Nici fotbalul, nici viața nu vor mai fi la fel după revenire?

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Messi spune că nici fotbalul, nici viața nu vor mai fi la fel după revenire. Adică fotbalul va fi altfel? Cum?         

Acuʼ, dacă zice Messi, nu trebuie neapărat să-l credem, cît o fi el e fotbalistus maximus. Ori poate tocmai d-aia... Treaba asta globală i-a transformat pe mulţi în babe cu discurs apocaliptic, cînd, la scara istoriei umane, e doar un strănut. E grav şi înspăimîntător pe moment, dar cine ştie ce va fi şi cum vom fi mîine? Şi de ce să nu fie toate la fel? Fotbaliştii vor cîştiga bani mulţi în continuare, lumea va tot vrea fotbal pînă cînd cît puştii subversivi de la FaZe Clan care răspîndesc from L.A. to the world isteria jocurilor şi a vieţii petrecute online vor creşte şi vor acapara planeta cu cei asemenea lor. Dar şi atunci va exista fotbal, aşa cum mai există şampanie în lumea celor mai fanteziste băuturi de toate culorile.

Viaţa? Pentru Messi, viaţa va fi la fel. Pentru el, fotbalul va avea mereu gustul unei piersici care curge zemos pe gît în jos după ce a fost şparlită dintr-un copac al unui bogat lenevit în plină vară. Ori poate că se referea la viaţa noastră? Dar viaţa noastră a fost mereu diferită de a lui şi aşa va rămîne. Talentul lui l-a desprins de omenire. Nu poate vorbi pentru noi. Unii dintre noi privesc fotbalul, el este fotbalul. Nu-l mai joacă, îl creează. E zămislitor de lumi şi asta îl desprinde de chestiile mici şi vremelnice. Noi, aici, jos, la picioarele lui, vom trăi şi vom vedea dacă va fi la fel sau altfel. În curtea noastră ne putem juca. Putem broda. Ne putem legăna.

De exemplu, la gîndul că fotbalul, copil bogat şi răsfăţat al unei lumi hedoniste, va intra în fine în faza de maturitate şi nu se va mai crede nemuritor. Va înţelege că trebuie să fie nu doar aducător de plăcere, dar şi de democraţie, sau măcar să nu mai sprijine cele mai odioase regimuri. Poate că asta ar trebui să spună Messi, din cerurile lui: nu mai legitimaţi dictaturi şi autoritarisme care se ung cu imaginea acestui sport popular! Poate ar trebui să spună: hai să dăm un exemplu, să fim mai curaţi, în sînge şi în conturi, să fim exact ce au vrut creatorii jocului, un loc de întîlnire al libertăţii, indiferent de clase, culori, fete, băieţi! Pandemia a născut în oameni tot felul de dezordini, naivitatea fiind una dintre ele, de care tocmai m-am făcut vinovat. Evident, Messi n-o să zică asta. Atunci ce naiba nu va mai fi la fel după revenire?!

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.