeană. Lăsată la voia întîmplării, piața nu va face ca lanțurile de aprovizionare globală să devină mai reziliente; de aceea, guvernele europene și cel american trebuie să-și reducă dependența de Asia și să asigure disponibilitatea unor furnizori alternativi pe ambele continente. Astfel, dacă aprovizionarea de către Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) va fi întreruptă, producția mondială de autovehicule și de mașini nu va fi nevoită să se oprească, așa cum s-a întîmplat în timpul pandemiei COVID-19.

Dar simpla consolidare a lanțurilor globale de aprovizionare nu e suficientă, în vreme de război. Dacă, bunăoară, China ar invada mîine Taiwanul, cum ar face față Germania și Europa cererii de baterii și de cipuri? China produce în prezent 80% din necesarul global de baterii și controlează prelucrarea unor minerale și metale esențiale – incluzînd 80% din pămînturile rare și aproape 60% din zăcămintele de litiu și de cobalt –, în vreme ce Taiwanul (împreună cu Coreea de Sud) domină producția de semiconductori. Pentru a se proteja în fața unor viitoare întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare, Europa trebuie să ajusteze aceste lanțuri în vederea unei autonomii strategice crescute.

În plus, obținerea unei autonomii strategice ar ajuta Europa să evite capcana în care a căzut Rusia, atunci cînd a invadat Ucraina. Ani de zile, Rusia a omis să-și clădească propriile baze tehnologice și economice pentru armata sa, bizuindu-se pe importurile masive de la compania germană Rheinmetall. Sancțiunile multilaterale impuse Rusiei în ultimele șapte luni i-au epuizat rapid arsenalul și au lăsat țara în imposibilitatea de a-și reface capacitățile.

Infirmitatea tehnologică a Rusiei ar trebui să fie un avertisment pentru Germania și pentru restul Europei. Într-o economie de război, guvernele Europei trebuie să extindă cercetarea și dezvoltarea militară subvenționată de stat, să încurajeze parteneriatele public-privat și start-up-urile din domeniul apărării și să-și asigure o aprovizionare neîntreruptă cu materii prime. Actul european privind cipurile – cu scopul ambițios de a produce 20% din necesarul global de cipuri în Europa, pînă în 2030 – și The European Battery Alliance (EBA) sînt două inițiative binevenite. Dar, pentru a face față problemelor aduse de aceste vremuri sumbre, sînt încă multe de făcut.

Dalia Marin, profesor de Economie internațională la Școala de management a Facultății Politehnice din München, este bursier cercetător la CEPR (Centrul pentru Cercetare în Politică Economică) și bursier nerezident la Bruegel (Brussels European and Global Economic Laboratory).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

batoane cu nuci si fructe uscate jpg
Batoane cu nuci și fructe uscate
Combinația de nuci și fructe uscate face ca aceste batoane să fie delicioase, dar și foarte hrănitoare.
oua fierte
Trucul ingenios care ne ajută să curățăm ușor ouăle fierte. Toate gospodinele cu experiență îl folosesc
Ouăle fierte sunt, fără doar și poate, printre cele mai simple preparate pe care le-am putea găti. Chiar și cei dintre noi care nu se descurcă deloc în bucătărie vor putea pune puțină apă la fiert, în care să adauge câteva ouă.
vita cu broccoli jpg
Vită cu broccoli
Vita cu broccoli este un preparat inspirat din bucătăria asiatică, rapid de pregătit, sănătos și plin de arome.
supa de dovleac cu vlastari de mazare jpg
Supă de dovleac cu vlăstari de mazăre
Supă de dovleac cu vlăstari de mazăre este o rețetă sofisticată, dar simplu de pregătit, care îmbină dulceața naturală a dovleacului cu prospețimea crocantă a vlăstarilor de mazăre.
chec cu morcovi jpg
Chec cu morcovi
Checul cu morcovi este un desert delicios și sănătos, care combină dulceața naturală a morcovilor cu aromele calde ale scorțișoarei și nucșoarei.
Victor Negrescu la PES FOTO V Negrescu jpg
Vești despre aderarea României la spațiul Schengen. Victor Negrescu: „Astăzi sper că este ultima dezbatere de acest fel aici, în plenul Parlamentului European”
Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a solicitat miniștrilor de interne din statele membre să valideze în viitorul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne intrarea completă a României în spațiul Schengen.
briose aperitiv jpg
Brioșe aperitiv
Iată o rețetă simplă și versatilă pentru brioșe aperitiv, perfecte pentru o gustare rapidă, o masă festivă sau chiar pentru pachețelul de la birou.
felii de varza cu bacon si pamezan jpg
Felii de varză cu bacon și parmezan
Iată o rețetă simplă pentru felii de varză cu bacon și parmezan, perfecte ca fel principal.
Geamuri jpg
Condens pe geamuri iarna. Cum să scapi de această problemă enervantă
Când temperatura scade, ne confruntăm cu o nouă problemă pe timp de iarnă: geamurile termopan „transpiră” pe interior. Cu toate că nu putem scăpa complet de această problemă, există diferite metode care ajută.