Nebunie la CFR Cluj?

Publicat în Dilema Veche nr. 908 din 2 – 8 septembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Un mic secret vinovat: Cluj e tot în România, ca Bucureştiul, Iaşiul, Sibiul, Spermezeu şi Udaţi-Mînzu. Ţara asta pare făcută din bucăţi de stofă rămase din croielile de la diferite haine împărăteşti. Fiecare a venit cu peticul lui şi e mîndru foc de el. Mai mult decît a fi român contează, după cum se comportă unii, să fii ardelean, bănăţean, oltean sau sud-şmecherean. CFR Cluj e o bună declinare a „Hainelor noi ale împăratului”. După încă un meci european complet ratat, la vestiarele campioanei fotbalului românesc din ultimii patru ani s-a iscat o păruială de filme cu gangsteri între unii angajaţi şi alţi angajaţi, cei din urmă bodyguarzi ai patronului Varga. Motiv de maximă satisfacţie pentru unii rupţi în fund de prin alte ţinuturi ale patriei („Uite, bă, cine se dădea superior de regiune!”) şi de amăreală vindicativă a vaşnicilor transilvani, care au găsit de cuviinţă să spună, unii dintre ei, că manierele de şanţ ale ceferiştilor sînt, de fapt, rezultatul contaminării vestului de către sud! Frustrările au luat-o zdravăn la vale. La Cluj e nebunie, da, pentru că nu poţi sta an de an cu pistolul la tîmplă. Mult timp asta a produs, relativ la fotbalul românesc, performanţă. Dar acolo nevoia de a recupera rapid banii investiţi iniţial, inclusiv pentru extragerea echipei din insolvenţă, a creat o psihoză care nu avea cum să se sfîrşească bine. CFR a trăit alternînd rezultatele foarte bune cu cu imixtiuni şi iniţiative patronale de tip becalian. O stare care a menţinut mereu un drob de sare deasupra clubului. Dar să se ajungă la bătaie, la aceste poale ridicate în cap, nu s-ar fi gîndit nimeni. Aşa se vede că oriunde în fotbal conduc cetăţeni veniţi din lumi întunecate, cu apucături suspecte. Culmea e că, odată calmată situaţia, evacuată vechea conducere şi antrenorul care reuşise maximum de puncte în campionat (vina lui era prestaţia penibilă din Europa), toate au intrat în matca lor. Adică s-a reverificat perfectul ilogic al acestui sport. Trei zile mai tîrziu după eliminarea ruşinoasă din Europa League şi cafteala zisă, după ce patronul Varga ţinuse jucătorii şi pe Şumudică la porţile închise ale bazei de pregătire, CFR a spulberat FCSB, care tocmai intrase pe drumul firesc al unei echipe conduse – miracol! – chiar de un antrenor. Cineva vrea să rîdă de noi. Şi îi iese de minune.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

simion si nicusor jpg
Ce scrie presa rusă despre prezidențialele din România: De la un vot invalidat la o societate divizată
Turul doi al alegerilor prezidențiale a devenit, în mod neoficial, un referendum privind orientarea geopolitică a țării, încrederea în statul de drept și capacitatea României de a rămâne un actor predictibil într-un context regional volatil.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Ministerul rus de Externe respinge acuzația de interferență în alegerile din România: „În primul rând, v-aş ruga să nu numiţi asta alegeri”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins insinuările privind un presupus amestec al Rusiei în alegerile din România.
Luis Montenegro, liderul coaliției Alianța Democrată (AD) FOTO EPA EFE jpg
Alianța de centru-dreapta, proiectată să câștige alegerile legislative din Portugalia
Coaliția de centru-dreapta Alianța Democrată din Portugalia este estimată să obțină cele mai multe voturi la alegerile anticipate de duminică, relatează Politico.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicuşor Dan: „Una dintre discuţiile pe care o să le am săptămâna aceasta va fi cu Ilie Bolojan”
Nicuşor Dan le-a mulţumit tuturor voluntarilor din echipa sa de campanie şi a declarat că a fost încurajat să lupte de cele aproximativ 2 milioane de români care l-au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi l-au trimis în turul al doilea.
Karol Nawrocki Rafal Trzaskowski Slawomir Mentze jpg
Cine este câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale în Polonia. Pe ce loc s-a clasat candidatul susținut de George Simion
Pe 1 iunie, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Polonia urmează să decidă dacă va rămâne pe calea pro-europeană sau dacă se va apropia de admiratorii naţionalişti ai preşedintelui american Donald Trump.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor din România: „Dacă victoria lui Dan va fi confirmată oficial....”
După închiderea urnelor, marile publicații internaționale precum BBC, POLITICO, Reuters, The Guardian și Sky News au dedicat spații ample desfășurării scrutinului prezidențial din România
front 1 jpg
„Cernobîlul Scoţiei” va fi demolat, după ani de degradare şi incertitudine
„Cernobîlul Scoţiei” va fi demolat, după ani de degradare şi incertitudine
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Când s-a făcut diferența între Nicușor Dan și George Simion: „Totul s-a decis în ultima săptămână de campanie”
Expertul în comunicare Radu Delicote consideră că diferența între cei doi candidați la postul de președinte s-a făcut în ultima săptămână. Deși tactica celor doi a fost oarecum asemănătoare.
pnl jpg
Reprezentanții PNL îl văd pe Nicușor Dan președinte și după numărarea voturilor. „România a demonstrat că este o țară cu democrație solidă”
Reprezentanții PNL s-au arătat convinși, în cadrul unei conferințe de presă, că Nicușor Dan va câștiga alegerile prezidențiale, și că procentele date de exit-poll-uri vor fi confirmate și de numărătoarea voturilor. Aceștia au apreciat și prezența consistentă a românilor, la vot.