Nevoia de succes în UE

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

Polonia se pregătea la începutul săptămînii pentru instalarea noului guvern condus de Donald Tusk, liderul unei coaliții anticonservatoare, cîștigătoare a alegerilor parlamentare din octombrie. 

Tusk a mai fost premier între 2007 și 2014, ocupînd ulterior postul de președinte al Consiliului European, unul dintre frustrant de puținele exemple în care o funcție majoră la nivelul UE sau NATO revine unui cetățean din fostul bloc comunist.

Teoretic, odată cu instalarea noului cabinet, Polonia iese din situația de conflict permanent cu Bruxelles-ul, iar în plan intern se întoarce către o atitudine mai puțin divizivă decît cea a fostului principal partid de guvernare care înscrisese țara pe drumul iliberalismului militant. Însă asta doar în teorie: constituită după principiul „dușmanul dușmanului meu îmi e prieten”, coaliția lui Tusk e suficient de eclectică cît să nască întrebări cu privire la capacitatea de a guverna pe durata întregului mandat. Apoi, deși promite să nu repete tacticile de mînă forte ale Partidului Lege și Justiție (PiS, după acronimul polonez), din discursurile lui Tusk reiese o foarte inabil mascată dorință de răzbunare după anii de umilințe la care au fost supuși membrii Opoziției și ai societății civile. „Vom începe foarte repede curățenia”, spune noul premier, referindu-se la clienții PiS plasați prin instituțiile publice, în special în ultimele două săptămîni, în perioada scurtului mandat al ultimului guvern PiS – un fel de cabinet zombie menit mai mult să întîrzie instalarea coaliției cîștigătoare la guvernare. De asemenea, noul premier a promis, după un model similar cu „La țepe, în Piața Victoriei”, că va avea grijă ca toți cei care și-au însușit fonduri publice în perioada guvernării conservatoare să ajungă în fața Justiției.

Însă dincolo de meschinării și fanfaronade de uz intern, Tusk are o misiune mult mai importantă de care depinde în mare măsură succesul coaliției pe care o conduce – recuperarea miliardelor, multe, de euro din planul de reziliență antipandemie și din fondurile de dezvoltare pe care Uniunea Europeană a refuzat să le mai pună la dispoziția Poloniei după ce țara dădea semne că alunecă spre un autoritarism scîrbos și cinic motivat ideologic pentru naivi, dar a cărui unică explicație era dorința de consolidare a puterii dincolo de legi și cutume democratice. 

Dată fiind cariera sa, Tusk are și cunoștințele, și influența necesare pentru a rezolva problema banilor. Iar un succes al noii guvernări poloneze e relevant pentru întreaga regiune și chiar pentru întreaga Uniune Europeană. Înaintea alegerilor europene de anul viitor, UE are o nevoie aproape disperată de povești inspiraționale, de întărirea dovezilor că nu există alternativă viabilă la actualul aranjament continental și de o contrapondere la discursul celor care spun că Bruxelles-ul e locul în care sînt parcați foști politicieni, birocrați plătiți prea bine și tot felul de excentrici inutili, ocupați cu mindfulness și corupție. 

Evoluțiile din Polonia vor fi, inevitabil, comparate cu cele din Ungaria, iar concluziile vor servi pe post de lecție pentru alte state. Ungaria are la rîndul ei poprire pe contul de fonduri europene și se folosește zilele astea de dreptul de veto privind ajutoarele pentru Ucraina pentru a șantaja Uniunea să îi deblocheze măcar o parte din fonduri. Asta îi asigură rolul de rudă enervantă pe care nu o poți da afară de la petrecere, dar regreți că ai invitat-o. 

Un eșec al lui Tusk ar readuce PiS la guvernare pentru o lungă perioadă și ar turna gaz pe focul curentelor antieuropene care se ridică din ce în ce mai ferm în mai toate statele blocului comunitar. 

L-am auzit zilele trecute pe premierul României vorbind despre cordonul sanitar pe care partidele democratice trebuie să îl creeze în jurul „extremiștilor”. Acum două săptămîni scriam aici că tactica asta a funcționat o vreme, dar nu mai e cazul. Alegerile din Olanda au dovedit-o destul de clar, la fel și sondajele din foarte multe alte state europene. Cîtă vreme mai avem alegeri libere, cel mai bun cordon sanitar este buna guvernare. Invers, cea mai mare încurajare pe care o pot primi excentricii de toate culorile, de la dreapta la stînga, vine întotdeauna din partea unor guverne care nu urmăresc cu atenție sau refuză cu obstinație să asculte vocile propriilor popoare. Expedierea comodă și leneșă a nemulțumirilor în zona „extremismului” nu face decît să accentueze frustrările care ulterior devin voturi. 

De aceea poveștile de succes sînt mai necesare acum decît oricînd. Tusk poate fi una dintre ele. Cît privește România, dacă judecăm strict după sondaje, merge cu pas vioi în direcția inversă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tenis istock jpg
pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.
image png
Povestea românului care a căutat libertatea dincolo de apele Dunării: „Am vrut libertate. Și am avut de pătimit. Bătăile de la grăniceri nu le pot uita“
În anii '80, când regimul comunist strângea în brațele sale toate speranțele și dorințele de libertate ale românilor, Dunărea devenea nu doar un râu, ci și o linie de demarcație între visurile neîmplinite și lumea în care speranțele aveau un loc.