Nostalgia comunismului: false mituri ale economiei de comand─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 923 din 16 ÔÇô 22 decembrie 2021
Unde a dispărut viitorul? Practici nostalgice și crearea sensului în satele de pe Valea Hîrtibaciului jpeg

Unul din cele mai greu de ├«n╚Ťeles sentimente ale acestor ani este nostalgia comunismului. S├«nt foarte pu╚Ťine motive pentru care rom├ónii ar trebui s─â fie nostalgici ai regimului socialist, dup─â 32 de ani, dar se ├«nt├«mpl─â. Exist─â o serie de mituri false cu privire la economia comunist─â care traverseaz─â cele trei decenii de economie liber─â.

Prosperitatea din epoca socialist─â. Toate cifrele arat─â f─âr─â t─âgad─â diferen╚Ťa dintre economia rom├óneasc─â din anul 1989 ╚Öi cea de ast─âzi. Produsul intern brut era, ├«n anul 2018, de dou─â ori mai mare dec├«t ├«n 1989, iar nivelul de trai a crescut substan╚Ťial. Saltul important a fost realizat dup─â anul 2007, anul intr─ârii Rom├óniei ├«n Uniunea European─â, astfel c─â diferen╚Ťa de dezvoltare ├«n raport de media european─â s-a mic╚Öorat constant.

De fapt, anul 1989 a g─âsit economia rom├óneasc─â ├«n recesiune. Sc─âderea economic─â nu era recunoscut─â la nivel oficial, dar situa╚Ťia era extrem de complicat─â. Rom├ónia reu╚Öea s─â ├«╚Öi pl─âteasc─â datoriile dup─â un efort aproape inuman ╚Öi ilogic. Inuman, pentru c─â plata datoriilor s-a f─âcut printr-o adev─ârat─â curb─â de sacrificiu pentru popula╚Ťie, ├«n sensul c─â Rom├ónia exporta tot ce putea ╚Öi reducea importurile la minimum.

Ilogic, pentru c─â, de fapt, nu a folosit la mare lucru faptul c─â Rom├ónia a ├«ncheiat anul 1989 cu zero datorii externe. Dimpotriv─â chiar, Rom├ónia a fost privit─â ca o ciud─â╚Ťenie. Statele foste comuniste au primit chiar o reducere a datoriei, ceea a f─âcut ╚Öi mai inutil efortul Rom├óniei de a-╚Öi achita ├«n avans datoria extern─â.

Anul 1989 g─âse╚Öte marea industrie ├«n declin. Chiar dac─â ├«n anii ╩╝70 ├«n industria rom├óneasc─â se fac investi╚Ťii cu tehnologie nou─â, ├«n special cu bani ├«mprumuta╚Ťi de la Fondul Monetar Interna╚Ťional ╚Öi Banca Mondial─â, dup─â 1980, odat─â cu plata ├«n avans a datoriei externe, industria rom├óneasc─â pierde teren ├«n ceea ce prive╚Öte nivelul tehnologic, iar investi╚Ťiile scad foarte mult pentru c─â acum Rom├ónia nu se mai ├«mprumut─â, ci pl─âte╚Öte datoriile.

Dup─â anul 1989, industria pierde comenzi ├«n ritm accelerat, pentru c─â vechiul sistem economic construit pe livr─âri de produse industriale sau alimentare ├«n cadrul CAER se pr─âbu╚Öe╚Öte rapid. De asemenea, pia╚Ťa Orientului Mijlociu, construit─â pe rela╚Ťiile politice din epoca socialist─â, se pierde. Este adev─ârat c─â, la mai bine de dou─â decenii dup─â anul 1989, unele ramuri industriale ╚Öi, implicit, ├«ntreprinderi au disp─ârut din cauza c─âderii pie╚Ťelor tradi╚Ťionale ╚Öi a dificult─â╚Ťilor de pe pia╚Ťa intern─â, dar industria exist─â ├«n pofida faptului c─â sufer─â o ajustare la noua economie ╚Öi la noile condi╚Ťii de capital.

Nivelul de trai. Oricum s-ar m─âsura, cu orice indicator economic sau pur ╚Öi simplu ca o percep╚Ťie subiectiv─â, nivelul de trai dinainte de anul 1989 nu se compar─â cu cel din acest moment. Produsul intern brut pe cap de locuitor este de peste dou─â ori mai mare dec├«t ├«n anul 1989, iar calitatea vie╚Ťii este sensibil mai bun─â dec├«t ├«n regimul socialist.

Cel mai bun exemplu pe care ├«l putem da referitor la Rom├ónia anilor ╩╝80 este cvasi-inexisten╚Ťa m─ârfurilor din import. ├Än materie de bunuri de consum, produsele din import erau adev─ârate rarit─â╚Ťi. Fenomenul devine acut dup─â anul 1985, atunci c├«nd importurile s├«nt practic stopate, r─âm├«n├«nd doar cele de strict─â necesitate, cu prec─âdere din domeniul energetic.

De exemplu, pentru a se reduce consumul de carburan╚Ťi, ├«n ultimii ani ├«nainte de Revolu╚Ťie, automobilele popula╚Ťiei circulau alternativ la sf├«r╚Öit de s─âpt─âm├«n─â, ├«n func╚Ťie de num─ârul de ├«nmatriculare, cu so╚Ť ╚Öi f─âr─â so╚Ť. O abera╚Ťie economic─â, dar ╚Öi social─â.

Rom├ónia traversa un fenomen ciudat, atipic pentru o economie, ╚Öi anume consumatorii aveau bani, dar nu existau produse pe pia╚Ť─â pentru a fi cump─ârate. ├Än aceste condi╚Ťii, a ap─ârut specula, cele mai c─âutate m─ârfuri v├«nz├«ndu-se la suprapre╚Ť, de c─âtre intermediari. Se ajunge la abera╚Ťii. Un aparat video adus din import costa aproape c├«t un automobil Dacia, iar un pachet de ╚Ťig─âri produs ├«n afara ╚Ť─ârii era aproape o valut─â forte. Chiar ╚Öi pentru unele produse fabricate ├«n Rom├ónia se creeaz─â o re╚Ťea paralel─â de v├«nz─âtori ambulan╚Ťi, iar pentru cump─ârarea unui autovehicul fabricat la Pite╚Öti era nevoie de o aprobare special─â ╚Öi de o a╚Öteptare de c├«╚Ťiva ani.  

Economia rom├óneasc─â cunoa╚Öte toate paradoxurile unei economii de comand─â aflate aproape de colaps, cel pu╚Ťin din punctul de vedere al consumului. ├Än materie de investi╚Ťii, centrul de greutate se mut─â din industrie spre o abordare a spa╚Ťiului rural ├«n sensul unei urbaniz─âri for╚Ťate. O tendin╚Ť─â care odat─â cu anul 1990 este oprit─â. Totodat─â, este perioada ├«n care se abordeaz─â mari investi╚Ťii, discutabile din punctul de vedere al moderniz─ârii ╚Ť─ârii, precum a╚Öa-numita Cas─â a Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

╚śomajul zero. Teoretic, regimul socialist asigura locuri de munc─â tuturor cet─â╚Ťenilor. Practic, unii dintre rom├óni nu doreau pur ╚Öi simplu s─â lucreze. Absen╚Ťa ╚Öomerilor era doar o raportare statistic─â mincinoas─â a sistemului. De fapt, gradul de ocupare al for╚Ťei de munc─â oficial era diferit de cel din realitate. A╚Öa cum, ├«n general, realitatea era diferit─â de discursul oficial.      

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: Muzeului Consumatorului Comunist din Timișoara

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.