Neymar calcă pe urmele lui Tamaș?

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Tamaş, Gabi, e fotbalistul care a trăit (trăieşte?) viaţa cu frînele suspendate. Toate ocaziile sînt bune pentru a face meciuri mari şi băute legendare. Tamaş, sau alcoolul care îl locuia, a intrat prin spargere de uşă în scara unui bloc, se spune că a închis baruri în Braşov dînd consumatorii afară (probabil pentru că nu puteau ţine pasul cu el) şi, zic unii, ocazional ar fi consumat nu doar conţinutul paharelor, dar şi paharele la propriu. Tamaş – susţin un număr de mucenici din biserica fotbalului în care el fluieră adesea şi cu sîrg – e un „băiat de aur, bun de pus la rană, un suflet mare”. Etc. Dacă e aşa, toate acestea se manifestă într-o discreţie de confesional. Pentru că, în public, nemuritorul fundaş, omul cu ficat de fier-beton, arată imaginea unui tip mereu gata să muşte nu numai din adversari, ci şi din reporteri sau oricine nu încape în încălţările gîndirii lui. Poate că e caz de dublă personalitate, de taica Jekyll şi nenea Hyde, n-ar fi de mirare. Tamaş e un om care merge pe drumul lui şi păzea dacă te bagi pe carosabilul ăsta!

Dar Tamaş nu e din acelaşi film cu Neymar. Nu pentru că nu are anvergura mondială a starului brazilian, banii lui, cota lui, numărul său de urmăritori şi mai ales de urmăritoare. Neymar s-a dat accidentat pentru un meci al Braziliei, icoană fotbalistică a unei bune părţi de umanitate, pentru ca imediat să fie văzut dansînd de parcă i s-ar fi făcut un transplant muscular. Ei, asta pe zurbagiul, neastîmpăratul, setosul Găbiţă nu îl vezi făcînd! Tamaş – şi aici sînt martori – poate să soarbă o noapte întreagă şi a doua zi să fie cel mai activ la antrenament în aşa fel încît coechipierii să se întrebe dacă nu cumva e vorba despre o sosie. Tamaş, spre deosebire de bon viveur-ul Neymar Junior (dar senior la escapade), face parte din tagma pe cale de dispariţie a celor nebuni, dar nu parşivi. Cei care nu fac glume de copii răzgîiaţi, nu îşi lasă partenerii la greu, ba chiar sînt gata să facă deranj mare în apărarea lor, cu asupra de măsură îndeobşte. Nu e bine nici aşa, dar nu atît de rău încît pentru un şpriţ sau o tanga să-ţi laşi ţara după care, chipurile, ai muri în ghete. Neymar e un petrecăreţ de modă nouă, 2.0, 3.0 sau cît o fi, care ştie că orice prostie îl creşte şi că oricum oamenii, şi ei de modă nouă, sînt morţi după el orice ar face. Tamaş n-are fiţe d-astea. Tamaş cel clasic bea şi joacă fără admiratori. Nu-i pasă decît de gaşca lui, pe cînd gaşca lui Neymar e formată din el şi el însuşi. Deci nu, Neymar nu-i calcă pe urme lui Tamaş. S-ar rătăci printre ele.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.