Mulți sportivi ucraineni luptă deja pe front. Unii au și murit.

Publicat în Dilema Veche nr. 937 din 24 – 30 martie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Observ că întrebările au ajuns să trăiască pitite în afirmaţii, precum oamenii în adăposturi ori speranţa în vorbe de umplut timpul şi spaimele. Viaţa merge mai departe, obişnuim să spunem. Ce poliţă de asigurare fără acoperire! La graniţele noastre, viaţa nu mai merge nicăieri. În ciuda milioanelor de refugiaţi, viaţa a fost suspendată în aşteptarea unui fel sau altuia de moarte. Sportivii mor, da, în lupte, şi ce tragic e, ce prostie şi cît de zevzec sună afirmaţia acum de nerostit „şi-au dat viaţa pe teren”! Figuratul şi figuranţii. Propun ca această formulă să fie izgonită din comentarii, alungată în Siberia, acolo unde zac oasele tuturor glumeţilor din ultima sută de ani de domnie a Răului sub toate măştile sale. Şi încă numărăm.

Sportivii ucraineni au murit încercînd să fugă de moarte, au murit în locuinţa lor sau într-un tanc. Au murit în ţara lor imperfectă, dar a lor, pe care unii cretini mioritici vor să o demonizeze chiar şi acum. Dar nu, despre asta chiar nu vreau să vorbesc... E o asemenea noapte a minţii că nici nu mai ştii unde e gura şi unde e curuʼ pe care, dacă nu eşti în Rusia, nu ţi-l bate nimeni, orice tîmpenie ai spune. Nu toţi sportivii luptă cu arma în mînă, ceea ce nu înseamnă că viaţa le este cruţată. Zincenko de la Manchester City spune că plînge din senin cînd conduce, cînd mănîncă ori cînd deschide televizorul. Pe Burlacenko, handbalista de la Baia Mare, a apucat-o şuvoiul chiar înainte de finalul unui meci. Iarmolenko, jucătorul lui West Ham, înscrie golul victoriei şi se prăbuşeşte în lacrimi. Acestea sînt morţile pe care sportivii ucraineni le trăiesc în fiecare zi. Oroarea de a-şi vedea ţara sfărîmată, ruşinea de a fi departe, groaza de a nu mai avea unde să se întoarcă, spaima atroce pentru cei dragi. „În fiecare dimineaţă cînd mă trezesc nu ştiu dacă mai am familie sau nu”, spune jucătoarea de tenis Marta Kostiuk. Ei, cu toţii, trăiesc în fiecare clipă pe marginea abisului acestei întrebări: de ce? De ce?! Am crezut că întrebarea secolului, a secolului ororii care a început în 1917, fusese eradicată. Că întrebarea dinaintea morţii în camerele de gazare, din fracţiunea de secundă precedînd glonţul în ceafă, întrebarea învîrtindu-se în buclă precum tamburul cu rugăciuni tibetan în vagoanele de vite umane care se îndreptau spre Gulag fusese trimisă în cartea neagră a inumanităţii.

Sportivi au murit în războaie de cînd e sportul. Azi ei mor nu doar de bombe, ci şi de sugerea înapoi în infernurile istoriei, de întoarcerea în locurile demonice pe care le credeau, le credeam cu toţii îngropate sub fundul oceanului omenirii. Aceasta e moartea de fiecare clipă a unor oameni care trăiesc şi luptă pentru o victorie pe un teren ştiind că mulţi dintre compatrioţii lor se luptă şi mor pe un pămînt însîngerat. Pămîntul lor. Ce alint copilăresc pare sportul, acum, pentru noi ceilalţi!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

copii disparuti Ilva Mare jpg
Doi băieţi de 12 şi 13 ani au fost daţi dispăruţi miercuri dimineaţă. Ultima dată ar fi fost văzuţi într-un tren spre Suceava
Doi copii de 12 şi 13 ani, din localitatea Ilva Mare, din Bistriţa Năsăud, au fost daţi dispăruţi miercuri dimineaţă, după ce marţi, la terminarea şcolii, nu au mai ajuns acasă.
Sighișoara (foto: Pixabay)
Acoperișul Turnului cu Ceas din Sighișoara va avea din nou modelul original medieval
Acoperișul Turnului cu Ceas, aflat la intrarea în Cetatea Medievală, din Sighișoara va fi refăcut cu o țiglă specială de 55.000 de lei, recreând modelul original al monumentului.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Salariul minim urmează să crească de anul viitor! Câți bani vor câștiga în plus românii
Aproape un milion de români ar trebui să observe o creștere salarială începând cu data de 1 ianuarie 2025. Începând cu anul următor, salariul minim urmează să fie majorat, pentru ca țara noastră să se poată alinia la standardele europene.
poza operatie(1) jpg
Undă verde pentru dezvoltarea unei noi platforme informatice în domeniul transplantului de organe
Guvernul a aprobat dezvoltarea unei platforme informatice în domeniul transplantului de organe care va permite Registrului Naţional de Transplant să asigure trasabilitatea activităţilor de donare şi transplant de organe conform recomandărilor europene.
Soldați ruși pe frontul din Ucraina oct 2023 FOTO Profimedia (4) jpg
Rușii amenință o mină cheie de cărbune din Ucraina. Producătorii de oțel sunt îngrijorați și spun că pierderile vor fi mari
Forțele ruse își croiesc drum spre centrul strategic de aprovizionare din Pokrovsk, în estul Ucrainei, dar și spre o mină de cărbune cocsificabil care alimentează industria siderurgică vitală a țării.
Andrei deține o fermă în județul Vaslui FOTO: Facultatea de Agricultură Iași
Guvernul a alocat un buget de 500 de milioane de lei pentru a susține fermierii români
Guvernul a decis să susțină financiar achiziția de utilaje agricole noi. Astfel, persoanele fizice autorizate din domeniul agricol vor putea accesa fonduri pentru a-și moderniza parcul de mașini și utilaje.
medic de familie jpeg
Din 20 de milioane de români de pe listele medicilor, doar 6 milioane plătesc CASS. „Majoritatea populației stă ca o lipitoare pe spatele celor care muncesc”
În 2023, România a avut peste 20 de milioane de români înscriși la medicii de familie, iar 3,6 milioane rămân neasigurați în sistemul de sănătate. În același timp, aproximativ 6,3 milioane contribuie activ la asigurările sociale, subliniind un paradox al accesului la servicii medicale.
historia jpg
iPhone 16 și iPhone 16 Plus. Ce îți rezervă următorul deceniu în tehnologia mobilă?
Odată cu lansarea iPhone 16 și iPhone 16 Plus, te afli în pragul unei noi ere tehnologice, unde granițele dintre dispozitivele tale și realitatea înconjurătoare devin din ce în ce mai estompate.
Pancu facebook jpg
Pancu, pus la zid: comentarii acide după gestul său stupid și detaliul de care trebuie, totuși, să ținem cont
O mare performanță și anume calificarea României U21 la Euro 2025 a fost umbrită din cauza unui derapaj șocant.