Necazurile altora

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Mii de oameni așteptau luni să treacă, probabil pentru ultima oară, granița dintre Azerbaidjan și Armenia. Dincolo de frontieră, la Erevan, premierul armean Nicol Pașinian deplîngea placiditatea comunității internaționale și avertiza că azerii desfășoară netulburați o operațiune de purificare etnică în Nagorno-Karabah, enclava armeană pe care cele două țări și-o dispută de la finalul anilor ’80, cînd Uniunea Sovietică își încheia existența. 

Cu cîteva zile înainte, într-un fel de Blitzkrieg cu drone, armata azeră atacase enclava cu o asemenea forță încît separatiștii armeni au înțeles aproape imediat că încăpățînarea de a rezista nu va face decît să provoace un număr inimaginabil de victime. Au cedat în nici 24 de ore și au anunțat că sînt de acord să se dezarmeze și să renunțe la luptă. 

Pașinian este acuzat în prezent că n-a făcut suficient pentru apărarea fraților de sînge armean de pe teritoriul azer. Acuzația este cumva nedreaptă întrucît situația de pe teren nu mai seamănă deloc cu aceea de acum 30 de ani, cînd Azerbaidjanul era un stat emergent, improbabil și puțin cunoscut în afara Caucazului. Beneficiind de resurse naturale generoase și de sprijinul nemijlocit al Turciei, azerii dispun azi de o evidentă superioritate economică și militară. Apoi, Rusia – aliat tradițional al Armeniei – are zilele astea necazuri mult mai mari decît conflictul din Karabah. Acum trei ani a trimis în regiune o forță de menținere a păcii compusă din 2.000 de soldați care a reușit să mențină un echilibru precar la finalul unei alte ofensive azere care redusese deja semnificativ dimensiunile teritoriului aflat sub control armean. Azerii n-au fost însă teribil de impresionați de ruși – un fenomen care poate fi observat în multe alte locuri – și au continuat metodic pregătirile pentru preluarea enclavei. Atît de puțin speriați sînt de ursul rusesc încît n-au făcut nici un efort de a se asigura că printre victimele bombardamentelor nu se află și membri ai forței de menținere a păcii. Cîțiva dintre ei și-au pierdut viața și, cu toată furia naționaliștilor ruși al căror orgoliu a fost din nou rănit, Kremlinul a reacționat cu echivalentul diplomatic al unei ridicări neputincioase din umeri. 

Alegînd să nu mai intre într-un conflict direct cu țara vecină, Nicol Pașinian a fost mai degrabă realist. Ar fi pierdut probabil mai mult decît teritoriul Karabahului, recunoscut internațional ca aparținînd Azerbaidjanului. 

Ceea ce încearcă în prezent premierul armean este o operațiune de aterizare în realitate și de abandonare a fanteziilor etnic-naționaliste care au împins țara într-un colț din care nu mai poate ieși. Nu e clar dacă va reuși, manifestanții de pe străzile Erevanului îl acuză de trădare și îi cer demisia. Pe de altă parte, orice conducere armeană actuală sau viitoare trebuie să gestioneze un fapt simplu: aventura din Karabah s-a terminat tragic pentru populația armeană de acolo. Toate calculele de la Erevan au fost greșite. Azi, familii întregi trec în Armenia fără speranță că își vor mai vedea vreodată căminele. 

Ceea ce se spune sau se scrie mai puțin este că în acest conflict nu există băieți buni și băieți răi. La orice acuzație armeană, azerii pot răspunde cu exemple de pogromuri și acțiuni de purificare etnică săvîrșite de adversar. Sute de mii de azeri au fost expulzați din Armenia acum 30 de ani, iar în locuri cum ar fi Khojaly (localitate aflată în Karabah, pe teritoriul azer) mai bine de 600 de oameni, între care aproximativ 100 de copii, au fost uciși într-o singură noapte, în 1992,de forțele armene.

Probabil singura speranță pentru întoarcerea la orice formă de normalitate este teama Azerbaidjanului că își va vedea imaginea internațională asociată cu crime de război. De la Baku vin permanent asigurări că „reintegrarea” Karabahului se va face fără excese. După zeci de ani de război, însă, nu e nici o mirare că armenii din enclavă nu au încredere în astfel de promisiuni. Încă un lucru pentru care trebuie să mulțumească guvernelor de la Erevan și diasporei armene care au încurajat permanent separatismul și excesele naționaliste. 

De o generație încoace, Nagorno-Karabah a devenit fel de simbol al izolării, tribalismului și alienării. (A intrat inclusiv în cultura populară – se poate verifica asta ascultînd piesa omonimă a celor de la Einsturzende Neubauten). Oamenii simpli, armeni și azeri, și-au pierdut averile, familiile și viața în numele unor idealuri imposibile și sub steagul unor iresponsabili. Sînt armeni care zilele astea se întreabă dacă nu cumva conflictul va continua în alte forme și, încurajați de succesele recente, azerii vor cere și mai mult. Nu există, în fapt, nici o garanție că nu va așa. 

De ce nu a intervenit Occidentul mai ferm și s-a mulțumit cu niște declarații de tip „atenție și îngrijorare”? De ce Rusia asistă fără să facă nimic? Răspunsurile sînt multe și nuanțate, însă e la fel de adevărată și explicația că am obosit cu toții de necazurile altora.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion FOTO Mediafax
Portretul de ultras al lui George Simion, bătăi cu jandarmii și mesaje rasiste: Ne striga că este împotriva clasei politice și că toate partidele sunt niște gunoaie
Presa italiană analizează trecutul lui George Simion, candidatul AUR calificat în finala prezidențială de pe 18 mai.
atac asupra aeroportului din yermen foto x png
Israelul a lansat un atac aerian asupra aeroportului principal din Yemen. Trei oameni au fost ucişi
Israelul a lansat un atac asupra principalului aeroport din Yemen, Sanaa, al doilea în decurs de două zile împotriva rebelilor houthi aliniaţi Iranului, după ce gruprea a lansat un atac cu rachete în apropiere de Aeroportul Ben Gurion din Israel.
slabire_shutterstock 759358522 (1) jpg
Ceaiul de păpădie te ajută să slăbești?
Dacă ești în căutarea unor metode naturale pentru a-ți susține procesul de slăbire, ceaiul de păpădie ar putea fi soluția.
Tensiunile dintre India și Pakistan au crescut după atacul terorist din Kashmir FOTO Shutterstock jpg
Atac masiv în Pakistan: opt civili uciși și zeci de răniți. Armata indiană confirmă trei victime pe teritoriul său
Opt civili au fost ucişi în „24 de lovituri” lansate de armata indiană în „şase locuri” din Pakistan, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze, locotenent-general Ahmed Chaudhry.
blocuri noi cluj imobiliare foto columna residence
Dezvoltatorii apasă pe accelerație: Locuințele noi se scumpesc înainte de alegeri
Dezvoltatorii imobiliari, dar și proprietarii care au scos în piață locuințe finalizate după 2020, par să lase în urmă prudența cu care ne-au obișnuit după precedentele alegeri prezidențiale și apasă acum pedala de accelerație, avertizează experții.
Motocicliști în trafic  Imagine de Nandu Vasudevan de la Pixabay jpg
De ce mulți motocicliști își turează motoarele prin orașe: „Îți dă o senzație de putere, că poți zbura”
Odată cu venirea primăverii numărul motocicliștilor a crescut pe străzile orașelor și totodată s-au înmulțit și plângerile cu privire la gălăgia produsă de aceștia, uneori la ore nepotrivite. Unii motocicliști au încercat să explice motivele zgomotelor produse de turațiile ridicate.
ANAF Agentia Nationala de Administrare Fiscala FOTO Mediafax
Cum îți poți eșalona datoriile la ANAF și cine are dreptul să ceară acest beneficiu
În contextul economic actual, tot mai mulți contribuabili persoane fizice și juridice se confruntă cu dificultăți în achitarea integrală a obligațiilor fiscale către bugetul de stat.
arheologie arheologi istock jpg
Descoperirea incredibilă făcută de arheologi în Ungaria. Sute de artefacte au fost scoase la lumină
O descoperire uimitoare a fost făcută în Ungaria, care ajută acum arheologii să înțeleagă mai bine istoria timpurie a acestui teritoriu, cât și a populațiilor care locuiau acolo.
Conclav Papal, foto Shutterstock jpg
Vaticanul, în pragul unei alegeri istorice: Cine sunt cardinalii cu cele mai mari șanse să devină noul papă. Patru nume, preferate de casele de pariuri
Miercuri, la Vatican, începe conclavul care va decide cine va purta mantia papală, după moartea papei Francisc. Patru nume s-au distanțat clar în preferințele caselor de pariuri și, implicit, în așteptările unui Biserici Catolice aflate la răscruce: