Nevoia de decență

Publicat în Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie – 4 iulie 2018
Binili învinge jpeg

Dorința de a deține controlul total a coaliției de guvernămînt este îngrijorătoare. Lipsit de o minima cultură politică, PSD-ul confundă democrația cu totalitarismul.

Combinația de violență verbală, lipsă de bun-simț, scandal pe de o parte și răspîndirea fricii în rîndul populației, manipulare emoțională și victimizare pe de altă parte, au devenit instrumentele favorite ale propagandei politice a PSD-ului.

Victimizarea este acum cartea cîști-gătoare a PSD-ului. A fost cartea cîștigă-toare pentru multe partide și mișcări politice care s-au dovedit catastrofale pentru țările lor. Lupta împotriva inamicului din interior vîndut străinilor este periodic soluția favorită a regimurilor totalitare pentru a cîștiga controlul asupra puterii. Este ironic totuși că tactica aceasta este dictată PSD-ului de consultanți străini.

România e plină ochi de victime politice. Oameni cinstiți și săraci ca Năstase, Dragnea, Hrebenciuc, Voiculescu, Ghiță, Mazăre și restul sînt victime ale tuturor prigoanelor posibile, de la șobolani, staliniști, naziști pînă la sorosiști şi pro-europeni. Coaliția de guvernare ar trebui să își schimbe numele în Coaliția Sfinților și Victimelor de la Putere.

Justiția a devenit cauza nenorocirilor tuturor oamenilor acestora neprihăniți și patrioți. Conducătorii noștri au din ce în ce mai mult discursuri specifice cleptocrațiilor africane și nu unei democrații europene. Plini de bani, controlînd executivul și legislativul, oamenii care au fost în poziții de putere din anii ’90 încoace sînt, sărmanii, victime.

Victimizarea creează polarizare. „Noi împotriva lor“ duce la o împărțire a electoratului avantajoasă pentru PSD. Duce la radicalizarea celor care au votat PSD și la o demobilizare a celor care își doresc normalitate și bun-simț.

Desigur, este iresponsabil că Dragnea răspîndește la ore de maximă audien-ță, la televiziuni de casă, minciuni și îi numește pe românii care nu sînt pro PSD șobolani și fasciști. Atacurile repetate asupra celor care nu sprijină Puterea ca fiind staliniști, naziști, fasciști sînt toxice pentru România, dar eficiente din punctul de vedere al propagandei politice a unui partid controlat de un om care are nevoie să scape de pușcărie. Sînt avantajoase pentru oameni ca Voiculescu și Ghiță.

Degradarea rapidă a discursului politic pentru a susține măsuri care destabilizează statul, dar salvează lideri politici corupți și pe acoliții lor de la pușcărie are efecte catastrofale pe termen lung.

PSD-ul, ca orice partid controlat de baroni, are nevoie să controleze total puterea. Fără banii de la stat și fără protecție împotriva Justiției, partidul riscă să facă implozie.

Cu un CNA disfuncțional, incapabil să controleze derapajele din ce în ce mai grave ale televiziunilor, cu un CNCD aproape total subordonat PSD-ului și cu lideri de opinie ai PSD/ALDE extrem de violenți în limbaj, democrația noastră se șubrezește pe zi ce trece.

Revenirea la normalitate este necesară, deși dificilă. O soluție ar putea fi o întîlnire a liderilor politici actuali și a celor care influențează opinia publică menită să restabilească un minim standard de decență a discursului public în România.

România ar trebui să fie mai importantă decît orice ambiție politică, ideologie sau orgoliu.

Restabilirea decenței limbajului politic și public trebuie să devină o prioritate.

Decența, profesionalismul, munca și cinstea vor întări societatea. România are nevoie de democrație și nu de drăgnism. O democrație meritocratică și pro-europeană și nu un iliberalism agresiv și pro-corupție va duce România spre prosperitate.

Foto: Cosmin Bumbuţ

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.