Noroc că am ditamai chelia

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Un ghid de tăiat venele jpeg

Sînt de două zile la Ministerul Muncii şi am atins deja profilul cel mai de jos pe care mi l-am imaginat al unui secretar de stat. Mă uit tîmp la fişa unui proiect şi nu sînt sigur dacă ar trebui să mă închin, să scuip în sîn sau să scot un Muuu de control. 200.000 de stick-uri de memorie în valoare de aproximativ două milioane de euro, aproape 14 milioane de euro pentru închirieri de maşini şi benzină (asta în timp ce avem un ditamai parcul de maşini), 200.000 de ceasuri… Desigur, costurile de achiziţie estimate sînt gîndite atent, încît să satisfacă toţi mîrlanii din lanţul trofic al proiectelor cu dedicaţie care aduc voturile acolo unde trebuie. Uite-aşa rezolvăm problema înregistrării tinerilor care nu sînt la şcoală, nu muncesc sau nu urmează un curs de perfecţionare la agenţiile judeţene pentru ocupare în cîmpul muncii!

Mă gîndesc rapid cu cîtă înflăcărare or să îşi dorească zecile de mii de tineri din zonele cele mai sărace ale României să ne băgăm stick-urile alea undeva, în timp ce ei ne cronometrează pe ceasurile cele bune. Am ştiut de minunăţia de proiect de pe vremea cînd eram la Cancelarie, dar nu ştiam detaliile. Greşeala doamnei ministru (o doamnă pe care încă o admir pentru faptul că are o super-rezistenţă la lucru şi cunoştinte de dreptul muncii pe care nu cred că le-a mai avut vreun ministru înaintea dînsei) a fost să spună public tuturor directorilor din minister că o să mă ocup de problematica romă.

Tot prin grija doamnei ministru, nu am nici un fel de delegare ministerială (aşa cum ar fi firesc). Dar cer cu tupeu să văd proiectul, nu de alta, dar o parte din grupul-ţintă al proiectului sînt romii. Mi se răspunde cu multă îngrijorare, dar şi cu compătimire şi în spiritul tipic al funcţionarilor publici: „Sigur ca da“. După zece minute, cele două funcţionare publice superioare vin ţopăind de fericire şi îmi spun că doamna ministru a spus că nu se poate şi că se ocupă dînsa personal de asta. Obişnuite probabil cu fostul secretar de stat care îşi făcea treaba precum o bună parte din elitele politice ale ministerelor, dînd din gură măiastru la televiziunile aservite, în timp ce ar fi trebuit să fie pe la birou, se abţin cu delicateţe să îmi facă urările de bine care le stau pe limbă.

Sînt oricum plin de draci că am acceptat să mă mut de la Cancelarie, unde oamenii erau tare mişto, la ministerul ăsta, unde numai că nu sînt înjurat în faţă, şi mă duc val-vîrtej, trec peste secretara care nu apucă să reacţioneze, intru la doamna ministru şi îi spun că vreau să văd proiectul. Pentru că nu are cum să fie secret de stat un proiect care ar trebui să fie finanţat din bani publici. După ce fac clar că nu o să ezit să fac scandal, primesc proiectul.

Şi uite, acuşi stau ca un bou şi mă uit la chestia asta. Decid să fac scandal. Fac o întîlnire cu mai mulţi directori şi le întreb pe cele două doamne responsabile dacă au fost de acord cu bugetul. Mi se spune că da şi asta intră în nota întîlnirii, pentru că e foarte clar că va trebui să îmi protejez bunătatea de fund. Zvonurile zic că proiectul este cu dedicaţie pentru două organizaţii meștere care sînt tradiţional legate de fonduri şi presiune politică prin organizare de greve. Mi se şopteşte şi că ar trebui să nu supăr aşa, din prima, lumea şi că ar fi bine să dăm drumul  proiectului, că nu este nici primul, şi nici ultimul. Noroc că am ditamai chelia şi că am decis să mă rad în cap, căci de furie mi s-a ridicat tot părul de pe mine.

Îi trimit un SMS drăguț doamnei ministru în care îi spun că proiectul e o tîmpenie şi că risipim banul public. Primesc, în mod absolut neaşteptat, un răspuns rapid, că proiectul a fost deja aprobat de Ministerul Fondurilor Europene şi de Comisie. Mi se face rău. Sun rapid la ministra de la Fondurile Europene. Mi se spune, la fel de rapid, că nu este adevărat. O rog, în cel mai drăguţ mod de care sînt în stare, să verifice. Sun şi la Cancelarie, şi la secretarul de stat de la Fonduri. Nu există o astfel de aprobare. Sun şi la Comisie. Nici acolo nu este nimic aprobat. Se face brusc tăcere în creierul meu. Piticii sînt toţi ascunşi şi, pentru prima dată după multă vreme, nu mă simt în stare să rîd de situaţia în care sînt.

Fie ministra mă minte într-un mod absolut iresponsabil, lucru de care, oricît de nesuferită a fost cu mine, nu o cred în stare, fie este ea minţită de oamenii de încredere din minister. Oricum, sînt în rahat pînă în gît. Ministerul a fost practic repopulat de fosta ministră, care a adus cu ea zeci de oameni de la Ministerul Mediului, de unde a fost mutată. Mai toţi au ajuns în poziţii de conducere, chitiţi să mă ajute să îmi rup gîtul. E clar că fostul secretar de stat, care a fost direct responsabil de proiectul în cauză şi care ar putea lejer să fie plătit ca parte din decorul platourilor de la România TV şi de la Antene, nu va ezita să mă umple de bucurii. În plus, şefa mea – ministra – se chinuie tare să nu pot face nimic şi să îmi submineze autoritatea, în ciuda faptului că Dacian i-a cerut exact contrariul.

Îmi dau seama că sînt încă vreo cîteva bombe de acelaşi fel, că îmi vin la semnat lucruri care ascund tot felul de aberaţii şi care nu au fost citite, dar au fost semnate de experţii din minister, şi că sînt cîteva zeci de probleme pe care nu am nici o şansă să le rezolv în mandatul meu, în ciuda faptului că aş vrea tare mult. Decid că prioritar o să fie pentru mine să evităm corupţia şi că voi încerca să fac publice contractele care sînt super-problematice. Încă nu îmi dau seama cît de mari sînt problemele de IT şi cît de mari sînt presiunile pentru a continua chestii cretine numai pentru a satisface nevoia de căpuşare de fonduri publice a mîrlanilor politici sau conectaţi politic. Dar despre asta într-un episod următor.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

florica boboi 8 jpg
Florica Boboi, noua câștigătoare Chefi la Cuțite! „Îmi bate inima de mor. N-am câștigat nimic în viața mea”
Florica Boboi este câștigătoarea sezonului 10 al emisiunii Chefi la Cuțite. Chiar de Ziua Națională a României, cei trei finaliști au avut o bătălie de zile mari pentru marele trofeu.
Evgheni Prigojin FOTO TASS
Fost coleg de închisoare cu Prigojin: Este un bulangiu, literalmente
„Noi doi am ispăşit o pedepsă în acelaşi timp. Aş vrea să vă spun că Prigojin este un bulangiu, literalmente”, declară Saşa Kurara într-o înregistrare video.
11172012 jpg
Costa Rica - Germania. Fosta campioană mondială din 2014 părăsește pentru a doua oară consecutiv competiția încă din faza grupelor
Multipla campioană mondială, Germania, părăsește pentru a doua oară consecutiv această competiție după triumful obținut în 2014.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.