Noi traume din școlărie

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Două întîmplări legate de debutul școlii (pe vremea comunismului) mă urmăresc obsesiv. Îmi amintesc mai întîi cum, în copilărie, așadar în prima jumătate a anilor ’80, pe 14 septembrie, angoasa reînceperii orelor atinsese forme paroxistice, îmbrăcînd haina delirului juvenil. Ceauşescu urma să deschidă anul școlar la Iaşi, iar noi, „tinerele vlăstare”, trebuia să-l aşteptăm, frumos încolonaţi, pe Bulevardul Independenţei. În seara premergătoare evenimentului sau, oricum, prin preajma lui, încercam – alături de cîțiva buni prieteni – să-mi înec depresia în discuţii sublimate, freudiene (eram prea mici pentru bere). Din una în alta, am ajuns la concluzia că şcoala s-ar fi putut amîna numai într-un singur fel: dacă Ceauşescu ar fi fost împuşcat la festivități. Întrucît creierul infantil reuşeşte uneori să fie mai zglobiu chiar decît fizicul anexat lui, imediat ideea făcu pui. Cineva deţinea acasă o puşcă pentru vrăbii (cu alice) pe care o putea şterpeli uşor din camera tatălui. Altcineva furase de la părinţi arta condusului automobilului şi (cu cheile auxiliare, de asemenea facil de procurat în zorii zilei de 15 septembrie) ne asigura transportul oriunde am fi dorit. Prin urmare, strategia acţiunii se contură cu repeziciune. Am fi ieşit cu Dacia pe Bulevardul Independenţei la momentul oportun şi ne-am fi încrucişat cu Aro-ul descoperit al lui Ceaşcă (Aro vîndut acum vreo douăzeci de ani – o, melancolie! – la o licitaţie). Prin geamul din spate (deschis), noi, pionierii credincioşi care, în 2000, urma să nu mai fim copii, l-am fi luat la ţintă pe cel mai iubit fiu al poporului (pe cînd ar fi dat, satisfăcut, din mîini) şi l-am fi împușcat, sec, drept în tîmplă (ştiam că acolo alica ar fi avut un succes, cum să-i spun, mortal). Îndrăznețul plan s-a terminat cu urecheli, castane și priviri demonizate din partea părinţilor, întrucît cel desemnat să șterpelească pușca din camera tatălui a fost prins în flagrant și a mărturisit, îngrozit, tot.... Oricum, dacă astăzi citiţi rubrica „Prezentul discontinuu“ din Dilema veche, e clar că viteaza conspirație s-a prăbușit.

În sfîrşit, toamna şi şcoala mă dădeau realmente peste cap, activîndu-mi probabil acel eu feminin (despre care vorbesc psihologii moderni), un eu predispus la nostalgie, altruism şi, mai ales, compasiune. Ca atare, tot la un început de trimestru întîi, pe acest fond „emoțional”, am trăit o altă experienţă bizară. În clasă ne venise un băiat nou, slăbănog, palid şi – mi s-a părut – îngrozitor de retras. Nimeni nu reţinuse cum îl chema, atît era omul de şters. Stătea în ultima bancă, iar în pauze privea numai în jos, fiind, în răstimpuri, zgîlţîit de nişte suspine teribile. Am realizat că depresia mea de toamnă era o glumiţă pe lîngă inadaptarea lui structurală. Sub impulsul amintitului eu feminin, m-am îndreptat hotărît către banca nou-venitului, pe cînd, din afară, mă contemplam mulţumit, asemănîndu-mă cu generoşii providențiali din proza lui Dickens. M-am aşezat pe pupitrul din faţa cavalerului tristei figuri şi i-am spus pe un ton amical: „Salut, bătrîne! Eu sînt Codrin. Pe tine cum te cheamă?”. Individul a ridicat din podea o figură mai curînd apatică, pe care străluceau totuşi (malefic, am avut, pentru o secundă, senzaţia) doi ochi de viezure tînăr. „Ca pe tata”, a ciripit el. Uşor năucit de răspuns, am bănuit că băiatul avea un sistem propriu de logică a dialogului şi am continuat în aparenţă netulburat: „Şi pe tatăl tău cum îl cheamă?”. Pramatia atît aştepta. Aproape că strigă, cu un icnet de bucurie: „Ca pe mama”. Prins în mreaja îndobitocirii subite, aidoma buldogului (mereu păcălit) din Tom şi Jerry, am adăugat prostește: „Şi pe mama?”. Cu privirea iradiind de triumf, mica puşlama şi-a lăsat răspunsul să cadă greu, precum un deznodămînt de tragedie sofocliană: „Ca pe mine”. Nu îmi mai amintesc finalul exact. E posibil ca memoria mea afectivă să fi refuzat să-l înregistreze. Reţin doar că, după scurt timp, l-am văzut pe „ca pe tata” cu o vînătaie straşnică în jurul ochiului drept, semn că mai încercase conversaţia revelatoare şi cu alţi băieţi din clasă, mai puţin dominaţi de eul lor feminin la începutul toamnei. Cumva, i-am fost recunoscător isteţului peste ani. Datorită lui am învăţat, timpuriu, o lecţie importantă: nu judeca niciodată aparențele drept realitate! 

Amintirile (traumatizante?) ale copilăriei mele îmi demonstrează cît de mult am îmbătrînit. Ce mai înseamnă azi, pentru un elev de gimnaziu, o biată puşcă de vrăbii cu alice, cînd poate să-şi procure puşcoacele americane cele mai cool de pe piaţa neagră? Ce mai reprezintă o Dacie, cînd tinerii (încă înainte de optsprezece ani) îşi exersează talentele automobilistice pe maşini din cataloage de lux? Aş îndrăzni chiar să întreb: ce mai semnifică un început de an şcolar, cînd distracţia este suverană, fie toamnă, fie vară?... OK, admit, vînătăile la ochi au rămas în principiu aceleaşi.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

iustina daiana insula iubirii jpg
Iustina și Daiana de la Insula Iubirii, țepuite de turci la un salon: „Ne-am țigănit acolo cu ei”
Iustina Loghin și Daiana Prodan, fostele concurente de la emisiunea fenomen „Insula Iubirii”, s-au bucurat de o mică vacanță alături de partenerii lor de viață în Istanbul, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Însă, bineînțeles, escapada a avut și câteva momente mai neplăcute. Ce au pățit c
FOTO ISU Gorj
Explozie cuplită într-un bloc din Târgu Jiu. O persoană a fost rănită și mai multe apartamente au fost afectate
O explozie cauzată de acumularea de gaze a avut loc, sâmbătă dimineață, la parterul unui bloc din Târgu Jiu. În urma exploziei, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost grav rănită și mai multe apartamente și autoturisme au fost avariate.
soldati rusi in siria Captură X jpg
„Mergi în Rusia, mergi acasă?”. Trupele lui Putin folosesc toate mijloacele pentru a fugi din Siria
Rusia începe să-şi evacueze echipamentele militare din Siria. Trupele lui Putin părăsesc această țară, eșuând în vreun fel să împiedice căderea regimului Assad.
tarani romani cuptor jpg
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
„Omul, ca şi vitele, trebuie să mănânce şi să bea ca să poată trăi şi munci”. Acesta era principiul de alimentaţie al ţăranilor români în urmă cu un secol. Despre obiceiurile alimentare de acum un veac, în funcție, evident, de posibilitățile vremurilor
Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați
Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.