Noi, prostovanii

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Am avut o discuție cu fiu-miu care se cam chinuie să priceapă anumite semnale trimise de fetele de vîrsta lui. Ca om ajuns aproape la 50 de ani, am zis că am o datorie morală să las moștenire viitorului țărișoarei cîteva dintre experiențele mele.

În general, noi, masculii, avem probleme grave în a traduce ceea ce voi, viitoare iubite ale prostovanilor din regnul nostru, doriți de la noi. Noi nu funcționăm bine cu ambiguități.

„Dacă vrei, poți să mă suni.“ Noi, în general, înțelegem că, dacă vrem, putem să vă sunăm. În sensul că avem o alegere între a vă suna sau nu fără nici o consecință, indiferent de alegere. Desigur, voi, de fapt, credeți că ne-ați dat un ordin clar, dar elegant, să vă sunăm. În următoarele trei ore, altfel dovedim că sîntem nemernici și că nu vă merităm. Nu că nu ați avea dreptate, numai că noi chiar nu facem diferența între diferitele tonuri ale vocii dumneavoastră. Înțelegem cînd începeți să șuierați că e beleaua cît casa, dar între tonul de „îmi ești drag“ și cel de „te muți la mă-ta“ nu distingem alte nuanțe.

„Nu vreau nimic.“ Noi pricepem că nu vreți nimic. Nu că tocmai am intrat în aventura vieții noastre și că ceea ce urmează este o inițiere mistică. Inițiere menită să ne facă să pricepem că nimicul este ceva mega-special care să dovedească faptul că înțelegem cît de deosebite sînteți. Nimicul poate fi orice, lucruri insignifiante, de la aerul de pe plaja unde a visat ea că ar trebui să o duci pînă la atmosfera din interiorul mașinii ăleia care se asortează cu rochia aia bună. Sau un inel cu diamant, că diamantul este practic un nimic, niște carbon, acolo, care s-a așezat cum trebuie. Nu că noi am fi mai breji cu dorințele noastre – chiar din contra, noi sîntem mult mai nesimțiți cu ceea ce ne dorim, că nu cred că există vreo femeie care să-și fi cumpărat mașină de 18 milioane de stat în trafic, ca boul ăla de Ronaldo. La noi, nimic înseamnă maximum șase găleți de bere și 43 de mici.

„Întîrzii un pic.“ Noi ne așteptăm ca picul să fie măsurabil în minute normale și nu în minute d-alea de stat la meci cu băieții. În mod sigur nu înțelegem că este un test menit să demonstreze importanța relației pe care o avem și să verifice valoarea pe care ea o are în ochii noștri. Așteptarea este și ea inițiatică, pentru că va dovedi puterea noastră lăuntrică în cazul în care va trebui să ne batem cu zmeul, balaurul sau vitregiile sorții, dar noi nu știm asta. Faptul că noi ne gîndim că ora aia de așteptare e pierdere de vreme este evident o dovadă clară de lipsă de maturitate și de bun-simț. Voi ne dați oportunitatea de a medita, de a ne gîndi la ceea ce contează, de a vă dovedi că sîntem de încredere și că vă iubim cu adevărat, dar nouă, mîrlanilor, ni se pare că v‑a luat prea mult timp costumarea și machiajul demn de filmele cu Zorro.

„Hai, ține-mă în brațe.“ Noi credem că trebuie să vă luăm în brațe. Noi vă luăm în brațe așa cum mutăm mobila sau un sac de cartofi. Cu suflet, cu entuziasm, cu scop, dar luat în brațe, nu figura aia pe care doar dacă ești maestru yoghin și virtuoz la cîntat la talangă o poți face. Nu pricepem că asta este îmbrățișarea aia pentru care ar fi trebuit să exersezi toată viața. Că nu poți să o iei în brațe orișicum și că, dacă degetul mic de la mîna dominantă și sprînceana dreaptă, colțul din stînga nu stau cum trebuie, e clar că nu o mai iubești.

„Te-ai plictisit?“ Noi simțim capcana. Veți vedea asta din reacțiile noastre de suricate bete. Știm că e un pericol undeva, dar nu ne este deloc clar unde e pericolul. Vor fi unii dintre noi care își vor pierde pentru cîteva minute abilitatea de a vorbi. Ochii ăia cît cepele și tremuriciul sînt toate semne că înțelegem că ar trebui să spunem că nu, dar am văzut deja cinci episoade din Sex and the City și nu ne mai pasă chiar atît de mult dacă mai trăim să vedem și sezonul următor.

„Ești bine?“ Dacă ați putea auzi, în creierul nostru s-ar auzi un țipăt disperat ca-n filmele de groază bune. E ca și cum ați deschide 11 chestii în același timp pe un MAC plus o aplicație Microsoft sau două pe un PC. Ne blocăm. Noi sîntem bine dacă e o chestie de sex, după gălețile de bere menționate mai sus sau la meci. Cum este foarte puțin probabil ca întrebarea să vină în oricare dintre situațiile amintite, bănuim că e un mesaj secret, că ar trebui să facem ceva care să vă convină vouă. Cum berea și meciul știm sigur că nu vă pasionează, ne gîndim, firesc, la sex. Figura aia de lovit de dambla, dar cu bale, de acolo vine.

Este desigur logic să vă așteptați ca noi să pricepem că toate cele arătate aici au multiple răspunsuri în funcție de vreme, de poșetă, de cum s‑a îmbrăcat vaca aia care vă supără pe voi la serviciu, de nuanța de fuchsia a pantofilor și dacă ați reținut sau nu prea multă apă în ultima vreme. Din păcate, este o așteptare greșită, așa cum și noi ne așteptăm să vă bucure poantele noastre idioate, să fiți pasionate de motoare și să apreciați inteligența domnișoarelor din Playboy.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Pericolele invizibile care se ascund într-o cameră de hotel
În mod obișnuit, evaluarea curățeniei camerei de hotel se bazează pe observații vizuale și olfactive - nu pe microbiologia invizibilă a spațiului, unde rezidă riscurile de infecție.
image
Misterul sinuciderii unei familii în Elveția, rezolvat după 1 an. Ce au descoperit anchetatorii
Cinci membri ai unei familii franceze, care locuiau în orașul Montreux, Elveția, s-au aruncat de la etajul șapte al blocului în care locuiau, în urmă cu un an. Anchetatorii spun acum că totul a fost planificat și că decizia ar putea avea legătură cu teoriile conspirației.
image
Cel mai misterios os din corpul uman. Nici astăzi specialiștii nu i-au înțeles rolul în organism
Corpul uman reprezintă, chiar și astăzi, din unele puncte de vedere, un mister pentru specialiști. Cel mai misterios os din corpul nostru se numește fabella. Specialiștii nu știu nici astăzi ce rol are în organism și când a apărut de fapt.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.