Norii negri ai începutului de an

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Norii negri ai începutului de an jpeg

Între amenințarea războiului generalizat în Orientul Mijlociu și flăcările apocaliptice care devastează Australia, omenirea intră în 2020 în stare de alertă.

În Orientul Mijlociu, spirala tensiunilor americano-iraniene atinge punctul critic al declanșării războiului, odată cu uciderea generalului Soleimani, artizanul puternicei influențe a Iranului în regiune, ca ripostă la atacarea ambasadei SUA din Bagdad de către miliții șiite, la 31 decembrie. Prin lichidarea lui Qassem Soleimani, comandantul trupelor al-Qods (corpul de elită al Gardienilor Revoluției), confruntarea – pînă acum pe teren irakian – dintre SUA și Iran intră într-o fază fără precedent.

Consecințele depind de reacția Teheranului, care amenință cu răzbunarea. Prima măsură este retragerea Iranului din Acordul nuclear încheiat în 2015, ceea ce înseamnă relansarea programului nuclear fără nici un fel de limite. Capacitatea militară externă a Iranului se întinde de la Hezbollahul libanez la Houthiștii yemeniți, trecînd prin bastioanele pe care și le-a instalat în Irak și Siria. De la atacul asupra instalațiilor petroliere saudite cu drone, la 14 septembrie 2019 – revendicat de milițiile yemenite pro-Iran –, prețul petrolului n-a mai ajuns pînă acum la pragul de 69 de dolari barilul.

Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: au trimis 750 de militari pentru suplimentarea trupelor ce asigură securitatea ambasadei SUA din Bagdad și au cerut cetățenilor americani să părăsească Irakul. Rămînerea trupelor americane în această țară este sub semnul întrebării. Eventuala evacuare, cerută prompt de Parlamentul irakian, ar lăsa teren liber renașterii Statului Islamic. În acest timp președintele Trump – cel care, conform unui comunicat al Pentagonului, a dat ordinul atacului cu drone pe aeroportul din Bagdad – dă semne că preferă o dezescaladare, transmițînd pe -Twitter un mesaj explicit Teheranului: „Iranul nu a cîștigat niciodată un război, dar nu a pierdut niciodată o negociere“.

În Libia se internaționalizează, de acum și în mod oficial, războiul civil ce opune guvernul al-Sarraj de la Tripoli, recunoscut de ONU, mareșalului Haftar, care controlează de la Benghazi estul țării și, din aprilie anul trecut, forțează cucerirea capitalei libiene. Haftar are sprijinul Rusiei (se estimează prezența pe teren a peste o mie de mercenari ruși), Egiptului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite. Ca răspuns, acordul de cooperare militară și de securitate Tripoli-Ankara, încheiat la final de noiembrie, a formalizat sprijinul turc deja concretizat prin furnizarea de blindate și drone. Iar în a doua zi a noului an, Parlamentul turc a autorizat trimiterea de trupe pentru a susține guvernul libian, în numele apărării „intereselor Turciei în bazinul mediteranean și în Africa de Nord“.

Confruntarea între puterile regionale, desfășurată pe multiple fronturi (Siria, Liban, Irak, Yemen, Libia), intră într-o nouă fază prin afișarea ambițiilor Turciei de a se afirma în forță. Această poziționare reverberează puternic în Europa. Acordul de asistență militară din 27 noiembrie 2019 a fost dublat de un acord de suveranitate maritimă în Mediterana de Est, ceea ce a sporit nemulțumirea Greciei, Egiptului, Ciprului și Israelului față de pretențiile turcești asupra unor zone bogate în hidrocarburi. De asemenea, la Bruxelles îngrijorează puternic riscul de amplificare a capacității de șantaj a Ankarei față de UE, prin controlul asupra fluxurilor migratorii către Europa.

Dar toate aceste pulsiuni belicoase sînt aruncate în ridicolul nimicniciei de norii apocaliptici ai Australiei, al cărei prim-ministru apreciază că focurile fără precedent care înconjoară și sînt pe cale să sufoce Sydney vor mai dura luni de zile. Incendiile de pădure spontane și de o intensitate catastrofică sînt stimulate de temperaturi record: 49,8 grade. În ultimele trei luni a fost devastată de flăcări scăpate de sub orice control o suprafață echivalentă cu teritoriul Austriei ori al Beneluxului. Canberra a fost declarat cel mai poluat oraș al lumii. Peste 800 de milioane de animale au pierit deja în foc, între care și o treime dintre urșii koala din statul Noua Galie de Sud, conform estimărilor Universității din Sydney.

Începem anul, așadar, căutînd motive de speranță între spectrul de coșmar al războiului și iadul climatic tot mai amenințător.

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.