Necazurile altora

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Mii de oameni așteptau luni să treacă, probabil pentru ultima oară, granița dintre Azerbaidjan și Armenia. Dincolo de frontieră, la Erevan, premierul armean Nicol Pașinian deplîngea placiditatea comunității internaționale și avertiza că azerii desfășoară netulburați o operațiune de purificare etnică în Nagorno-Karabah, enclava armeană pe care cele două țări și-o dispută de la finalul anilor ’80, cînd Uniunea Sovietică își încheia existența. 

Cu cîteva zile înainte, într-un fel de Blitzkrieg cu drone, armata azeră atacase enclava cu o asemenea forță încît separatiștii armeni au înțeles aproape imediat că încăpățînarea de a rezista nu va face decît să provoace un număr inimaginabil de victime. Au cedat în nici 24 de ore și au anunțat că sînt de acord să se dezarmeze și să renunțe la luptă. 

Pașinian este acuzat în prezent că n-a făcut suficient pentru apărarea fraților de sînge armean de pe teritoriul azer. Acuzația este cumva nedreaptă întrucît situația de pe teren nu mai seamănă deloc cu aceea de acum 30 de ani, cînd Azerbaidjanul era un stat emergent, improbabil și puțin cunoscut în afara Caucazului. Beneficiind de resurse naturale generoase și de sprijinul nemijlocit al Turciei, azerii dispun azi de o evidentă superioritate economică și militară. Apoi, Rusia – aliat tradițional al Armeniei – are zilele astea necazuri mult mai mari decît conflictul din Karabah. Acum trei ani a trimis în regiune o forță de menținere a păcii compusă din 2.000 de soldați care a reușit să mențină un echilibru precar la finalul unei alte ofensive azere care redusese deja semnificativ dimensiunile teritoriului aflat sub control armean. Azerii n-au fost însă teribil de impresionați de ruși – un fenomen care poate fi observat în multe alte locuri – și au continuat metodic pregătirile pentru preluarea enclavei. Atît de puțin speriați sînt de ursul rusesc încît n-au făcut nici un efort de a se asigura că printre victimele bombardamentelor nu se află și membri ai forței de menținere a păcii. Cîțiva dintre ei și-au pierdut viața și, cu toată furia naționaliștilor ruși al căror orgoliu a fost din nou rănit, Kremlinul a reacționat cu echivalentul diplomatic al unei ridicări neputincioase din umeri. 

Alegînd să nu mai intre într-un conflict direct cu țara vecină, Nicol Pașinian a fost mai degrabă realist. Ar fi pierdut probabil mai mult decît teritoriul Karabahului, recunoscut internațional ca aparținînd Azerbaidjanului. 

Ceea ce încearcă în prezent premierul armean este o operațiune de aterizare în realitate și de abandonare a fanteziilor etnic-naționaliste care au împins țara într-un colț din care nu mai poate ieși. Nu e clar dacă va reuși, manifestanții de pe străzile Erevanului îl acuză de trădare și îi cer demisia. Pe de altă parte, orice conducere armeană actuală sau viitoare trebuie să gestioneze un fapt simplu: aventura din Karabah s-a terminat tragic pentru populația armeană de acolo. Toate calculele de la Erevan au fost greșite. Azi, familii întregi trec în Armenia fără speranță că își vor mai vedea vreodată căminele. 

Ceea ce se spune sau se scrie mai puțin este că în acest conflict nu există băieți buni și băieți răi. La orice acuzație armeană, azerii pot răspunde cu exemple de pogromuri și acțiuni de purificare etnică săvîrșite de adversar. Sute de mii de azeri au fost expulzați din Armenia acum 30 de ani, iar în locuri cum ar fi Khojaly (localitate aflată în Karabah, pe teritoriul azer) mai bine de 600 de oameni, între care aproximativ 100 de copii, au fost uciși într-o singură noapte, în 1992,de forțele armene.

Probabil singura speranță pentru întoarcerea la orice formă de normalitate este teama Azerbaidjanului că își va vedea imaginea internațională asociată cu crime de război. De la Baku vin permanent asigurări că „reintegrarea” Karabahului se va face fără excese. După zeci de ani de război, însă, nu e nici o mirare că armenii din enclavă nu au încredere în astfel de promisiuni. Încă un lucru pentru care trebuie să mulțumească guvernelor de la Erevan și diasporei armene care au încurajat permanent separatismul și excesele naționaliste. 

De o generație încoace, Nagorno-Karabah a devenit fel de simbol al izolării, tribalismului și alienării. (A intrat inclusiv în cultura populară – se poate verifica asta ascultînd piesa omonimă a celor de la Einsturzende Neubauten). Oamenii simpli, armeni și azeri, și-au pierdut averile, familiile și viața în numele unor idealuri imposibile și sub steagul unor iresponsabili. Sînt armeni care zilele astea se întreabă dacă nu cumva conflictul va continua în alte forme și, încurajați de succesele recente, azerii vor cere și mai mult. Nu există, în fapt, nici o garanție că nu va așa. 

De ce nu a intervenit Occidentul mai ferm și s-a mulțumit cu niște declarații de tip „atenție și îngrijorare”? De ce Rusia asistă fără să facă nimic? Răspunsurile sînt multe și nuanțate, însă e la fel de adevărată și explicația că am obosit cu toții de necazurile altora.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.