Ne mai interesează Jocurile Olimpice din anul care vine?

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Ne interesează dacă e despre performanţe. Deşi, în esenţă, nu despre asta este. Jocurile Olimpice s-au născut dintr-un soi de iubire, chiar dacă le-au fost moaşe nişte Monsieurs cu diverse agende. Treaba aia cu participarea care e importantă. Jocurile au fost o sărbătoare a unor tineri care mergeau ca în tabără ca să se îndrăgostească şi să arate că sînt cei mai tari, pînă au fost recuperate de ţări şi de agendele lor naţionale sau naţionaliste. Ceva-ceva totuşi s-a mai păstrat. Atmosfera din satul olimpic rămîne una flower-power, un Turn Babel despre care ştii că oricum se va dărîma după două săptămîni, dar măcar pînă atunci să trăim, să înflorim! Dincolo de acele ziduri, însă, domneşte o încordare care arestează suflul popoarelor. Ele saltă şi cad în ritmul paselor, săriturilor, strocurilor. Noi nu sîntem aşa. Pe noi ne loveşte cîte un aur ca un Crăciun în august. Chiuim şi-apoi uităm. Noi, marele „noi“, nu cunoaştem şi nu recunoaştem tot muntele de sub steagul înfipt. Trăim ca într-un elicopter. Dintr-un scaun confortabil, de la aer condiţionat, sărbătorim feţele transpirate, mîinile crăpate, inimile decolate. Ura! Şi dacă nu? Dacă nu, nu. Noi nu mai avem, în sens larg, sport. Un strat subţire al celor cu posibilităţi şi/sau conştiinţă a cărnii care nu trebuie să îi poarte prin viaţă ca o mîrţoagă abuzată face mişcare sportivă în mod regulat. În rest, practicăm un sport de televizor. Sau de veşti bune. Sau de scandal. De implanturi care trag de fiare şi fiare care trag de implanturi. Cu ce rezonanţă interioară să întîmpinăm Jocurile de la anul? David Popovici înoată pentru o naţiune de înecaţi în valuri. Radiş şi Bodnar vor vîsli pentru un popor de hidrobiciclişti. Chirilă va săpa cu pagaia în ape pentru lipovenii lui, care, în bună măsură, îşi duc zilele ca acum o sută de ani. Ne reprezintă ei? Ei ne-ar reprezenta. Pentru ţara asta amorfă luptă. Ne interesează ce e în spatele trîntei lor cu ceilalţi şi cu destinul? Nu, să nu spuneţi că nu are cine să le prezinte drumul! N-o mai fi presă sportivă tipărită, dar jurnaliştii, pe tot felul de platforme, scriu, investighează, dezbat, mereu, poate nu cît ar trebui, dar o fac, sînt an de an sute de istorisiri ale înălţărilor şi căderilor celor care în 2024 vor fi România la cel mai mare tîrg de poveşti al umanităţii. Poate – cine ştie? – la un moment dat vă veţi pasiona de aceste epice zboruri către soare. Fascinante, paradoxale şi dureroase. Din spaţiu, miliardarul John Hadden are un mesaj pentru Dr. Eleonor Arroway, care visa la alte lumi. Vi-l înaintez. Wanna take a ride?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.