Muntenisme ironizate

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Formele de tipul am fostără, am făcutără, despre care am vorbit săptămîna trecută, au fost ironizate de Caragiale și au primit destul de repede eticheta de „agramatisme” tipice graiurilor de sud. Mai ales pentru scriitorii moldoveni respectivele inovații analogice apăreau ca aberante. Una dintre primele semnalări ale fenomenului îi aparține lui Hasdeu, care vorbește, în Cuvente den bătrâni, de „provincialismul bucureștean” care „printr-o nouă bizarerie, mai adaugă pe acest - chiar la toate persoanele perfectului compus: am făcutără = am făcut etc.” (1878, p. 430). O mărturie publicată mai tîrziu, dar referitoare tot la a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cînd formele în - păreau să se extindă rapid, este cea a publicistului și omului politic G. Panu. În Amintiri de la Junimea din Iași (1942), Panu pomenește de adversarii junimiștilor, publiciștii bucureșteni de la Revista contimporană: „domnii de la acea gazetă care vorbeau și scriau făcutărăși mâncatără aveau mutra ca să-și bată joc de moldovenismele noastre!”. 

O amplă condamnare a formelor muntenești este cea narativizată ficțional de Eugen Lovinescu, în romanul Mite. Autorul îi atribuie lui Eminescu, prezentat în ipostaza de profesor de română al lui Mite Kremnitz, explicarea pe larg și ridiculizarea fenomenului lingvistic. Pornind de la forme pe care Mite le-ar fi auzit în mediul străzii bucureștene, personajul Eminescu se lansează într-o tiradă filologică doctă și indignată: Ră? stimată doamnă, exclamă el voios, sculându-se demonstrativ în picioare, și apoi aplecându-se cu o temenea turcească, ră? nu cunoașteți pe ră? Să ne închinăm până la pământ (și mai făcu o temenea) în fața celui mai autentic și mai veritabil produs al geniului bucureștean, la care au colaborat și Oborul și Tunarii și Popa Nan, și Dealul Spirei și gropile lui Ouatu și tot ce e nobil și veritabil autocton din Bucureștiul domnului Ghiță Preda”. Sînt explicate originea lui -ră și extinderea sa de la persoana a III-a a perfectului simplu la alte persoane gramaticale, apoi, cu exces retoric, se ajunge la o vehementă condamnare a mitocăniei: „statără în loc de stat, prin care răzbește, ca un sclav beat tras într-un car de sileni goi, în toate formele compuse ale conjugării românești: am statără, am făcutără și așa mai departe – cu alte cuvinte, triumful pe toată linia a mitocăniei, care și-a înfipt steagul pe cea mai de seamă redută a limbii române”. Tonul și argumentele aparțin în mod evident criticului Lovinescu.

Într-o analiză a romanului Un om între oameni, al lui Camil Petrescu, publicată în Iașul literar (1956), criticul Liviu Leonte observa autenticitatea „limbajului periferic” al personajelor, cuprinzînd forme ca au făcutără, au venitără, sîntără, alături de mostre de „acord bucureștean”: „nu e derbedeii ăștia”. Chiar mai mult decît perfectul compus cu desinența -, omonimia formelor de singular și de plural la persoana a III-a este considerată o emblemă a limbajului muntenesc în genere și a celui bucureștean în special, motiv de ironii și acuzații de agramatism și incultură.  

În toate aceste cazuri, e interesant cum particularitățile regionale sînt considerate indicii ale deficiențelor culturale și cum, în același timp, acuzațiile se restrîng adesea la caracterizarea vorbirii din București. Lucrurile sînt explicabile. Al. Graur făcea observația că, tocmai prin apropierea de limba literară, graiul muntenesc nu este perceput ca simplă variantă regională, ci ca insuficientă conformare la normele limbii standard: pe un fond comun consistent, diferențele locale sînt proiectate în plan social. Pe de altă parte, în mod firesc, contactul celor mai mulți vorbitori din alte regiuni cu graiul muntenesc se realizează mai ales în Capitală, care este văzută și ca loc de iradiere a normei (uneori contestate) și a inovațiilor (adesea condamnate). Există o imagine stereotipă și depreciativă al vorbirii muntenești (sau bucureștene), în al cărei profil formele în - nu mai sînt de actualitate, dar alte trăsături s-au păstrat (ritmul prea rapid al rostirii, așa- zisul dezacord, forme ca dupe, erea etc.).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Petru Rareș și soția sa, Elena, în tabloul votiv de la mănăstirea Moldovița (© Wikimedia Commons)
Petru Rareș, cel mai vrednic urmaș al lui Ștefan cel Mare
Singurul copil născut dintr-o relație extraconjugală al lui Ștefan cel Mare s-a dovedit și cel mai vrednic dintre urmașii săi.
Brățări dacice de aur expuse la Muzeul Național de Istorie a României (© Cristian Chirita / Wikimedia Commons)
Misterul aurului dacic: legendele care au stârnit imaginația a generații întregi
Povestea aurului dacic a generat, de-a lungul ultimelor secole, nenumărate legende, stârnind imaginația a generații întregi.
WhatsApp jpg
„Chat Control”. Uniunea Europeană vrea să monitorizeze mesajele de pe platforme populare precum WhatsApp
Uniunea Europeană propune un plan ambițios pentru combaterea materialelor de abuz sexual infantil (CSAM) care vizează scanarea comunicațiilor criptate, inclusiv a mesajelor de pe platforme populare precum WhatsApp. I
image jpeg
Cornel Ilie, mesaj sfâșietor după moartea toboșarului Nicu Sârghea: „Era prietenul meu cel mai vechi și cel mai bun!”
Cornel Ilie a postat un mesaj emoționant de adio, după decesul toboșarului Nicu Sârghea.
Palatul Buckingham  sursa   Shutterstock jpg
O femeie de serviciu de la Palatul Buckingham a fost arestată, după petrecerea de Crăciun. Ce s-a întâmplat
Tânăra de 24 de ani a fost reținută la un All Bar One din centrul Londrei, după ce „încercat să agreseze un membru al personalului”.
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
Moment istoric la Artmark. Noul record al pieței de artă: 365.000 EURO pentru un tablou de Grigorescu. Piața românească de artă atinge noi recorduri în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani
Piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani.
Educatoarele de la Grădiniţa „Letea“ sunt apreciate atât de copii, cât şi de părinţi
Ministerul Familiei anunță finalizarea primelor 6 centre de zi pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, cu finanțare din PNRR
Ministerul Familiei anunță finalizarea primelor şase centre de zi destinate sprijinirii copiilor expuşi riscului de separare de familie, în cadrul unui proiect național de 50 de milioane de euro, menit să prevină abandonul şcolar și să ajute familiile vulnerabile.
F16 FOTO MApN jpg
Planul pentru Centrul F-16 din România unde se antrenează piloţi ucraineni și români. „Rezultatele sunt clare”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat joi, 12 decembrie, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenție care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida și extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România.
politia arges foto ipj arges
Poliţist reţinut pentru trafic de influenţă, fals şi uz de fals. Cât i-a cerut unui șofer ca să-l ajute să-și primească înapoi permisul suspendat
Un agent de poliţie din Câmpulung Muscel a fost reţinut într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.