Nebunie la CFR Cluj?

Publicat în Dilema Veche nr. 908 din 2 – 8 septembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Un mic secret vinovat: Cluj e tot în România, ca Bucureştiul, Iaşiul, Sibiul, Spermezeu şi Udaţi-Mînzu. Ţara asta pare făcută din bucăţi de stofă rămase din croielile de la diferite haine împărăteşti. Fiecare a venit cu peticul lui şi e mîndru foc de el. Mai mult decît a fi român contează, după cum se comportă unii, să fii ardelean, bănăţean, oltean sau sud-şmecherean. CFR Cluj e o bună declinare a „Hainelor noi ale împăratului”. După încă un meci european complet ratat, la vestiarele campioanei fotbalului românesc din ultimii patru ani s-a iscat o păruială de filme cu gangsteri între unii angajaţi şi alţi angajaţi, cei din urmă bodyguarzi ai patronului Varga. Motiv de maximă satisfacţie pentru unii rupţi în fund de prin alte ţinuturi ale patriei („Uite, bă, cine se dădea superior de regiune!”) şi de amăreală vindicativă a vaşnicilor transilvani, care au găsit de cuviinţă să spună, unii dintre ei, că manierele de şanţ ale ceferiştilor sînt, de fapt, rezultatul contaminării vestului de către sud! Frustrările au luat-o zdravăn la vale. La Cluj e nebunie, da, pentru că nu poţi sta an de an cu pistolul la tîmplă. Mult timp asta a produs, relativ la fotbalul românesc, performanţă. Dar acolo nevoia de a recupera rapid banii investiţi iniţial, inclusiv pentru extragerea echipei din insolvenţă, a creat o psihoză care nu avea cum să se sfîrşească bine. CFR a trăit alternînd rezultatele foarte bune cu cu imixtiuni şi iniţiative patronale de tip becalian. O stare care a menţinut mereu un drob de sare deasupra clubului. Dar să se ajungă la bătaie, la aceste poale ridicate în cap, nu s-ar fi gîndit nimeni. Aşa se vede că oriunde în fotbal conduc cetăţeni veniţi din lumi întunecate, cu apucături suspecte. Culmea e că, odată calmată situaţia, evacuată vechea conducere şi antrenorul care reuşise maximum de puncte în campionat (vina lui era prestaţia penibilă din Europa), toate au intrat în matca lor. Adică s-a reverificat perfectul ilogic al acestui sport. Trei zile mai tîrziu după eliminarea ruşinoasă din Europa League şi cafteala zisă, după ce patronul Varga ţinuse jucătorii şi pe Şumudică la porţile închise ale bazei de pregătire, CFR a spulberat FCSB, care tocmai intrase pe drumul firesc al unei echipe conduse – miracol! – chiar de un antrenor. Cineva vrea să rîdă de noi. Şi îi iese de minune.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Video 2024 11 24 at 23 47 40 (1) mp4 thumbnail png
Șoșoacă tună și fulgeră: Trebuie anulate alegerile, să ieșim în stradă și să-i dăm jos. Nici acum nu ieșiți?
Liderul SOS, Diana Șoșoacă, transmite un mesaj dur, în stilul său caracteristic, după ce rezultatele estimative îl dau pe Călin Georgescu în turul doi al alegerilor prezidențiale.
dinamo facebook jpg
ciucă png
SURSE: Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia PNL
Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal și candidatul plasat pe locul 5 în turul întâi al Alegerilor Prezidențiale 2024, și-a prezentat demisia.
einstein jpg
25 noiembrie: Albert Einstein a revoluționat știința prin prezentarea ecuațiilor de câmp ale relativității generale
Albert Einstein a prezentat pe 25 noiembrie 1915 ecuațiile de câmp ale relativității generale, redefinind gravitația ca o deformare a spațiu-timpului. Descoperirea sa a revoluționat fizica, având implicații profunde în cosmologie și tehnologia modernă.
Lasconi FB jpg
Rezultate parțiale în diaspora: Elena Lasconi pe primul loc, urmată de Călin Georgescu și George Simion
Românii din străinătate au votat preponderent cu Elena Lasconi. Voturile din diaspora la alegerile prezidențiale 2024 nu seamănă cu cele din țară, unde rezultate parțiale de la AEP îl plasează pe Călin Georgescu locul 1, cu 22,08%, iar pe locurile 2 și 3 sunt Marcel Ciolacu cu 22,07%.
image png
După un mariaj de 30 de ani, soția l-a părăsit pentru bărbați mai tineri: „Credeam că este fericită”
Un bărbat trecut de prima tinerețe nu poate accepta faptul că soția sa l-a părăsit pentru că era interesată de bărbați mai tineri, care îi ofereau atenția de care avea nevoie. Este devastat și nu știe ce să facă pentru a-și reveni.
calin georgescu jpg
Candidatul TikTok. Cum ar putea ajunge un necunoscut în turul doi al alegerilor prezidențiale din România
Un necunoscut ar putea ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale din România. Surpriza este deja uriașă având în vedere ce procente (estimate) a obținut independentul Călin Georgescu.
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi   colaj  Foto Mediafax jpg
Punctele tari și punctele slabe ale candidaților care s-ar putea confrunta în turul 2 al prezidențialelor| ANALIZǍ
Specialiștii spun care sunt minusurile și plusurile candidaților care pare că s-au calificat în marea finală de pe 8 decembrie. Marcel Ciolacu stă mai bine la capitolul experiență politică, iar Elena Lasconi la imagine. În schimb, amândoi au o competență mică în relațiile internaționale.
Nicusor dan Referendum captura png
Valuri de reacții după succesul referendumului lui Nicușor Dan: „Următorul președinte al României!”
După succesul referendumului lui Nicușor Dan, susținătorii edilului îl văd, peste cinci ani, „viitorul președinte al României”. Primarul general al Capitalei le-a mulțumit celor care au votat, dar le-a reamintit că rezultatul de azi trebuie confirmat de Parlament.