Mutu la națională?

Publicat în Dilema Veche nr. 921 din 2 – 8 decembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Poate. Poate nu. E cel mai bizar moment de numire a unui selecţioner. Primii întrebaţi, primii refuzanţi. Povestea aduce a un soi de „Chefʼs Table”. A fost vorba despre mese întinse şi fineţuri culinare în această saga a căutării unui antrenor al echipei tuturor românilor. Hagi a fost chemat pentru un tête-à-tête la federaţie cu Şef Burleanu, eveniment pentru care a fost angajată o firmă de catering. Gică a zis pas, că nu poate fi şi patron de club, şi selecţioner. Corect. Ciudat e că asta se ştia înainte de acest fine dining, nu era nevoie de o atare desfăşurare de bunătăţi. Dar nu, Burleanu a insistat, i-a spus că îl ajută să regleze problema care era de reglat doar prin metoda „mătuşa Tamara”, adică să cedeze de formă acţiunile altuia, ceea ce le-ar fi provocat indigestie multora. Următorul episod gastronomic a avut loc la Salonic, unde, cică, se mănîncă fa-bu-los! O poză cu Răzvan Lucescu, antrenor la PAOK, şi delegaţia federală a apărut în media. Un chelner ascultă atent comanda. Dintr-o frapieră-gigant se iţeşte îndrăzneţ gîtul unei sticle de ceva cu bule. Nota, fa-bu-loa-să! Concluzia, zero. Lucescu ne-a transmis „Circulaţi, nu e nimic de văzut”. O nouă haltă trebuia să fie la Cluj, întru peţirea lui Dan Petrescu. Unde? Clar, la un restaurant. Dar se pare că federalilor li s-a transmis să nu se obosească, să nu irosească o diurnă şi o altă notă babană, căci, se ştie, la Cluj preţurile sînt mari. Oricum, la cît s-a cheltuit pînă acum pe nişte refuzuri, despre care mulţi zic că oricum erau în meniu, discuţiile ce vor veni se vor petrece pe stradă, la un hot dog. Unii mizează pe Edi Iordănescu, alţii pe Mutu. Se presupune că de aici încolo nu se vor mai lovi de un „Nu, mulţumesc”. Ceea ce se şi dorea. Operaţiunea a fost deşteaptă. Cînd destui îl acuzau că ignoră marii calificaţi la acest post, începînd cu Hagi, Burleanu le-a dat cu refuzurile lor în cap. Sigur, nu i-a abordat chiar pe toţi, Piţurcă şi Bölöni n-au prins un loc la tacîmurile de argint. Dar demonstraţia e făcută. Culmea e că momentul e cel mai favorabil. La Euro merg direct din grupele preliminare primele două clasate, nu doar cea dintîi ca acum, pentru Mondial. Iar la următoarea Cupă Mondială, Europa capătă trei locuri în plus, deci şansele de calificare sînt mai mari. De ce nu vor să se bage oamenii grei? Poate pentru că percep Naţionala ca pe o cauză pierdută. Însă dacă e să mai avem vreun selecţioner de succes în orizonul vizibil, acum e momentul. Cît de nostim ar fi ca numele lui să fie Mutu, fost consumator de cocaină, degrabă provocator de vînătăi şi vizitator asiduu de aşternuturi, reconvertit astăzi în apostol al lucrului bine făcut? N-ar fi. Ăsta e fotbalul. Cei mai răi pot fi cei mai buni. Şi viţăvercea.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.