Nadal se întoarce?

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
image png

Nadal se joacă vesel cu nemurirea. Joacă rolul lui Bruce Willis din Armageddon cu Aerosmith pe fundal şi Liv Tyler scursă toată într-o lojă privind lupta titanului cu asteroidul numit vîrstă, gata să distrugă toată omenirea. Căci pentru Rafa e ca şi cum viaţa s-ar stinge de pe planetă dacă el nu mai joacă. Aşa arată. Omul vine la un an de la o operaţie complicată la picior. Are 37 de ani. De 26 de ori în decursul carierei a fost nevoit să renunţe înainte de sau să abandoneze în timpul turneelor de Mare Şlem din cauza accidentărilor. De 26 de ori! Nu, am greşit. Bruce Willis e nimic. Nadal e Willis, Arnold şi Stallone la un loc. Şi nu e un film. Crede ferm că va putea învinge forţa gravitaţiei biologice. După 12 luni pe tuşă a revenit la Brisbane şi, la capătul a două partide cîştigate plus un set, a ratat nişte mingi de meci şi apoi a pierdut chiar meciul. Şi Australian Open, pentru a doua oară la rînd. Piciorul cu necaz s-a crăpat din nou. E drept, nu în acelaşi loc, ceea ce i-ar fi dat stingerea, ci un pic mai sus. Pare că Nadal se deşiră fir cu fir. În trecut a jucat cu infiltraţii care îl făceau să nu-şi mai simtă o gleznă. Ce urmează? Să nu-şi mai simtă tot piciorul? Jumătate de corp? Pare un SF horror. Unii îl admiră. Mulţi îl cred erou. Nu e total greşit. Nadal a fost admirabil în multe momente. A reuşit, în urale, să cîştige de 14 ori la Roland Garros. Ăsta e alt număr de groază. 14 victorii la Open-ul Franţei e dincolo de înţelegerea unui om a cărui viaţă e făcută din carne, oase, sînge şi creier confecţionate pe Pămînt. De aceea au ridicat adesea o sprînceană pînă la cer. Nadal a vrut să meargă pînă la capătul lui însuşi şi dincolo de el. O poveste minunată dacă n-ar exista pîrdalnica de natură. Care ne trage de urechi sau de picioare. Pe Rafa îl doare în rachetă de suspiciuni, dar îl arde de finalul carierei. Cum va fi? Nu e totuna să termini în triumf la Paris sau tîrîndu-ţi un picior pe uşa din dos. Sau poate că, dimpotrivă, vrea să demonstreze că e e om şi va merge tot drumul indiferent de deznodămînt. Nobil. Pînă acolo, drumul lui e pavat cu angoase. Singurul lucru care ne apropie, pe noi şi pe el, e oglinda în care ne uităm. Acolo rămîn toate trofeele. Sau cad. Cu zgomot.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.