Nostalgia comunismului: false mituri ale economiei de comand─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 923 din 16 ÔÇô 22 decembrie 2021
Unde a dispărut viitorul? Practici nostalgice și crearea sensului în satele de pe Valea Hîrtibaciului jpeg

Unul din cele mai greu de ├«n╚Ťeles sentimente ale acestor ani este nostalgia comunismului. S├«nt foarte pu╚Ťine motive pentru care rom├ónii ar trebui s─â fie nostalgici ai regimului socialist, dup─â 32 de ani, dar se ├«nt├«mpl─â. Exist─â o serie de mituri false cu privire la economia comunist─â care traverseaz─â cele trei decenii de economie liber─â.

Prosperitatea din epoca socialist─â. Toate cifrele arat─â f─âr─â t─âgad─â diferen╚Ťa dintre economia rom├óneasc─â din anul 1989 ╚Öi cea de ast─âzi. Produsul intern brut era, ├«n anul 2018, de dou─â ori mai mare dec├«t ├«n 1989, iar nivelul de trai a crescut substan╚Ťial. Saltul important a fost realizat dup─â anul 2007, anul intr─ârii Rom├óniei ├«n Uniunea European─â, astfel c─â diferen╚Ťa de dezvoltare ├«n raport de media european─â s-a mic╚Öorat constant.

De fapt, anul 1989 a g─âsit economia rom├óneasc─â ├«n recesiune. Sc─âderea economic─â nu era recunoscut─â la nivel oficial, dar situa╚Ťia era extrem de complicat─â. Rom├ónia reu╚Öea s─â ├«╚Öi pl─âteasc─â datoriile dup─â un efort aproape inuman ╚Öi ilogic. Inuman, pentru c─â plata datoriilor s-a f─âcut printr-o adev─ârat─â curb─â de sacrificiu pentru popula╚Ťie, ├«n sensul c─â Rom├ónia exporta tot ce putea ╚Öi reducea importurile la minimum.

Ilogic, pentru c─â, de fapt, nu a folosit la mare lucru faptul c─â Rom├ónia a ├«ncheiat anul 1989 cu zero datorii externe. Dimpotriv─â chiar, Rom├ónia a fost privit─â ca o ciud─â╚Ťenie. Statele foste comuniste au primit chiar o reducere a datoriei, ceea a f─âcut ╚Öi mai inutil efortul Rom├óniei de a-╚Öi achita ├«n avans datoria extern─â.

Anul 1989 g─âse╚Öte marea industrie ├«n declin. Chiar dac─â ├«n anii ╩╝70 ├«n industria rom├óneasc─â se fac investi╚Ťii cu tehnologie nou─â, ├«n special cu bani ├«mprumuta╚Ťi de la Fondul Monetar Interna╚Ťional ╚Öi Banca Mondial─â, dup─â 1980, odat─â cu plata ├«n avans a datoriei externe, industria rom├óneasc─â pierde teren ├«n ceea ce prive╚Öte nivelul tehnologic, iar investi╚Ťiile scad foarte mult pentru c─â acum Rom├ónia nu se mai ├«mprumut─â, ci pl─âte╚Öte datoriile.

Dup─â anul 1989, industria pierde comenzi ├«n ritm accelerat, pentru c─â vechiul sistem economic construit pe livr─âri de produse industriale sau alimentare ├«n cadrul CAER se pr─âbu╚Öe╚Öte rapid. De asemenea, pia╚Ťa Orientului Mijlociu, construit─â pe rela╚Ťiile politice din epoca socialist─â, se pierde. Este adev─ârat c─â, la mai bine de dou─â decenii dup─â anul 1989, unele ramuri industriale ╚Öi, implicit, ├«ntreprinderi au disp─ârut din cauza c─âderii pie╚Ťelor tradi╚Ťionale ╚Öi a dificult─â╚Ťilor de pe pia╚Ťa intern─â, dar industria exist─â ├«n pofida faptului c─â sufer─â o ajustare la noua economie ╚Öi la noile condi╚Ťii de capital.

Nivelul de trai. Oricum s-ar m─âsura, cu orice indicator economic sau pur ╚Öi simplu ca o percep╚Ťie subiectiv─â, nivelul de trai dinainte de anul 1989 nu se compar─â cu cel din acest moment. Produsul intern brut pe cap de locuitor este de peste dou─â ori mai mare dec├«t ├«n anul 1989, iar calitatea vie╚Ťii este sensibil mai bun─â dec├«t ├«n regimul socialist.

Cel mai bun exemplu pe care ├«l putem da referitor la Rom├ónia anilor ╩╝80 este cvasi-inexisten╚Ťa m─ârfurilor din import. ├Än materie de bunuri de consum, produsele din import erau adev─ârate rarit─â╚Ťi. Fenomenul devine acut dup─â anul 1985, atunci c├«nd importurile s├«nt practic stopate, r─âm├«n├«nd doar cele de strict─â necesitate, cu prec─âdere din domeniul energetic.

De exemplu, pentru a se reduce consumul de carburan╚Ťi, ├«n ultimii ani ├«nainte de Revolu╚Ťie, automobilele popula╚Ťiei circulau alternativ la sf├«r╚Öit de s─âpt─âm├«n─â, ├«n func╚Ťie de num─ârul de ├«nmatriculare, cu so╚Ť ╚Öi f─âr─â so╚Ť. O abera╚Ťie economic─â, dar ╚Öi social─â.

Rom├ónia traversa un fenomen ciudat, atipic pentru o economie, ╚Öi anume consumatorii aveau bani, dar nu existau produse pe pia╚Ť─â pentru a fi cump─ârate. ├Än aceste condi╚Ťii, a ap─ârut specula, cele mai c─âutate m─ârfuri v├«nz├«ndu-se la suprapre╚Ť, de c─âtre intermediari. Se ajunge la abera╚Ťii. Un aparat video adus din import costa aproape c├«t un automobil Dacia, iar un pachet de ╚Ťig─âri produs ├«n afara ╚Ť─ârii era aproape o valut─â forte. Chiar ╚Öi pentru unele produse fabricate ├«n Rom├ónia se creeaz─â o re╚Ťea paralel─â de v├«nz─âtori ambulan╚Ťi, iar pentru cump─ârarea unui autovehicul fabricat la Pite╚Öti era nevoie de o aprobare special─â ╚Öi de o a╚Öteptare de c├«╚Ťiva ani.  

Economia rom├óneasc─â cunoa╚Öte toate paradoxurile unei economii de comand─â aflate aproape de colaps, cel pu╚Ťin din punctul de vedere al consumului. ├Än materie de investi╚Ťii, centrul de greutate se mut─â din industrie spre o abordare a spa╚Ťiului rural ├«n sensul unei urbaniz─âri for╚Ťate. O tendin╚Ť─â care odat─â cu anul 1990 este oprit─â. Totodat─â, este perioada ├«n care se abordeaz─â mari investi╚Ťii, discutabile din punctul de vedere al moderniz─ârii ╚Ť─ârii, precum a╚Öa-numita Cas─â a Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

╚śomajul zero. Teoretic, regimul socialist asigura locuri de munc─â tuturor cet─â╚Ťenilor. Practic, unii dintre rom├óni nu doreau pur ╚Öi simplu s─â lucreze. Absen╚Ťa ╚Öomerilor era doar o raportare statistic─â mincinoas─â a sistemului. De fapt, gradul de ocupare al for╚Ťei de munc─â oficial era diferit de cel din realitate. A╚Öa cum, ├«n general, realitatea era diferit─â de discursul oficial.      

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: Muzeului Consumatorului Comunist din Timișoara

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.