Noi, fraierii

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Binili învinge jpeg

Nu avem aşteptările voastre. Nu vrem căsoaiele şi averile voastre nesimţite, afacerile voastre corupte, vacanţele exotice sau chefurile voastre groteşti, unde mafioţi, oameni politici şi servicii secrete se întîlnesc la băute.

Nu avem aceleaşi frici. Nouă nu ne este teamă că vreun fost „coleg“ o să ne toarne la DNA pentru ceea ce am făcut. Nu ne este teamă că un fost prieten sau o fostă nevastă o să vorbească despre afacerile noastre cu statul sau că „prietenul“ judecător sau procuror o să fie prins. Nu sîntem nici martori, nici turnători, nici acuzaţi în vreun proces. Nu sîntem şantajabili.

Nu am împrumutat bani, nu am chefuit şi nu am fost în cîrdăşie nici cu Voiculescu, nici cu Ghiţă şi nici cu Vântu, şi nici nu avem acţiuni în afacerile vechilor sau noilor servicii secrete. Nu avem de ce să ne ţinem banii ascunşi sub saltele, prin certificate la purtător sau prin conturi off-shore, pentru că nu am înşelat, nu am furat şi nici nu am primit şpagă.

Nu avem teama permanentă a unor iluştri mediocri de tip Bădălau, Oprişan, Tăriceanu şi nici nu depindem de cum bate banul în direcţia lui Ciutacu, Ciuvică, Chirieac, Roşca Stănescu şi alţii.

Nu avem nevoie de oameni ca Nicolicea, Ciordache, Codrin sau Şerban Nicolae pentru a ne rezolva „problemele de comunicare“.

Nu am fost parte a elitelor comuniste. Nu am avut rude miniştri în timpul lui Ceauşescu sau taţi generali de Securitate ori de armată. Nu depindem de finanţările „băieţilor deştepţi“, nici de lipsa cumplită de coloană vertebrală a unor slugi cu titlu de jurnalişti.

Nu avem experienţa voastră. Nu ştim cum se transformă şpaga de la Tel Drum în vile şi cocotieri în Brazilia. Nu am făcut investiţii nici în Costa Rica şi nici în Madagascar. Nu depindem nici de consultanţii din Israel şi nici de tăcerea lui Hrebenciuc sau a lui Grindeanu.

Copiii noştri nu sînt multimilionari fără să facă nimic şi nici nu stau cu frica în sîn că va veni ziua în care vor fi prinşi. Nu au motive să stea să se roage prin biserici din Italia şi nici să fie miruiţi pentru a fi feriţi de lege. Libertatea noastră nu depinde de felul în care schimbăm legile şi nici de un procuror sau judecător, oricît de corupţi şi de mîrlani ar fi ei.

Nu am fost garantaţi de Vanghelie şi nici de baronii locali. Nu ne-am pus rudele în poziţii nemeritate şi nici „nu am învăţat“ schema magică prin care şoferi, secretare sau orice subaltern supus şi mediocru pot ajunge secretari de stat, miniștri sau, de ce nu, prim-ministru.

Nu apărem la televiziunile controlate de foştii securişti sau de oamenii „ajutaţi“ de Năstase sau de Iliescu.

Noi sîntem proştii care v-au făcut pe voi foarte bogaţi. Cei care, prin indiferenţa noastră, v-am confirmat că mîrlanii şmecheri şi guralivi pot să conducă guverne, ministere, agenţii şi orice altă instituţie controlată de stat.

Noi am muncit pe rupte şi am încercat să stăm cît mai departe de politică pentru că ne-a fost şi scîrbă, şi frică de împroşcători profesionişti de rahat mediatic pe care îi plătiţi direct sau indirect.

Se prea poate să rămînem proştii voştri. Să continuăm să ne imaginăm că nu avem cum să schimbăm un sistem atît de putred precum cel pe care l-aţi creat. Să ne amăgim cu plecarea în altă ţară în momentul în care ne săturăm. S-ar putea ca noi să nu vă putem opri din a vă continua opera: aceea de a face din corupţie, din nepotism şi din nesimţire o normalitate a politicii româneşti.

Dar e din ce în ce mai puţin probabil.

Foto: Cosmin Bumbuţ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.