Moş Ene

Publicat în Dilema Veche nr. 594 din 2-8 iulie 2015
Cioace jpeg

Puterea limbii de a institui realităţi imaginare şi încercarea de a descoperi sau de a inventa o mitologie populară fac ca

să pară un veritabil personaj, destul de misterios. Numele există totuşi doar în expresii, ca metonimie a somnului, ceea ce era probabil prea puţin pentru nevoia de explicaţii şi de poveşti a oamenilor. Moşul în cauză a devenit deci în vremurile mai apropiate de noi un personaj fabulos, prezent în poveştile de seară şi în jocurile pentru copii. A fost echivalat de unii traducători cu personajul de mitologie nordică numit în germană

: titlul unei celebre nuvele a lui E.T.A. Hoffmann,

a devenit în versiunile româneşti fie

fie (cam imprudent şi inadecvat, date fiind trăsăturile personajului)

Şi o povestire a lui H.C. Andersen

a căpătat în română titlul

lui

iar într-un recent film de desene animate, unul dintre personaje (acelaşi

– în versiunea englezească a numelui) devine tot Moş Ene: „Moş Crăciun, Zîna Măseluţă,

Iepuraşul de Paşte şi Jack Frost – cei cinci eroi de legendă – trebuie să-şi unească forţele pentru a proteja speranţele, credinţa şi imaginaţia copiilor din toată lumea“

2012). Stabilirea acestor corespondenţe culturale pune în circulaţie mai largă personajul românesc: versiuni în mai multe limbi din Wikipedia consemnează, în cadrul articolului cu tema „Sandman“, ideea că în mitologia populară românească ar exista o figură asemănătoare, respectiv

Prin asemenea echivalenţe se adaugă firavei figuri din zicătorile româneşti trăsăturile consacrate ale „omului cu nisipul“ (de exemplu, capacitatea de a aduce copiilor vise – de preferinţă plăcute). Se pot stabili şi alte conexiuni culturale: Şăineanu, în dicţionarul său (ediţia a VI-a, 1929), îl descrie pe Moş Ene ca „un fel de Morfeu“. 

În DEX, la cuvîntul

se înregistrează expresia

cu explicaţia „a i se face somn, a începe să moţăie“. Atestările sînt din a doua jumătate a secolului al XIX-lea: Petre Ispirescu menţionează, într-o listă de „ziceri populare“ în

1, 1882, formula

dar şi varianta

A doua formă a expresiei – în care nu mai este vorba de

– fusese deja folosită de Creangă, în

publicată în octombrie 1875 în

„şi dacă

ea îndată lua apă rece şi-şi spăla faţa“. În Proverbele românilor, volumul 6, 1901, Iuliu Zanne înregistrează aceste atestări, cărora le adaugă altele, provenite din anchete şi comunicări ale unor preoţi sau învăţători (din Argeş, Vîlcea, Dolj): „Veni Ene / Pe la gene“, „A venit moş Ene / La gene“. Din exemple se deduce că alegerea numelui

ar putea fi pur şi simplu motivată de jocul sonor al rimei cu

. Şi alte nume proprii sînt folosite în formulele populare rimate pentru sonoritatea lor, nu pentru că ar avea vreo semnificaţie sau vreo poveste specială: „Fă om dintr-un lemn de tei / şi îl botează Matei“; „Vorbi şi nea Ion / că şi el e om“, „Aferim, popa Marin“ (Zanne) etc. Pe de altă parte,

sînt în acest caz doar o metonimie (pentru pleoape, pentru închiderea ochilor), aşa că nu e sigur că ele pot constitui punctul de pornire al expresiei. 

Ar mai exista o sugestie de motivaţie, destul de neaşteptată: în acelaşi volum al lui Zanne, numele

apare, în două expresii, cu sensul metaforic de „băutură (alcoolică)“:

– „a se îmbăta“ şi

cu explicaţia mai detaliată „omul beat greşind ceva i se poate ierta, căci nu lucrează cu mintea curată“. Numele propriu Ene şi variantele hipocoristice

etc. sînt de provenienţă greacă (din

; o ipoteză tentantă, dar pentru care îmi lipsesc cu desăvîrşire dovezile, e că folosirea lor glumeaţă s-ar baza pe vreun joc de cuvinte, răspîndit poate în epoca fanariotă, între nume şi unul dintre termenii greceşti care denumesc vinul (

, pronunţat ínos). Chiar dacă nu ar fi aşa, asocierea numelui

cu urcatul la cap, cu pierderea responsabilităţii şi cu îngreunarea pleoapelor şi aţipirea rămîne destul de coerentă. Simpaticul moş Ene nu ar fi, în această interpretare, tocmai recomandabil pentru somnul infantil.  

Oricare i-ar fi originea, numele popular este transformat tot mai insistent în personaj pentru uzul copiilor („Moş Ene este cel mai bun prieten al lui Moş Crăciun“,

), dar rămîne şi în ipostaza sa tradiţională, singura justificată lingvistic, de substitut glumeţ al somnului: „Muncitori prinşi cu Moş Ene pe la gene în timpul programului de lucru“ (

).  

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

SS Waratah FL601368 jpg
Misterele de pe ocean. Vasele dispărute fără urmă, ale căror povești fascinează și azi
Oceanele sunt un loc fascinant și totodată periculos pentru omenire. Iar acest lucru este dovedit din plin de o serie de evenimente misterioase, încă neexplicate, petrecute pe uriașele întinderi de apă.
Ziua 55 a războiului Ucraina - Rusia Bucha FOTO Gettyimages
„Sunt civili, la dracu'!”: apelurile telefonice interceptate dezvăluie mărturisiri făcute de soldații ruși
Un soldat rus a făcut o mărturisire uluitoare în timpul unei conversații telefonice înregistrate cu iubita sa.
Mangia11 jpg
Craiova, reacție în scandalul sexual cu Mangia: De ce au renunțat oltenii la antrenorul italian
CS U Craiova a fost nevoită să facă anumite precizări, după un caz exploziv, pornit după declarațiile obținute de GSP Live.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia