Norocul în fotbal e la fel de rotund ca balonul?

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
radu naum PNG

Uf, asta-i treaba, că eu nu cred că balonul e rotund. Normal, ar zice puriştii, e sferic, dom’le! Fie, dar nici asta nu cred. În fotbal, zicala „balonul e rotund” indică faptul că orice se poate întîmpla oricînd, că o situaţie dată într-un anumit moment al meciului se poate întoarce tam-nisam cu susu-n jos, neaşteptat, neexplicat. D-aia e frumos fotbalul! Asta e o altă zicală. Sîntem plini de ele. Odihna minţii. Bun. Eu zic că nu vine chiar aşa, aiurea. După care, da, ca în orice activitate există o doză de întîmplare. Dar nu e ca şi cum norocul ar fi o găină fără cap care sare bezmetic dintr-o curte în alta. Argentina a avut ghinion cînd a luat gol la ultima fază a jocului? Da, ar zice unii. Nu, spun eu. Lovitura liberă a fost atît de bine gîndită de olandezi că golul a devenit o capodoperă a genului. Apoi, sud-americanii or fi avut avut noroc la loviturile de departajare? Dar marocanii? Croaţii? O fi avut Duckadam mînuşile unse cu lapte de la sîn ceresc atunci cînd a apărat toate şuturile de la 11 metri trase de barcelonezi în ’86? Luis Enrique spunea că nu există noroc la loviturile de departajare. Sper că nu s-a răzgîndit după ce a fost trimis acasă tocmai după ceea ce unii numesc o ruletă rusească. Pentru că are dreptate. Cînd ajungi în acest punct, faţă în faţă, pe rînd, cu portarul, e cel mai puţin despre noroc. Duckadam împinge atît de bine în picioare încît prinde chiar şi mingile trimise corect. Pe de altă parte, Orsic, croatul, bate cu o asemenea combinaţie de viteză şi plasare a balonului încît probabil că pînă şi Superman s-ar fi dat bătut şi ar fi plecat bombănind să salveze planeta. Easy job.

 Ca să treci strada şi să rămîi viu ai nevoie de multă atenţie şi de un strop de noroc. După care, da, la Geneva stropul devine microscopic, la Bucureşti capătă dimensiunile unei lacrimi de T-Rex. La fel în acest sport al zeilor. Distribuţia de noroc pur e, desigur, variabilă. Constantă e insignifianţa lui la capătul unui drum de Cupă Mondială. Restul e transpiraţie şi inspiraţie. Şi, evident, talent. Aşa că nu, mingea nu e rotundă. O zic tot zicătorii fotbalului. „A făcut-o pătrată” se spune despre o minge atît de tare şutată că îşi pierde forma iniţială. Voilà! Or, dacă e să fie un noroc pe lume asta e acela că trebuie să mă opresc aici cu cimiliturile din lipsă de spaţiu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
5 cărți care te învață cum să muncești mai puțin și să câștigi mai mult
Ideea că succesul vine doar prin epuizare și program de lucru prelungit este tot mai contestată. În loc să glorifice munca fără pauză, tot mai mulți autori propun o abordare diferită: să lucrăm mai puțin, dar mai inteligent.
pacient Alzheimer jpg
Cum îți poți proteja creierul de demență. Sfaturile unui neurolog
Un neurolog care a lucrat în multe dintre universitățile importante din California, este cunoscut pentru afirmațiile sale îndrăznețe că boala Alzheimer poate fi reversibilă – chiar și în cazul degenerării severe după mai mulți ani de viață cu această afecțiune.
SUA şi UE în competiţie FOTO SHUTTERSTOCK
Războiul SUA-UE: protecția datelor bate tarifele vamale. Ce sectoare de activitate vor fi afectate din cauza diferențelor de reglementare
„Războiul datelor” dintre UE și SUA este cel puțin la fel de important ca „războiul comercial”, generat de tarifele vamale reciproce, fiind mai mult decât o simplă dispută juridică, spun specialiștii.
Poluare oras poluat masini FOTO Shutterstock jpg
Noi restricții pentru proprietarii de mașini pe motorină, impuse de UE
Noi reguli pentru conducătorii de autovehicule pe motorină vor fi impuse în UE, în special pentru mașinile cu o vechime destul de mare al căror kilometraj a depășit 150.000.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 23 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Alegeri prezidențiale 2025: Ce nu ai voie să le faci în cabina de vot
Votul este un instrument fundamental al democrației și una dintre cele mai importante modalități prin care cetățenii își pot influența viitorul, respectarea regulilor de vot fiind extrem de importantă.
par alb istock jpg
De ce nu e bine să-ți smulgi primele fire de păr alb. Explicațiile specialiștilor
În încercarea de a masca semnele trecerii timpului, mulți oameni aleg să smulgă firele de păr albe imediat ce apar. Deși pare o soluție rapidă, această practică poate avea consecințe negative asupra sănătății scalpului și a părului.
malaga 3619271 1280 jpg
Care este cel mai simpatic oraș pentru expați? Este înconjurat de munți și are plaje superbe
În ziua de azi, alegerea unui oraș nou în care să trăiești ca expat poate fi o provocare. Însă dacă visezi la soare, oameni calzi și o viață socială activă, atunci răspunsul este clar: Malaga, Spania.
1 tratamentul miraculos care te scapa de varice in 30 de minute jh2n jpg jpeg
Planta cu proprietăți medicinale, foarte eficientă în tratamentul varicelor și hemoroizilor
Natura ne oferă resurse valoroase pentru menținerea sănătății, iar printre plantele cu acțiune terapeutică remarcabilă se află și traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris).
luca pferdmenges la iasi foto facebook jpg
Cine e cea mai tânără persoană care a fost în toate țările de pe glob. Cât l-a costat experiența. Prima oară a fost în România
În vârstă de doar 23 de ani, un neamț a devenit la finalul lunii aprilie cea mai tânără persoană din lume care a vizitat fiecare țară de pe glob. Interesant este faptul că prima țară vizitată de tânăr a fost chiar România.