Niște ființe blocate în scheme de gîndire

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Îmi amintesc că, în urmă cu cîțiva ani, un părinte a reclamat la ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) o mare editură, pentru că romanul publicat de aceasta, Marele uriaș prietenos de Roald Dahl, conținea greșeli de ortografie și de exprimare. În realitate, acele greșeli aparțin personajului, nereprezentînd erori ale editurii. Ceea ce reclama părintele, faptul că se dau exemple greșite copiilor, este de noaptea minții, pentru mine, cel puțin. 

Recent, o colegă îmi spune că un alt părinte a venit revoltat la ea, acuzînd-o pe învățătoarea fiicei sale pentru că le-a dat ca recomandare de lectură suplimentară cartea Mathilda, a aceluiași Roald Dahl. Părintele o citise cu creionul în mînă și găsise în ea vreo doi de „la naiba”, respectiv cuvîntul „chiloți” undeva – desigur, fără vreo conotație erotică, dar îl găsise. Afirmînd contondent că la el în familie nu se vorbește în acest fel și că sînt exemple negative pentru fiica lui, cerea ca profesoarei să-i fie interzis să mai dea cartea respectivă în lista bibliografică. Sigur, mai venea și cu propunerile lui, Jules Verne și ce mai citise el prin copilăria sa. Colega mea mi-a spus că va vorbi cu învățătoarea și-i va sugera să menționeze că aceste lecturi nu sînt obligatorii, ci facultative.

Mă șochează, pe zi ce trece, vehemența cu care părinții intervin în actul educațional, precum și această blocadă pe care încearcă (cel puțin unii) să o pună față de orice pare oarecum neconform cu o igienizare dusă pînă la aseptic a oricărui contact al unui elev cu altceva decît moralitatea dogmatică, cu altceva decît corectitudinea tăioasă, cu altceva decît modelul serafic existențial. Lumea în care trăim se polarizează atît de tare datorită acestor radicalisme, încît mi-e teamă de ceea ce va deveni ea pentru copiii și nepoții noștri.

Mă gîndeam, în acest context, că există, oricum am lua-o, discipline de studiu – cele din ariile umaniste – care, chiar dacă au și conținuturi de specialitate specifice, sînt predispuse actelor educaționale din care derivă construcția personalității, mai mult decît disciplinele realiste. Aceste discipline orientează formarea caracterelor, construcția seturilor de valori, asumarea comportamentelor. Aceste discipline sînt și cele mai vulnerabile la atacurile din afară care pretind o purificare într-un fel sau altul a tot ceea ce au „impur” ele: modele de comportament, limbaj, gîndire. În eprubetele în care s-ar purifica acestea ar rămîne doar frumosul – așa cum îl percep unii, nu și alții –, corectitudinea – așa cum există în mentalul unora, nu și al altora. 

Problema este că, dacă interzicem lectura unei cărți în care apare un „la naiba”, nu înseamnă că am rezolvat corectitudinea limbajului și asanarea valorică. Nici că am protejat copilul de contactul cu astfel de exprimări, pentru că ele sînt peste tot în jurul nostru. Că ele sînt, de fapt, inofensive, este altă poveste. Dar că tu, părinte, stabilești valoarea unei cărți sau a unui conținut al unei discipline mi se pare de neconceput. Cred că toată bibliografia școlară ar putea fi atinsă de astfel de „revizuiri” corective, nu-i așa? Dar ceea ce ar rămîne cum ar mai putea să servească unor scopuri educaționale, dacă nu ar mai ridica în discuție nici o dimensiune a negativului, dacă ar fi golite de sensul umorului, dacă ar fi epurate de semnele dezechilibrului?

Școala trebuie să fie și un spațiu al dezbaterii. Nu doar unul al conformismului. 

Exact, școala ar trebui să fie un spațiu al dezbaterii, al dialogului deschis și al explorării ideilor diverse. Într-o lume tot mai polarizată, este esențial să încurajăm gîndirea critică și să oferim elevilor oportunitatea de a analiza și dezbate subiecte complexe. Interacțiunea cu diferite perspective și experiențe este vitală pentru dezvoltarea lor socială și intelectuală. Chiar și o întrebare despre ce anume a provocat un „la naiba” rostit despre un personaj dintr-un roman.

Este înțelept să recunoaștem că lumea reală nu este sterilă și aseptică. Copiii noștri vor întîlni cu siguranță cuvinte și idei neconvenționale în afara școlii. Prin urmare, în loc să încercăm să izolăm elevii de aceste realități, ar trebui să-i învățăm să le înțeleagă și să le evalueze într-un context adecvat. Educația ar trebui să-i ajute pe elevi să-și dezvolte discernămîntul și să-și formeze propria lor opinie, astfel încît să poată face față cu încredere provocărilor viitoare.

În plus, cenzura și interzicerea anumitor cărți sau conținuturi nu fac decît să alimenteze curiozitatea și dorința de a cunoaște acele lucruri interzise. În loc să promovăm reprimarea, ar trebui să încurajăm dialogul deschis între părinți, profesori și elevi. Aceasta ar putea oferi oportunitatea de a explica contextul și de a aborda întrebările și nelămuririle elevilor într-un mod adecvat vîrstei lor.

Cu siguranță, aceste incidente în care părinții intervin în mod vehement în procesul educațional ar trebui să ne determine să reflectăm asupra felului în care percepem rolul școlii și al educației în viața copiilor noștri. Este important să ne întrebăm dacă dorim să creștem generații capabile să gîndească independent, să fie tolerante și să aibă abilitatea de a naviga într-o lume diversă și complexă. O educație holistică trebuie să încurajeze creativitatea, curiozitatea și înțelegerea față de diferențe, transformînd elevii în cetățeni responsabili și empatici ai societății.

În plus, profesorii joacă un rol esențial în această ecuație. Ei nu sînt doar transmițători de cunoștințe, ci și modele de comportament și gîndire pentru elevi. Cu sprijinul adecvat din partea părinților și al comunității, ei pot crea un mediu educațional în care elevii se simt încurajați să-și exprime opinia, să își exploreze pasiunile și să înțeleagă diversitatea lumii înconjurătoare. Prin intermediul unui astfel de parteneriat între școală și familie, putem contribui la formarea unei societăți deschise la minte și orientate către progres și înțelegere reciprocă. Însă dacă este pusă în fața opacității unor perspective familiale, a rigidității unor percepții educative, școala va reflecta, și ea, tot opacitate și rigiditate.

Învățarea nu ar trebui să fie un proces rigid și uniform, ci unul flexibil și adaptabil, care încurajează gîndirea liberă, dar și respectul față de diversitatea ideilor și culturilor. Educația ar trebui să fie un proces complex, care încurajează elevii să exploreze lumea înconjurătoare într-un mod sigur și susținut. Aceasta implică abordarea subiectelor dificile și deschiderea către dezbateri constructive. Nu că un „la naiba” ar fi încadrabil aici... Dar oricum, cred eu, doar prin promovarea gîndirii critice și a dialogului deschis putem contribui la formarea unor generații capabile să înțeleagă, să analizeze și să abordeze autonom provocările complexe ale lumii contemporane. Dacă nu cumva ne dorim, de fapt, niște roboți, niște ființe blocate în scheme de gîndire deloc flexibile.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

botosani jpg
Campioana FCSB, pusă cu botul pe labe în Botoșani
FC Botoşani a obţinut joi seară o victorie dramatică în faţa campioanei FCSB, cu scorul de 1-0 (0-0), joi seara, pe teren propriu, într-un meci restant din etapa a 4-a a Superligii de fotbal.
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
Prințul Harry s-a tatuat! Videoclipul cu Ducele de Sussex a devenit viral pe rețelele de socializare
Prințul Harry, în vârstă de 40 de ani, l-a lăsat pe Jelly Roll, în vârstă de 39 de ani, să îl tatueze pe gât. Imaginile au fost publicate chiar pe rețelele de socializare și au devenit rapid virale. Filmulețul dezvăluie că superstarul muzicii country va fi titularul ceremoniei de închidere a viitoar
image png
Ce spun preoții despre copiii pierduți în timpul sarcinii: de ce nu e bine ca părinții să lor să le pună nume
Unul dintre cele mai tragice evenimente din viața unui copil îl reprezintă pierderea unui copil. Indiferent dacă această tragedie se întâmplă în timpul sarcinii sau după, cert este că durerea este nemăsurabilă indiferent de moment. Legat de bebelușii care au murit în timpul sarcinii, preoții recoman
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
Un designer oferă zece rochii de mireasă gratis! Va fi „bătaie” la cel mai mare târg de nunți, din Cluj
Mâine, începând cu ora 10.00, la cel mai tare eveniment de nunți din țară care se va desfășura la Cluj, un designer oferă în mod gratuit zece rochii de mireasă celor care vor ajunge la eveniment. Astfel, viitoarele domnișoare care urmează să aibă nunta, sunt așteptate la Wonder Events Fair (WEF).
Robert F. Kennedy in Turnul Trump din New York FOTO EPA-EFE
Numirea lui Robert F. Kennedy în funcția de ministru al sănătății în SUA crează haos pe burse
Numirea lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de ministru al Sănătății de către Donald Trump promite să fie un punct de cotitură în sistemul sanitar, în special în industria farmaceutică.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Rusia afirmă că avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei hipersonice asupra Ucrainei
Rusia a avertizat Statele Unite cu 30 de minute înainte de lansarea unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
Alex Bodi, petrecere cu Bianca Drăgușanu și copiii la vila din Tunari. Ce le-a gătit George Proțap, mastercheful grătarelor
Alex Bodi (40 de ani) și Bianca Drăgușanu (42 de ani) nu pot sta departe unul de altul și orice pretext este bun. Ultima întâlnire, pe 17 noiembrie, s-a lăsat cu o mare petrecere la vila din Tunari a macho-ului, organizată oficial pentru fetițele lor,
INSTANT DNA COLDEA 002 INQUAM Photos Saul Pop jpg
Florian Coldea a scăpat de controlul judiciar. Fostul șef al SRI, acuzat de trafic de influență, poate părăsi țara
Curtea de Apel București a admis, joi, cererile formulate de Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, acuzați de trafic de influență, împotriva măsurii controlului judiciar. Cei trei pot părăsi România, nu și UE.
insolvent
1,6 milioane de job-uri, direct expuse riscului de insolvență în Europa (analiză)
Prima jumătate a anului 2024 s-a încheiat cu o nouă accelerare a insolvențelor în majoritatea țărilor, ceea ce a dus la creșterea Indicelui Global cu +9% față de aceeași perioadă a anului trecut.