Normalizarea prin tabloide

Publicat în Dilema Veche nr. 243 din 9 Oct 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Komsomolul, organizaţia revoluţionară a tinerilor comunişti din URSS, a fost desfiinţat în urmă cu vreo 19 ani, dar organele sale de presă - Komsomolskaia Pravda şi Moskovskii Komsomoleţ - nu şi-au schimbat numele. Nu mai publică articole despre întîlnirile oficiale ale liderilor şi nici reportaje luminoase despre viitorul tinerilor fideli ideologiei partidului conducător. Ziarul cu cel mai mare tiraj din Rusia, Komsomolskaia Pravda (KP - 745.000 de cititori zilnic), a trecut prin toate fazele postcomuniste: după ce a renunţat la ideologia comunistă, şi-a umplut paginile cu articole şi memorii despre crimele comunismului, apoi s-a implicat în lupta politică a ultimului deceniu din mileniul trecut, iar acum conţinutul său de tabloid "poate rivaliza cu oricare publicaţie asemănătoare americană sau britanică" (The New York Times, 27 iulie). "Ei practică jurnalismul de investigaţie, critică incompetenţa poliţiei, corupţia oficialilor de nivel mediu şi mic, gările murdare, se ocupă de problemele zilnice ale populaţiei. Tabloidele reprezintă un fel de normalizare într-o ţară care ani de zile a fost prea săracă pentru a dezvolta cultura consumului şi prea prinsă în tulburările evoluţiei politice pentru a se ocupa de bîrfele din viaţa celebrităţilor." Editorii de la KP au decis că societatea rusă e prea obosită de politică şi că e mai dispusă să afle secretele vieţii private a persoanelor publice. Controlată de Baltic Media Group, despre al cărui preşedinte se spune că ar fi un apropiat al lui Vladimir Putin, ziarul, cu toate dezvăluirile sale senzaţionale, nu pune nici o problemă puterii: în ziua cînd ziaristul de la NYT a asistat la şedinţa de sumar, s-a discutat despre o explozie într-o casă din suburbie unde au fost rănite patru prostituate şi un "consumator", s-au examinat pozele Ruslanei Korşunova, supermodelul care s-a sinucis la New York - "păcat că poza e fără picioare", a observat cineva; s-a hotărît ca ştirea despre excluderea unor membri din partidul susţinătorilor lui Putin să se dea pe scurt şi fără implicare. Un reporter, pe a cărui carte de vizită scrie "plătim pentru orice fel de informaţii", a răspuns plîngerii unui veteran de război căruia i s-au furat toate medaliile obţinute în luptă. Bătrînul susţinea că a luptat alături de tatăl lui Putin. Acest amănunt nu0 s-a putut verifica, aşa că tot poza fără picioare a fotomodelului a apărut pe prima pagină. Poza bătrînului jefuit se lăfăia pe prima pagină a publicaţiei rivale Tvoi Deni. ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.