Mouratoglou?

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Da. Stand-up Mouratoglou. Mare comediant. Te face să rîzi cînd e de plîns. Te zguduie. Te-ntoarce ca la Ploieşti. E şmecher mare, nene, cum ar zice fotbalistul universal. Mouratoglou e un fotbalist deghizat într-un antrenor de tenis, pentru că fotbalul de multe ori e despre a te convinge că ceea ce vezi nu e adevărat. Ca ăia care intră cu crampoanele sus şi apoi fac un teatru epic. Omul în mîinile căruia s-a pus Halep a ieşit, la luni de zile după verdictul de dopaj în cazul româncei, să afirme că e vina lui. Bine, dar asta ştiam. Ce nu ştiam, şi ne spune Mouratoglou, e că nu e vina lui. C’est la faute a pas de la chance, pe limba lui. Adică, pe limba tribunei, băieţii buni n-are noroc. Şi mai ales fetele lor. „S-a întîmplat ca acest colagen să fie acela contaminat. Nu aveam de unde să ştiu, dar îmi asum, noi i l-am cumpărat. Mi s-au deschis ochii şi am realizat că orice sportiv se poate contamina.” Atenţie! Unu, doi, trei, trei şi jumătate... rîdeţi! Cu lacrimi. Daţi afară tot, tot! Dragi iubitori de tenis, omul care a condus-o pe Serena către imense victorii, deţinătorul unei academii care se învîrte după Soare tocmai a descoperit că Pămîntul e rotund. În vreme ce mii se sportivi din discipline mult mai puţin glamour ştiu că nu trebuie să foloseşti suplimente neverificate într-un sistem independent (care există şi e la îndemîna oricui), cînd Agenţia Mondială Antidoping îţi pune la dispoziţie un site în care să introduci tot ce bagi pe gură şi prin alte părţi, Mouratoglou e ca un nou-născut nevinovat, el nu ştia toate astea, a trăit pe Marte, departe. Şi acum, stupefiat, află despre îngrozitoarea realitate a drobului de sare? Pe bune?! În plus, toată construcţia lui e caducă. Halep e acuzată că avea în ea roxadustat în asemenea cantităţi încît, dacă fi provenit din blestematul colagen, trebuia să-l fi consumat în cantităţi care ar fi făcut o turmă de elefanţi să zboare. Totul e o mare şi stufoasă barbă. „Hai să zic şi eu ceva, să nu fiu acuzat că am tăcut ca peştele.” Scuzaţi comparaţia. E un spectacol de clovn trist. Între timp, Halep e istorie. Îşi mai afişează cîte un ceas, o maşină, o rochie. Şi dispare, încet-încet, din tenis. Visînd la un miracol aşa cum a visat că Mouratoglou o va face mare iar. Sperînd că totul va fi fost un coşmar. Sperînd că se va reabilita. Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vaccin pexels jpeg
Conspiraționismul dăunează grav sănătății românilor. Consecințele teoriilor fanteziste de pe internet și refuzului vaccinării
Conspiraționismul, lipsa de încredere în sistemul medical, dar și neglijarea sănătății personale îmbolnăvesc tot mai tare populația României. În plus, se creează o povară tot mai greu de dus pentru sistemul medical și bugetul de stat.
John Dee Ashmolean jpg
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.
sanatate asigurari jpeg
Beneficii extra-salariale: ce acoperire au asigurările private de sănătate de până la 1.200 euro pe an
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Cuvântul banal care ne poate aduce succesul: „Eu îmi învăț copiii să gândească cu ajutorul unui cuvânt”
De multe ori, cea mai mare barieră dintre noi și succes este propria noastră mentalitate. Din acest motiv, este important să știm cum trebuie să răspundem în fața provocărilor care ne ies în cale pentru a reuși să trecem cu bine peste orice problemă!
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.