Moșul

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

În cultura citadină românească, cel puțin așa cum o reflectă presa și literatura vremii, figura lui Moș Crăciun s-a constituit destul de repede, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, sub influența unor modele occidentale (mai ales germane și franceze). Procesul a fost concomitent cu preluarea și impunerea altor obiceiuri, în primul rînd a bradului de Crăciun, despre care și-a povestit experiențele, mai ales uimirea inițială, Petre Ispirescu (Despre pomul Crăciunului,1886). 

Sintagma Moș Crăciun se apropie de Père Noël; formula onomastică din franceză a fost atestată pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Personajul mitic care aduce daruri copiilor e preluat prin interferențe culturale tîrzii (și istoria lui complicată e cunoscută, de la originea în figura și legendele Sfîntului Nicolae, cu dezvoltări prin intermediul emigranților olandezi în America, pînă la „reîntoarcerea” lui Santa Claus, prin influențe americane, în Europa). Disponibilitatea de a prelua sărbători are în spațiul românesc modern efectul benefic de a-l fi primit pe Sfîntul Nicolae ca aducător de daruri atît în nume propriu (în ajunul lui 6 decembrie), cît și în ipostaza de Moș Crăciun (de Crăciun). 

Între un personaj și un nume nu e o legătură necesară. În Sărbătorile la români, Crăciunul (1914), Tudor Pamfile rezumă tradițiile populare asupra unui personaj Crăciun, cît se poate de diferit de simpaticul aducător de daruri. (Moș)Crăciun e cel mai adesea gazda involuntară a Sfintei Familii, care taie mîinile soției sale (Crăciuneasa sau Crăciunoaia), pentru că i-a primit în grajd pe Iosif și Maria sau pentru că a fost chiar moașă la nașterea Domnului. În volumul lui Pamfile, sintagma Moș Crăciun apare și în cîteva colinde conținînd contaminări stranii între Crăciun și copilul Iisus: „Să scăldăm pe moş Crăciun / Moș Crăciun / Cel mititel, / Mititel / Şi-nfășeţel”; „Dar pe pat / Cine-i culcat? / Moş Ajun / Cu moş Crăciun / Moş Crăciun / Cel mititel, / Cu scutic de bumbăcel, / Cu chitia de bumbac, / Să-i ţie moale la cap”.

Cum s-a impus sintagma Moș Crăciun ca denumire pentru personajul benefic al sărbătorii putem doar bănui, încercînd să reconstituim răspîndirea obiceiului și a numelui pe baza unor documente din epocă. Ziarele românești din secolul al XIX-lea erau pline, în preajma sărbătorilor, de articole de tipul „Crăciunul în mai multe țări”. În multe cazuri, echivalarea în română prefera formula Moș Ajun. În Românul din 20 decembrie 1877 era evocat Crăciunul în Anglia, reflectat în scrisorile lui Louis Blanc; era vorba mai ales de copiii care primeau cadouri: „Copiii uzează și abuzează de privilegiul ce le acordă tradițiunea. În numele moșului ajun, s-au cam trecut cu glume în cererile lor”. Altă dată, în evocarea tradițiilor din Franța, Le Bonhomme Noël era tradus prin Moș Ajun (Românul, 9 ianuarie 1888). Chiar mai tîrziu, într-o povestire despre Crăciun, era preferată această formulă (poate și pentru că este cea a cererilor de răsplată din colinde): „O să vezi că moș Ajunul o să fie bun cu noi”; „Moș Ajun… moș Ajun… Adu-ne și nouă ceva!” (Familia, 1898).

Sintagma Moș Crăciun cu semnificația de azi apare destul de devreme în spațiul transilvănean, în Familia lui Iosif Vulcan; într-un context mai puțin specific, într-o poezie publicată în 1865 (în care pare să fie vorba mai curînd de un bătrîn sărac), apoi, constant, cu referire la aducătorul de daruri. În 24 decembrie 1872, într-un text semnat chiar de Iosif Vulcan, funcția personajului era bine stabilită: „Zău, bine ar fi dacă moș-Crăciun și pe cei mari i-ar putea îndestuli cu atâta siguritate, ca pe cei mici”. Dorințele celor mari erau: reglementarea de către Academie a unei ortografii unitare, clarificarea unor nereguli financiare, prezența deputaților la ședințe. Tot Iosif Vulcan evoca, într-un alt text, o scenă de familie: „Se și puseră pe ghicite. Unul zicea: Mie o sabie strălucită! Altul: Mie un cozonac frumos! Al treile: Eu m-aș bucura, dacă mi-ar aduce o pușculiță! – și așa mai departe, toți își frământau capul cu dezlegarea cestiunii mari, că oare ce le va aduce moș Crăciun” (Familia, 23 decembrie 1879). Spre sfîrșitul secolului, era deja consolidată asocierea numelui cu o figură legendară, ca în „Moș Crăciun“, poezie de Carol Scrob: „Moș Crăciun cu plete albe și cu barba de zăpadă / A sosit să ne aducă fel de fel de jucării” (Familia, 28 decembrie 1886) – chiar dacă literatura își permitea să evoce și o figură mitică ambiguă, ca în „Moș Crăciun“ al lui Delavrancea (Românul, 9 ianuarie 1888).

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi