NATO și UE - visul cel mare

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Cel dintîi secretar general NATO, generalul britanic înnobilat Hastings Lionel Ismay, întrebat fiind, prin 1957, ce rol are Alianţa Nord-Atlantică, a răspuns: „Să îi ţină pe ruşi în afară, pe americani în interior şi pe germani la podea“ („To keep Russia out, America in and Germany down“ – scuze, simetriile şi concizia pe care le permit limba engleză nu sînt întotdeauna uşor de adus, intacte, în româneşte). Această vorbă a Lordului Ismay este foarte des citată în retorica din interiorul şi din jurul NATO, mai ales din două motive. Întîi, pentru că exprimă concis, pragmatic şi clar care erau obiectivele NATO la momentul fondării ei, în 1949, cînd Războiul Rece începuse să fie o realitate unanim acceptată. În al doilea rînd, pentru că, după încheierea Războiului Rece, cînd, ca să zic aşa, s-a tras linia pentru o socoteală (nu zic finală, pentru că în istorie nu există socoteli finale), această vorbă de început putea servi drept criteriu de performanţă istorică. În 1990, cînd Războiul Rece s-a încheiat, îşi îndeplinise NATO obiectivele iniţiale? Răspunsul era, evident, pozitiv. Rusia sovietică fusese ţinută în afara teritoriului NATO, America rămăsese o putere cu un serios angajament în securitatea Europei, iar Germania, frîntă între blocuri, nu mai era periculoasă pentru nimeni. În termenii Lordului Ismay, NATO şi-a îndeplinit 100% misiunea. Cele trei obiective, aşa cum au fost ele sintetizate în faimoasa zicere fondatoare, au fost îndeplinite concomitent, dar nimic nu-i definitiv.

În 2016, cînd NATO are 28 de membri (dintre care 12 fuseseră, pînă în 1990, teritoriu inamic), Germania nu mai este o problemă pentru securitatea continentului, dar celelalte două obiective iniţiale, adică ţinerea Americii în interior şi a Rusiei în afară, nu sînt cu nimic inactuale astăzi. Despre ţinerea Rusiei în afara teritoriului european vom vorbi, poate, cu altă ocazie, dar despre ţinerea Americii în afacerile europene aş vrea să împărtăşesc, acum, cîteva gînduri.

Deşi sînt mulţi europeni care cred altfel, America este o putere 100% europeană. Excepţionalismul american, altfel real, oricît ar fi de flamboaiant, păleşte în faţa trăsăturilor europene ale Statelor Unite. Nu puţini susţinători ai Uniunii Europene cred că rostul ei este să concureze America în lume. Nu puţini cred, chiar, că ar trebui să privim Statele Unite ca pe un fel de inamic. De altfel, s-a dezvoltat şi un amplu conspiraţionism în această privinţă – orice obstacol întîlneşte procesul de integrare europeană în cale pare, unora, pus acolo de americani. Şi totuşi, America este o putere europeană, aşa cum NATO este o organizaţie europeană, creată anume pentru Europa, şi nu un instrument strategic american, aşa cum se mai spune.

Civilizaţia americană este cel mai competitiv produs istoric al civilizaţiei europene. Democraţia, statul de drept, limba engleză, capitalismul şi, mai ales, creştinismul sînt ingredientele de bază ale Americii, şi toate sînt europene. Există un sincronism profund între America şi Europa, cumva asemănător cu cel existent în destinele unor gemeni monozigoţi. Pînă şi criza profundă a democraţiei de astăzi este uimitor partajată, chiar dacă separat trăită, pe cele două maluri ale Atlanticului.

Relaţia dintre cele două organizaţii, NATO şi UE, nu a fost mereu cordială şi nu este nici acum atît de strînsă pe cît ar trebui. În termeni raţionali, e greu de înţeles de ce. Din 28 de membri NATO, 22 sînt membri (includ aici şi Marea Britanie) şi doi sînt, oficial, candidaţi la UE. Din cei 28 de membri UE (Marea Britanie inclusiv), 22 sînt membri NATO. Trei din cei patru cel mai bine plasaţi candidaţi pentru a intra în NATO sînt şi candidaţi pentru UE. Adaug şi parteneriatele foarte profunde ale NATO cu unii membri ai UE, precum Finlanda sau Suedia, care, chiar dacă nu sînt membri NATO, au dezvoltat o compatibilitate militară cu Alianţa invidiată chiar de unii aliaţi. Nu greşim dacă considerăm Finlanda şi Suedia un fel de cvasimembri ai NATO. La fel, genul de cooperare pe care UE îl are cu Norvegia şi Islanda, ţări NATO non-UE, prin Spaţiul Economic European, le aduce pe acestea atît de aproape de Uniune încît, pe bună dreptate, pot fi socotite şi ele cvasimembre UE.  Ce vreau să spun este NATO şi UE sînt două cercuri care se intersectează astfel încît aproape 80% din suprafaţa lor este comună. Organizaţiile sînt aproape identice din punctul de vedere al membrilor. Ele sînt, în orice caz, aproape identice şi din punctul de vedere al vocaţiei geopolitice. Ambele se ocupă de Europa, sînt născute din experienţa istorică a Europei şi exprimă un ideal comun, european. Totodată, spiritul acestor organizaţii este identic: şi în NATO, şi în UE, aliaţii/membrii au ajuns să aibă atît de multă încredere unii în ceilalţi, încît, pe româneşte, chiar se dau, fiecare, pe mîna celuilalt, înţelegînd să meargă înainte într-o împreunare fără rezerve, care le sporeşte puterea. O imensă şi, în relaţiile internaţionale, nemaiîntîlnită încredere stă la baza ambelor organizaţii. Ei bine, chiar şi aşa, relaţia dintre NATO şi UE nu a fost niciodată atît de apropiată pe cît ar fi fost normal. Ba chiar, la un moment dat, UE  a încercat să facă „concurenţă“ NATO prin instituirea politicii comune de securitate (în amestec cu politica externă). UE a spus mereu că se consideră „separabilă, dar nu separată“ de NATO în privinţa politicilor de securitate. O prostie în termeni strategici! De ce ar avea UE  o altă structură militară decît NATO? Că doar nu urmăreşte alte obiective militar-politice! Adevărul este că a avut mereu influenţă o anumită atitudine a fanaticilor proeuropeni (da, există aşa ceva şi voi vorbi, curînd, despre această ideologie albă, laică, dar mistică în datele ei, care naşte fanatici, ca orice altă religie), care au văzut în NATO o afacere americană şi cred că Europa se construieşte prin rejectarea americanismului.

La summit-ul NATO de la Varşovia, însă, Alianţa a arătat mai unită şi mai matură ca niciodată. Deşi istoria colaborării dintre UE şi NATO poate înregistra unele momente bune (aranjamentele de tip Berlin, în care UE poate folosi capacităţile de comandă ale NATO sînt doar un exemplu), totuşi gradul de apropiere a celor două organizaţii nu reflectă nici pe departe faptul că 80% din membrii uneia sînt şi membrii celeilalte. La Varşovia, însă, NATO şi UE au făcut un mare pas împreună. Preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi secretarul general NATO au semnat un document care dă mai multă substanţă parteneriatului strategic dintre UE şi NATO. Războiul hibrid, ameninţările cyber, terorismul şi migraţia împing NATO şi UE spre o cooperare tot mai profundă şi documentul evocat de mine susţine soluţia corectă, fezabilă şi, cred eu, unică: creşterea interoperabilităţii între membrii NATO şi UE. Este doar un prim pas. Important, pentru că e făcut împreună. Mic, însă, dacă avem curajul să visăm visul cel mare…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

portret robot png
Misterul asasinării lui Ioan Culianu dezvăluit după 33 de ani: portretul robot al „fantomei” din DIE și legătura cu Iliescu
Documentarul despre asasinarea lui Ioan Culianu, discipolului lui Mircea Eliade, acum 33 de ani, încearcă să dea o mână de ajutor pentru descoperirea agentului DIE din „unitatea fantome”, a cărei existență este negată de oficialități. Pelicula a prezentat portretul robot actualizat al asasinului.
image png
Unde să mergi într-o vacanță ieftină în 2025? Destinații de lux cu buget redus în care te vei simți ca un milionar
Cine a spus că vacanțele de lux trebuie să coste o avere? În 2025, luxul și bugetul prietenos nu se mai exclud. Din Balcani până în Asia de Sud-Est, există locuri spectaculoase unde te poți bucura de confort, peisaje uimitoare și servicii excelente – la un preț accesibil.
Muzee Bucuresti jpg
Orașul din România peste Bulgaria și Serbia. E un adevărat gigant economic în regiunea Europei de Est
Regiunea București-Ilfov a devenit, în 2023, una dintre cele mai puternice entități economice din Europa de Est, reușind o performanță remarcabilă: a depășit, ca produs intern brut (PIB), întreaga economie a țărilor vecine Bulgaria și Serbia.
Donald Trump FOTO AFP
Panică în rândul investitorilor americani: Vând cantități mari de acțiuni și schimbă dolarii în alte valute
Politica economică a lui Trump a dublat miza pe o viziune asupra lumii care consideră comerțul un joc cu sumă zero, iar tarifele un instrument brutal pentru afirmarea influenței. În realitate însă, aceste măsuri funcționează ca o taxă pentru consumatorii și producătorii americani.
Horoscop, foto shutterstock jpg
Horoscop iunie 2025: o lună a calculelor karmice și a deciziilor importante pentru toate zodiile
Iunie 2025 nu este doar începutul verii astronomice, ci și un moment de răscruce karmică. Energiile astrale te provoacă să privești în interior, să înțelegi ce trebuie eliberat și ce merită cultivat mai departe.
gradina curte istock jpg
Ce fac grădinarii de top pe final de luna mai, ca să aibă o recoltă bogată. Trucurile pe care toți românii trebuie să le știe
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către finalul lunii mai, iar această perioadă din an este una crucială pentru românii care stau la curte. Dacă cultivăm propriile noastre fructe și legume, atunci trebuie să știm precis ce trebuie să facem în aceste zile.
Foto Copii in mediul rural renunta la liceul  Sursa foto World Vision Romania jpg
Copii forțați să devină adulți: jumătate renunță la liceu din cauza sărăciei
Educația este gratuită, dar pentru mulți copii din România liceul rămâne un vis imposibil. Peste 56% dintre elevi nu își continuă studiile după clasa a 8-a din cauza sărăciei, iar în mediul rural, aproape jumătate nu reușesc nici măcar să ia nota 5 la Evaluarea Națională.
Universitatea Harvard
Trump dă o nouă lovitură Universităţii Harvard şi îi interzice să mai aibă studenţi străini. „Cei înscriși trebuie să se transfere”
Războiul dintre Donald Trump şi celebra Universitate Harvard a escaladat, preşedintele retrăgându-i acesteia dreptul de a mai avea studenţi străini.
Ceai negru Pinterest jpg
Ceaiul pe care trebuie să-l bei de 3 ori pe zi, ca să încetinești procesul de îmbătrânire
Poate că mulți dintre noi vom fi surprinși să auzim acest detaliu, însă ceaiul este a doua cea mai populară băutură din întreaga lume, după apă. Iar acest lucru nu se datorează numai gustului delicios pe care nenumăratele sortimente de ceai îl au, ci și beneficiilor pe care le aduc organismului.