Momîi

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
„Cu bule“ jpeg

Un detaliu al vieții rurale cu mare potențial în stimularea imaginației e reprezentat de sperietoarea de ciori: un personaj rudimentar, ridiculizat sau neliniștitor. Sperietoarea de ciori intră în paradigma simulacrelor umane, ca sursă ideală pentru dezvoltări fantastice și scenarii de groază, stînd și la baza unor metafore cognitive universale, în care devine reper pentru îmbrăcămintea zdrențuită și lălîie, pentru urîțenie și aspect înfricoșător sau pentru caracterul inert. Denumirile sale au apărut destul de tîrziu în textele românești, personajul negăsindu-și locul în literatura religioasă, în scrierile juridice sau istorice vechi.

În română, termenul popular cel mai răspîndit pentru sperietoarea de păsări e momîie, cuvînt vechi, cu origine incertă, polisemantic, care denumește, printre altele, și „semnul de hotar” sau „movila de pămînt”. Cuvîntul pare a fi destul de cunoscut în prezent din drumețiile pe munte: Internetul oferă o serie de fotografii cu turiști lîngă cîte o momîie sau cu momîi profilîndu-se artistic în ceață; în acest caz, momîie este denumirea construcțiilor din îngrămădiri de pietre cu siluete alungite, cvasiumane, prin care se marchează artizanal cărările sau vîrfurile: „Momîile sînt «marcaje» după care ciobanii se orientează pe ceaţă. De la ei s-au inspirat drumeții de ieri, montaniarzii de azi (...). Unele momîi, adevărate piramide de piatră, sînt semne de vîrf. Altele, multe și mici sau «artistice» (cu formă mai aparte), sînt făcute în joacă de copii pe pajişti” (dinumititeanu.ro). Cele două ipostaze – indicatorul alcătuit din îngrămădirea de pietre și sperietoarea de păsări din lanul de grîu sau din grădina de legume – nu sînt atît de depărtate pe cît ne-ar îndemna să credem imaginația noastră modernă. Legătura dintre ele e sugerată de un pasaj din Istoria ieroglifică a lui Cantemir, în care se evocă un anumit tip de sperietoare: „în grădini boţi de lut în chipul omului fac, pentru ca pasire să sparie”. În dreptul sintagmei boți de lut, autorul a pus nota explicativă „moş de pepeni”. Sperietoarea de păsări din trecut putea semăna deci mai mult cu o siluetă din lut decît cu un schelet de lemn înfășurat în paie și îmbrăcat în haine largi și zdrențuite.

Cercetările dialectologice au identificat și alte denumiri ale sperietorii de păsări (înregistrate minuțios într-o hartă din Atlasul lingvistic român): ciuhă, ciuhaie, mătăhală, măimucă, maimuță, păpușă etc. Maimuță și măimucă sînt motivate, desigur, de ideea de imitare a omului. Păpușa pare mai apropiată de imaginarul modern, deși termenul se poate referi și la un simplu mănunchi de paie.

 Sintagmele curente astăzi – sperietoare de ciori sau sperietoare de păsări – sînt slab reprezentate în limbajul popular. De fapt, sensul termenului sperietoare era foarte larg, cuvîntul folosindu-se și pentru alte instrumente de speriat păsările (zbîrnîitori, cîrîitori, moriști). Folcloristul Tudor Pamfile explica, în Agricultura la români (1913), larga acoperire a cuvîntului: „se pun pe șuri sau pe stoguri niște bețe sau prăjini în capătul cărora spînzură un petec negru, o haină sau o pălărie veche, ori o cioară împușcată. Acestea se numesc sperietori”. În continuare, restrîngerea se producea prin termenul momîie: „Cîte odată se fac chiar momîi, niște manechine din haine umplute cu paie” (p. 148).

Momîie a dezvoltat sensuri figurate și peiorative, din care DEX reține ca trăsătură definitorie, în mod destul de neașteptat, urîţenia: „epitet dat unei ființe urîte”. De fapt, în limba curentă, metafora se focalizează asupra caracterului inert, a lipsei de inițiativă și de acțiune a unei persoane. Cuvîntul apare mai ales în comparații (a sta ca o momîie) și e folosit ca insultă politică, directă sau indirectă (cu aluzie la adversari): „Momîia de ministru (...) nu dă nici un ban județului Vrancea” (monitoruldevrancea.ro); „Eu nu vreau să devin un preşedinte «momîie»” (declarația unui candidat, în 2014, digi24.ro); „Să fii demn și curajos, nu momîie împăiată!” (declarație a unui membru nemulțumit de șeful său de partid, aktual24.ro) etc.

Insulta momîie a fost folosită, la începutul secolului al XX-lea, în revista umoristică Furnica, într-un sens pe care dicționarele nu l-au reținut: ca adaptare a neologismului mumie: „Momîi eghiptene sute am văzut” (8 septembrie 1911); „Momîi à la Tutankamon (...). O mostră: Mișu Ferechide” (12 iulie 1923).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.