Necazurile altora

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Mii de oameni așteptau luni să treacă, probabil pentru ultima oară, granița dintre Azerbaidjan și Armenia. Dincolo de frontieră, la Erevan, premierul armean Nicol Pașinian deplîngea placiditatea comunității internaționale și avertiza că azerii desfășoară netulburați o operațiune de purificare etnică în Nagorno-Karabah, enclava armeană pe care cele două țări și-o dispută de la finalul anilor ’80, cînd Uniunea Sovietică își încheia existența. 

Cu cîteva zile înainte, într-un fel de Blitzkrieg cu drone, armata azeră atacase enclava cu o asemenea forță încît separatiștii armeni au înțeles aproape imediat că încăpățînarea de a rezista nu va face decît să provoace un număr inimaginabil de victime. Au cedat în nici 24 de ore și au anunțat că sînt de acord să se dezarmeze și să renunțe la luptă. 

Pașinian este acuzat în prezent că n-a făcut suficient pentru apărarea fraților de sînge armean de pe teritoriul azer. Acuzația este cumva nedreaptă întrucît situația de pe teren nu mai seamănă deloc cu aceea de acum 30 de ani, cînd Azerbaidjanul era un stat emergent, improbabil și puțin cunoscut în afara Caucazului. Beneficiind de resurse naturale generoase și de sprijinul nemijlocit al Turciei, azerii dispun azi de o evidentă superioritate economică și militară. Apoi, Rusia – aliat tradițional al Armeniei – are zilele astea necazuri mult mai mari decît conflictul din Karabah. Acum trei ani a trimis în regiune o forță de menținere a păcii compusă din 2.000 de soldați care a reușit să mențină un echilibru precar la finalul unei alte ofensive azere care redusese deja semnificativ dimensiunile teritoriului aflat sub control armean. Azerii n-au fost însă teribil de impresionați de ruși – un fenomen care poate fi observat în multe alte locuri – și au continuat metodic pregătirile pentru preluarea enclavei. Atît de puțin speriați sînt de ursul rusesc încît n-au făcut nici un efort de a se asigura că printre victimele bombardamentelor nu se află și membri ai forței de menținere a păcii. Cîțiva dintre ei și-au pierdut viața și, cu toată furia naționaliștilor ruși al căror orgoliu a fost din nou rănit, Kremlinul a reacționat cu echivalentul diplomatic al unei ridicări neputincioase din umeri. 

Alegînd să nu mai intre într-un conflict direct cu țara vecină, Nicol Pașinian a fost mai degrabă realist. Ar fi pierdut probabil mai mult decît teritoriul Karabahului, recunoscut internațional ca aparținînd Azerbaidjanului. 

Ceea ce încearcă în prezent premierul armean este o operațiune de aterizare în realitate și de abandonare a fanteziilor etnic-naționaliste care au împins țara într-un colț din care nu mai poate ieși. Nu e clar dacă va reuși, manifestanții de pe străzile Erevanului îl acuză de trădare și îi cer demisia. Pe de altă parte, orice conducere armeană actuală sau viitoare trebuie să gestioneze un fapt simplu: aventura din Karabah s-a terminat tragic pentru populația armeană de acolo. Toate calculele de la Erevan au fost greșite. Azi, familii întregi trec în Armenia fără speranță că își vor mai vedea vreodată căminele. 

Ceea ce se spune sau se scrie mai puțin este că în acest conflict nu există băieți buni și băieți răi. La orice acuzație armeană, azerii pot răspunde cu exemple de pogromuri și acțiuni de purificare etnică săvîrșite de adversar. Sute de mii de azeri au fost expulzați din Armenia acum 30 de ani, iar în locuri cum ar fi Khojaly (localitate aflată în Karabah, pe teritoriul azer) mai bine de 600 de oameni, între care aproximativ 100 de copii, au fost uciși într-o singură noapte, în 1992,de forțele armene.

Probabil singura speranță pentru întoarcerea la orice formă de normalitate este teama Azerbaidjanului că își va vedea imaginea internațională asociată cu crime de război. De la Baku vin permanent asigurări că „reintegrarea” Karabahului se va face fără excese. După zeci de ani de război, însă, nu e nici o mirare că armenii din enclavă nu au încredere în astfel de promisiuni. Încă un lucru pentru care trebuie să mulțumească guvernelor de la Erevan și diasporei armene care au încurajat permanent separatismul și excesele naționaliste. 

De o generație încoace, Nagorno-Karabah a devenit fel de simbol al izolării, tribalismului și alienării. (A intrat inclusiv în cultura populară – se poate verifica asta ascultînd piesa omonimă a celor de la Einsturzende Neubauten). Oamenii simpli, armeni și azeri, și-au pierdut averile, familiile și viața în numele unor idealuri imposibile și sub steagul unor iresponsabili. Sînt armeni care zilele astea se întreabă dacă nu cumva conflictul va continua în alte forme și, încurajați de succesele recente, azerii vor cere și mai mult. Nu există, în fapt, nici o garanție că nu va așa. 

De ce nu a intervenit Occidentul mai ferm și s-a mulțumit cu niște declarații de tip „atenție și îngrijorare”? De ce Rusia asistă fără să facă nimic? Răspunsurile sînt multe și nuanțate, însă e la fel de adevărată și explicația că am obosit cu toții de necazurile altora.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
Desertul zilei. Ruladă cu cremă de vanilie şi mandarine
Acest desert este făcut cu un pandișpan pufos, umplut cu frișcă și mandarine. Uşor şi delicat, va face deliciul oaspeţilor tăi într-o după-amiază de iarnă petrecută între prieteni.
Leonard și Monica Doroftei fac echipă bună la Power Coupe
Leonard și Monica Doroftei şi-au testat limitele la „Power couple”. „A fost ceva la care nu m-am așteptat...”
Leonard și Monica Doroftei au făcut față cu brio primei provocări în sezonul doi al emisiunii Power Couple de la Antena 1, care a debutat luni seară, a debutat aseară, pe 13 ianuarie, iar această experiență în cuplu i-a unit și mai mult.
Interviu Călin Georgescu  Foto captură video png
„România va fi poartă de intrare pentru Al Treilea Război Mondial”, afirmă Călin Georgescu într-un interviu cu unul dintre marii conspiraţionişti americani
Călin Georgescu a lansat teorii halucinante şi a făcut acuzaţii extrem de grave la adresa UE şi NATO, în cadrul unui interviu pentru Alex Jones, gazda emisiunii „Info Wars” şi unul dintre cei mai mari conspiraţionişti americani.
port midia jpg
Anchetă pe piaţa serviciilor de operare portuară de GPL
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Octogon Gas & Logistics SRL pe piaţa serviciilor de operare portuară de gaze petroliere lichefiate (GPL).
parlamentul italiei foto pixabay png
Datoria publică a Italiei a atins un nou maxim istoric, după ce a trecut de 3.000 de miliarde de euro
Creșterea datoriei publice a Italiei a atins un nou maxim istoric, după ce a trecut de 3.000 de miliarde de euro, a anunțat Banca centrală a țării, scrie Agerpres.
Petre Roman şi Ion Iliescu / FOTO Mediafax
Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din iunie 1990
Ion Iliescu, fost președinte al României și fostul premier Petre Roman sunt inculpați de miercuri 15 ianuarie a.c. pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei. Informația a fost comunicată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
banner dan negru jpg
„Regele Audiențelor” Dan Negru conduce un bolid de peste 100.000 de euro. Ce sperietură a tras, însă, ca șofer de Dacia: „Un miner mi-a spart parbrizul. A urlat după mine: „Regalistul!”
Dan Negru conduce o mașină de 100.000 de euro. A fost însă și șofer de Dacia: „Dacă depășeai 90 de kilometri pe oră se dezmembra!”
buzau masina politie politisti bloc crima sursa bunila
Femeie ucisă cu 26 de lovituri de cuțit de către iubitul său. Față de bărbat era emis un ordin de protecție
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a fost reținut de polițiștii din Prahova după ce și-a înjunghiat iubita. Femeia a fost ucisă cu mai multe lovituri de cuțit.
image png
Cota unică sau impozitare progresivă? Precizările premierului Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a făcut miercuri o serie de precizări legate de impozitarea veniturilor românilor, atât din pounct de vedere al cotei unice, cât și a unei eventuale impozitări progresive.