Nelinişte

Publicat în Dilema Veche nr. 167 din 23 Apr 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Chiar dacă nu se va ajunge la suspendare tot aia e, pentru că ameninţarea lansată de Băsescu schimbă datele jocului. Sînt analişti care au sărit în sus, zicînd că, de fapt, rostul anunţului prezidenţial e doar să îi sperie pe cei cu inimă de iepure. Să ştie că intră în campanie, că în 90 de zile avem alegeri pentru Cotroceni. Şi dacă e aşa, să judece de două ori, de trei ori votul lor. Liderii de partid au şi ei dureri. Sînt luaţi prin surprindere. Şi în politică, la fel ca în război, surpriza odată produsă, bătălia e pe jumătate cîştigată. Băsescu i-a prins şi pe liberali, şi pe pesedişti pe picior greşit. Nu au prezidenţiabili. Cine intră în acest skanderbeg ştiind dinainte că va pierde? Sînt destui sinucigaşi politici, dar aceştia vor doar imagine, scandal, micul ecran, o tribună de la care să se afirme. Vor să îşi scrie în CV Ťfost candidat la preşedinţie». Asta le schimbă statutul, le deschide nişte uşi, obţin mai uşor credite, pot face afaceri mai groase. Politicienii serioşi, de carieră, stau cuminţi în banca lor, nu ar risca o aventură... Totuşi, dacă ne uităm atent, lucrurile nu sînt chiar aşa de simple. Băsescu are două şanse din trei, dar nu e cîştigător dinainte. Primul scenariu este să cîştige din turul întîi. Dacă nu, şi face numai patruzeci şi ceva, atunci avem două scenarii. Să treacă în faza a doua, cu Becali sau Vadim Tudor. În această situaţie, Băsescu cîştigă cu peste 70%. Povestea din 1990 s-ar repeta. Şi în Franţa, cînd Chirac a fost opus lui Le Pen în turul doi al alegerilor prezidenţiale, toată lumea (stînga şi dreapta) a votat Chirac. Băsescu cu Becali faţă-n faţă are un cîştigător ştiut dinainte. Sigur, avem aici şi o posibilă reacţie de nemulţumire, de frondă, care ar acorda multe voturi lui Becali... Aşa s-a întîmplat în 2000, cînd multe voturi CDR şi din partea tinerilor s-au dus la Vadim Tudor. Dar tot Băsescu e favorit. Se poate însă întîmpla ca în turul doi să treacă un candidat din PSD, PNL sau un independent. În acest caz, Băsescu are şansa a doua. Ia în turul întîi cele mai multe voturi, dar în turul doi poate pierde. Coaliţia anti-Băsescu, din Parlament, s-ar putea realiza şi în corpul electoral. La fel s-ar petrece lucrurile şi dacă ar apărea un candidat independent, un intelectual de prestigiu sau un om din afara cîmpului politic. Jocurile nu sînt făcute, se joacă. O surpriză s-ar putea s-o avem chiar săptămîna asta, la votul din Parlament. Dacă Băsescu scapă acum, se va aşterne liniştea pînă la toamnă... De data asta, cred că şi Băsescu îşi doreşte liniştea. Nu are chef de o campanie din care nu ştie cum iese. Ameninţarea cu demisia şi alegeri prezidenţiale reprezintă un gest disperat." (Stelian Tănase, Gazeta de Sud, 17 aprilie) ( C. G. )

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.