Nevoia de succes în UE

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

Polonia se pregătea la începutul săptămînii pentru instalarea noului guvern condus de Donald Tusk, liderul unei coaliții anticonservatoare, cîștigătoare a alegerilor parlamentare din octombrie. 

Tusk a mai fost premier între 2007 și 2014, ocupînd ulterior postul de președinte al Consiliului European, unul dintre frustrant de puținele exemple în care o funcție majoră la nivelul UE sau NATO revine unui cetățean din fostul bloc comunist.

Teoretic, odată cu instalarea noului cabinet, Polonia iese din situația de conflict permanent cu Bruxelles-ul, iar în plan intern se întoarce către o atitudine mai puțin divizivă decît cea a fostului principal partid de guvernare care înscrisese țara pe drumul iliberalismului militant. Însă asta doar în teorie: constituită după principiul „dușmanul dușmanului meu îmi e prieten”, coaliția lui Tusk e suficient de eclectică cît să nască întrebări cu privire la capacitatea de a guverna pe durata întregului mandat. Apoi, deși promite să nu repete tacticile de mînă forte ale Partidului Lege și Justiție (PiS, după acronimul polonez), din discursurile lui Tusk reiese o foarte inabil mascată dorință de răzbunare după anii de umilințe la care au fost supuși membrii Opoziției și ai societății civile. „Vom începe foarte repede curățenia”, spune noul premier, referindu-se la clienții PiS plasați prin instituțiile publice, în special în ultimele două săptămîni, în perioada scurtului mandat al ultimului guvern PiS – un fel de cabinet zombie menit mai mult să întîrzie instalarea coaliției cîștigătoare la guvernare. De asemenea, noul premier a promis, după un model similar cu „La țepe, în Piața Victoriei”, că va avea grijă ca toți cei care și-au însușit fonduri publice în perioada guvernării conservatoare să ajungă în fața Justiției.

Însă dincolo de meschinării și fanfaronade de uz intern, Tusk are o misiune mult mai importantă de care depinde în mare măsură succesul coaliției pe care o conduce – recuperarea miliardelor, multe, de euro din planul de reziliență antipandemie și din fondurile de dezvoltare pe care Uniunea Europeană a refuzat să le mai pună la dispoziția Poloniei după ce țara dădea semne că alunecă spre un autoritarism scîrbos și cinic motivat ideologic pentru naivi, dar a cărui unică explicație era dorința de consolidare a puterii dincolo de legi și cutume democratice. 

Dată fiind cariera sa, Tusk are și cunoștințele, și influența necesare pentru a rezolva problema banilor. Iar un succes al noii guvernări poloneze e relevant pentru întreaga regiune și chiar pentru întreaga Uniune Europeană. Înaintea alegerilor europene de anul viitor, UE are o nevoie aproape disperată de povești inspiraționale, de întărirea dovezilor că nu există alternativă viabilă la actualul aranjament continental și de o contrapondere la discursul celor care spun că Bruxelles-ul e locul în care sînt parcați foști politicieni, birocrați plătiți prea bine și tot felul de excentrici inutili, ocupați cu mindfulness și corupție. 

Evoluțiile din Polonia vor fi, inevitabil, comparate cu cele din Ungaria, iar concluziile vor servi pe post de lecție pentru alte state. Ungaria are la rîndul ei poprire pe contul de fonduri europene și se folosește zilele astea de dreptul de veto privind ajutoarele pentru Ucraina pentru a șantaja Uniunea să îi deblocheze măcar o parte din fonduri. Asta îi asigură rolul de rudă enervantă pe care nu o poți da afară de la petrecere, dar regreți că ai invitat-o. 

Un eșec al lui Tusk ar readuce PiS la guvernare pentru o lungă perioadă și ar turna gaz pe focul curentelor antieuropene care se ridică din ce în ce mai ferm în mai toate statele blocului comunitar. 

L-am auzit zilele trecute pe premierul României vorbind despre cordonul sanitar pe care partidele democratice trebuie să îl creeze în jurul „extremiștilor”. Acum două săptămîni scriam aici că tactica asta a funcționat o vreme, dar nu mai e cazul. Alegerile din Olanda au dovedit-o destul de clar, la fel și sondajele din foarte multe alte state europene. Cîtă vreme mai avem alegeri libere, cel mai bun cordon sanitar este buna guvernare. Invers, cea mai mare încurajare pe care o pot primi excentricii de toate culorile, de la dreapta la stînga, vine întotdeauna din partea unor guverne care nu urmăresc cu atenție sau refuză cu obstinație să asculte vocile propriilor popoare. Expedierea comodă și leneșă a nemulțumirilor în zona „extremismului” nu face decît să accentueze frustrările care ulterior devin voturi. 

De aceea poveștile de succes sînt mai necesare acum decît oricînd. Tusk poate fi una dintre ele. Cît privește România, dacă judecăm strict după sondaje, merge cu pas vioi în direcția inversă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi