Noroc cu melancolicii

Publicat în Dilema Veche nr. 278 din 13 Iun 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"15 iunie 1974. Patruzeci de ani şi-n suflet aceeaşi adolescenţă amară: am trecut prin tot soiul de situaţii, dar felul meu de a fi şi a reacţiona a rămas acelaşi. Anii mei nu se adună, ci fug, se risipesc, iar fiinţa mea adîncă e la fel de vulnerabilă ca la douăzeci de ani. Nu mă pot împiedica să cred că atîta vreme cît îmi resimt vîrsta ca pe-o abstracţie, totul e bine (acest bine fiind însă şi el tot o abstracţie). Ionel îmi scria mai de mult că sînt un om norocos " ca toţi melancolicii. Are dreptate, numai că melancolia mea e extrem de eficace în a goli norocul, sau percepţia lui, de sensul realităţii. Reală rămîne doar melancolia."* Melancolicii se plasează, întotdeauna, la o graniţă. Ei sînt oamenii frontierei. Ei nu aparţin niciodată, pe de-a-ntregul, unei singure lumi. Biografiile lor îi ţin prizonieri într-o parte, dar sufletul şi mintea lor sînt, cel mai adesea, în partea cealaltă. Ei sînt purtaţi în viaţa lor, care se derulează evenimenţial într-o anumită lume, de dorinţe, reverii, nostalgii sau remuşcări din cealaltă lume. Oamenii aceştia au noroc " spune prietenul lui Matei Călinescu. În fond, ghinionul e atît de legat de context, de o anumită lume şi numai de ea, încît cei care sînt între două lumi nu pot fi loviţi din plin. Există mereu o bună parte din fiinţa unui melancolic care, în lumea cealaltă fiind, este inaccesibilă ghinionului, tocmai de aceea. Acesta este, poate, norocul melancolicului. Norocul înţeles ca lipsă a ghinionului, dar nimic mai mult. Matei Călinescu stă la mai multe graniţe deopotrivă şi, de aceea, melancolia lui e cu adevărat spectaculoasă. Mai întîi, el stă la graniţa dintre lumea americană şi lumea românească. Ani la rînd a locuit într-una din cele două lumi şi a vibrat interior la cealaltă. Apoi, Matei Călinescu stă la graniţa dintre spaţiul cotidianului şi literatură. Vedeţi, evit cuvîntul "realitate" în acest binom, pentru că, luat repede, n-aş şti să spun dacă există o altă realitate în afara povestirilor, scrise ori nu, despre ceea ce trăim noi ori alţii. Acesta e spaţiul literaturii în sens american (fiction). Ce altceva există cu adevărat în afara sa îmi e neclar. La limita acestui spaţiu al naraţiunii-literatură, acolo unde el se opreşte şi începe viaţa înţeleasă ca voinţă sau ca ambiţie sau ca epifanie sau cum vreţi dvs., îşi are foişorul de observaţie Matei Călinescu. În fine, Matei Călinescu stă la graniţa dintre lumea scriitorului şi lumea criticului şi a profesorului. Autorul lui Zacharias Lichter, dar şi al unor volume de poezii (sper să nu comit o indiscreţie dacă mărturisesc că, acum cîţiva ani, discutînd cu el despre identitatea sa intelectuală, mi-a spus fără ezitare: "de fapt, eu sînt poet") este şi un mare comparatist, autorul unor contribuţii majore la teoria lecturii sau la înţelegerea relevanţei operei scriitorilor moderni, a lui Mateiu Caragiale, a lui Mircea Eliade, a lui Eug

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Colaj Ferma Dacilor jpg
Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar pentru a lua masa la Ferma Dacilor, în 2025. Cât costă o ciorbă de burtă sau o porție de sarmale cu mămăligă și smântână
După un an de la incendiul din 26 decembrie 2023, în care opt persoane și-au pierdut viața la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, localul a început să funcționeze parțial, chiar dacă de sărbători totul a fost închis. Cât te costă să iei masa aici în 2025?
Soldați români surprinși în luptă în sudul Uniunii Sovietice (© Getty Images)
Luptele vânătorilor de munte români în Caucaz
În timp ce Diviziile 1 și 4 Munte se refăceau în Crimeea și executau misiuni împotriva partizanilor, alte două divizii de munte române (Divizia 2 și 3 Munte) au fost angajate în acțiuni ofensive în Caucaz.
Miting de solidaritate cu poporul palestinian organizat în Piaţa Universităţii din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Noi proteste sunt anunțate în București. De ce ies în stradă „Solidaritate pentru Palestina” și „Justiție climatică”
Duminică, 19 ianuarie, în fața Teatrului Național din București, va avea loc un protest dedicat cauzei Palestinei, luptei împotriva fascismului și justiției climatice. Organizatorii fac apel la unitate, cerând încetarea masacrului din Gaza și măsuri împotriva poluării și schimbărilor climatice.
fonseca jpg
Un brazilian de 18 ani face senzație la Australian Open. L-a eliminat pe rusul Rublev după 3 seturi electrizante
Joao Fonseca, 18 ani, l-a eliminat astăzi pe favoritul 9 de la Australian Open, rusul Andrey Rublev.
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA EFE jpg
Erdogan ar putea candida pentru un al patrulea mandat la președinția Turciei, momentan interzis prin Constituție
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, ar urma să candideze pentru un al patrulea mandat la șefia țării, potrivit purtătorului de cuvânt al partidului de guvernământ al președintelui. Acesta a adăugat că Erdogan va candida numai dacă populația dorește acest lucru, scrie Reuters.
zodii pixabay jpg
Zodia care se va reinventa la mijlocul lunii februarie. Acest nativ va avea curajul să schimbe cursul vieții sale
La mijlocul lunii februarie, un eveniment astrologic marcant va aduce oportunități uriașe pentru o zodie anume. Acest nativ va descoperi în sine curajul și determinarea de a-și schimba cursul vieții,
armata romana soldat militar roman steag drapel romania shutterstock 1857831076 jpg
România a cheltuit în 2024 sub 1% din PIB pentru înzestrarea Armatei
Ministerul Apărării a cheltuit anul trecut aproximativ 13 miliarde de lei pentru înzestrarea Armatei, procentul reprezentând doar 20% din bugetul alocat Apărării. În același timp, peste 20 de miliarde de lei au fost cheltuite cu personalul.
banner andra gogan png
Dan Sucu (Facebook) jpg
Românii, la putere la Genoa: cine vine la conducerea grupării italiene
Doi români vor sosi în „fruntea” echipei din Serie A.