Nesortite războiului

Joseph S. NYE, Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
Mao Zedong și Richard Nixon © wikimedia commons
Mao Zedong și Richard Nixon © wikimedia commons

Rivalitatea între mari puteri dintre SUA și China e o trăsătură definitorie a primei părți a acestui secol; și totuși nu s-a ajuns încă la un consens cu privire la modul în care poate fi ea caracterizată. Unii vorbesc despre o „rivalitate de durată”, asemănătoare celei dintre Germania și Marea Britanie de dinaintea celor două războaie din secolul trecut. Alții se tem că America și China sînt – precum Sparta (puterea predominantă) și Atena (puterea în ascensiune) în secolul al V-lea î.Hr. – „sortite războiului”. Problema e, firește, că o credință în inevitabilitatea conflictului poate deveni o profeție care se autoîndeplinește.

Termenul „rivalitate de durată” e și el înșelător. Să ne gîndim la toate fazele prin care au trecut relațiile sino-americane, începînd cu venirea la putere a Partidului Comunist Chinez (PCC) în 1949. În anii 1950, soldații americani și chinezi se ucideau unii pe alții pe frontul din Peninsula Coreeană. În anii 1970, după vizita istorică a președintelui american Richard Nixon în China, cele două țări au colaborat îndeaproape pentru a contrabalansa Uniunea Sovietică. În anii 1990, interacțiunile economice au crescut, iar SUA au sprijinit intrarea Chinei în Organizația Mondială a Comerțului. Abia după 2016 s-a ajuns la faza actuală de rivalitate între mari puteri. Un oficial american descrie China ca pe o „amenințare evolutivă” – adică „singura țară care poate reprezenta pentru America o provocare sistemică pe plan economic, tehnologic, politic și militar”.

Dar, chiar dacă rivalitatea de durată nu implică un conflict violent, putem oare vorbi de un „război rece”? Dacă acest termen se referă la o competiție intensă și de durată, deja ne aflăm într-unul. Dacă însă se face o analogie istorică, comparația nu e valabilă și riscă să ne inducă în eroare cu privire la adevăratele provocări chineze cu care se confruntă SUA. SUA și Uniunea Sovietică erau interdependente militar la nivel global într-un grad ridicat – dar între cele două țări nu exista, practic, nici o interdependență de ordin economic, social sau ecologic. Relațiile sino-americane din ziua de azi sînt diferite din toate aceste puncte de vedere.

În primul rînd, America nu se poate decupla integral de China în ceea ce privește comerțul și investițiile, fără să provoace daune imense sieși și întregii economii globale. Apoi, SUA și aliații lor sînt amenințați nu doar de răspîndirea ideologiei comuniste, dar și de un sistem de interdependențe economice și politice pe care ambele părți îl manipulează în mod curent. O decuplare parțială sau o „reducere a riscurilor” în chestiuni de securitate e necesară, dar decuplarea economică completă ar fi prohibitiv de scumpă, și doar puțini dintre aliații Americii îi vor urma exemplul. Pentru mai multe țări, China este partenerul comercial de bază în mai mare măsură decît SUA.

Există apoi aspectele ecologice ale interdependenței, care fac o decuplare imposibilă. Nici o țară nu poate contracara schimbările climatice, amenințarea pandemiilor sau alte probleme transnaționale de una singură. De bine, de rău, sîntem blocați într-o „rivalitate de cooperare” cu China, în căutarea unei strategii capabile să promoveze obiective contradictorii. O situație care nu are nimic în comun cu continența Războiului Rece.

Abordarea provocării chineze va necesita o strategie care să acționeze pîrghiile sistemului bazat pe legi și ale alianțelor create de SUA. Aliați precum Japonia și parteneri ca India sînt atuuri pe care China nu le are. Chiar dacă centrul de greutate al economiei globale s-a mutat din Europa spre Asia pe parcursul ultimului secol, India, țara cu cea mai mare populație a lumii, e unul dintre vechii rivali ai Braziliei. Clișee precum „Sudul global” sau solidaritatea dintre țările BRIC (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) sînt foarte înșelătoare, deoarece ignoră rivalitățile interne dinăuntrul acestor categorii. În plus, avuția cumulată a aliaților democratici occidentali o va depăși considerabil pe cea a Chinei (plus a Rusiei) pentru încă multă vreme, pe durata acestui secol.

Pentru a reuși, strategia americană față de China trebuie să stabilească scopuri realiste. Dacă SUA înțeleg prin succes strategic transformarea Chinei într-o democrație occidentală, probabil că vor eșua. PCC se teme de liberalizarea occidentală, iar China e o țară prea mare pentru a fi invadată sau schimbată fundamental prin coerciție. Această realitate are două tăișuri: SUA au probleme interne – dar, în mod cert, ele nu se datorează cîtuși de puțin atractivității comunismului chinez. Esențial, în această privință, e că SUA și China SUA nu reprezintă o amenințare existențială una față de cealaltă – mai puțin în cazul în care vor aluneca într-un război major.

Cea mai bună analogie istorică nu e cu Europa Războiului Rece de după 1945, ci cu Europa antebelică din anul 1914. Liderii europeni au salutat ceea ce ei credeau că va fi un conflict de scurtă durată în Balcani, dar s-au ales, în schimb, cu cei patru ani cumpliți ai Primului Război Mondial. Unii prevăd că SUA și China vor începe un război similar pentru Taiwan, în care China vede o provincie renegată. Cînd Nixon și Mao Zedong s-au întîlnit în 1972, nu au reușit să cadă de acord în privința Taiwanului, dar au elaborat o formulă aproximativă pentru a gestiona această problemă, care a funcționat o jumătate de secol: Taiwanul nu va dobîndi independența de jure, iar China nu va face uz de forță militară împotriva insulei. Păstrarea acestui statu quo presupune descurajarea Beijingului și evitarea totodată a provocărilor care să susțină independența de jure a Taiwanului. Războiul rămîne un risc, dar nu e inevitabil.

SUA ar trebui să se aștepte la conflicte economice de mică intensitate cu China, dar obiectivele lor strategice ar trebui să fie evitarea escaladării – sau ceea ce Antony Blinken, ministrul de Externe al SUA, a numit recent „coexistența pașnică”. Asta înseamnă utilizarea descurajării pentru a evita un război cald, cooperarea (în măsura în care e posibil), folosirea efectului de pîrghie al puterii hard și soft a SUA pentru a atrage aliați, și mobilizarea tuturor atuurilor naționale pentru a face față cu succes concurenței. Scopul ar trebui fie influențarea comportamentului de politică externă al Chinei prin consolidarea alianțelor Americii și a instituțiilor internaționale.

De exemplu, pentru a promova interesele SUA în Mările de Sud și de Est ale Chinei, cheia este Japonia, un aliat apropiat care găzduiește trupe americane. Dar, întrucît SUA au nevoie să-și consolideze și propriile avantaje economice și tehnologice, ar fi înțelept să adopte o politică comercială mai activă cu Asia și să ofere ajutor țărilor cu venituri mici și medii care sînt curtate de China. Sondaje din toată lumea sugerează că SUA vor beneficia de mai multă putere soft decît China dacă își mențin deschiderea pe plan intern și valorile democratice.

Investițiile Americii în propria forță de disuasiune militară sînt bine văzute de multe dintre țările care vor să-și păstreze relațiile comerciale cu China, dar nu vor să fie dominate de ea. Dacă SUA își mențin alianțele și evită demonizarea și analogiile istorice amăgitoare, „rivalitate de cooperare” va fi un obiectiv durabil.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.
amabasada romaniei chisinau
Alegeri prezidențiale 2024. Unde pot vota moldovenii cu cetățenie română
Moldovenii cu cetățenie română își vor putea exercita dreptul electoral în cadrul a 59 de secții de votare, care vor fi deschise timp de trei zile, adică în perioada 22-24 noiembrie.
banner viorel lis png
Viorel Lis, internat de 2 săptămâni în spital. Cât de gravă este situația fostului edil al Capitalei
Vești neplăcute legate de starea de sănătate a lui Viorel sunt făcute de soția sa, Oana Lis. Fostul edil al Capitalei se află internat, pe patul de spital, de mai bine de două săptămâni. Informațiile complete le aflați din rândurile de mai jos.