Modelul francez

Publicat în Dilema Veche nr. 274 din 14 Mai 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Protestele studen┼úe┼čti din Fran┼úa dureaz─â de c├«teva s─âpt─âm├«ni, cu o violen┼ú─â suficient─â ca s─â enerveze, dar nu at├«t de grav─â ├«nc├«t s─â scoat─â din min┼úi. Cursurile ┼či toate celelalte activit─â┼úi s├«nt blocate cam ├«ntr-un sfert dintre cele optzeci ┼či ceva de institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├«nt superior existente. Motivul: inten┼úia pre┼čedintelui Sarkozy ┼či a echipei sale de a introduce o reform─â necesar─â red─ârii nivelului de competitivitate care a asigurat str─âlucirea ┼čcolii franceze ├«n lume. Autonomia universitar─â preconizat─â dore┼čte s─â impun─â evalu─âri regulate, s─â permit─â plata diferen┼úiat─â a cadrelor didactice ┼či modific─âri ├«n domeniul taxelor ┼či burselor. Toate acestea contrazic conservatorismul tradi┼úional al ┼čcolii de pretutindeni ┼či amenin┼ú─â egalitarismul " fa┼úad─â trufa┼č─â a ├«nv─â┼ú─âm├«ntului francez. Fa┼úad─â, pentru c─â ┼či p├«n─â acum, confrunta┼úi cu degradarea ├«nv─â┼ú─âm├«ntului public, cei care doreau ├«ntr-adev─âr s─â ├«nve┼úe mergeau fie la universit─â┼úi private (dac─â aveau bani), fie f─âceau eforturile necesare pentru a accede la "marile ┼čcoli" ale Fran┼úei. ├Änv─â┼ú─âm├«ntul cu dou─â viteze exista oricum, ├«ncercarea de a-l legifera na┼čte revolta. Reminiscen┼úe ale lui Mai ÔÇÖ68, climatul de insecuritate creat de consecin┼úele crizei economice (mai mult vorbite dec├«t tr─âite), nemul┼úumirea profesorilor determinat─â de reducerea fondurilor pentru cercetare dau revoltelor studen┼úe┼čti o semnifica┼úie dincolo de revendic─ârile reale ale manifestan┼úilor. De vreo lun─â nu se ┼úin cursuri, por┼úile ┼či u┼čile s├«nt blocate de scaune ├«ngr─âm─âdite unele peste altele, negocierile s├«nt ├«n impas, ajung├«ndu-se uneori la propuneri ridicole de genul sesiunea din var─â fiind compromis─â, to┼úi studen┼úii vor lua la examen nota 15/20. Xavier Darcors, ministrul Educa┼úiei Na┼úionale: "nu se vor da licen┼úe ├«n greve, mastere ├«n peti┼úii ┼či doctorate ├«n blocaje, nu se vor da diplome celor care au ├«mpiedicat func┼úionarea normal─â a universit─â┼úilor". Principalul sindicat studen┼úesc riposteaz─â: "e o strategie a tensiunii ┼či o degradare iresponsabil─â ┼či primejdioas─â". Altfel spus, "putem s─â facem ┼či mai r─âu". Pe de alt─â parte, ├«n unele universit─â┼úi, acolo unde se ┼úin cursuri, c├«┼čtig─â votul secret ├«n favoarea relu─ârii activit─â┼úilor pedagogice (Le Monde, 11 mai 2009). Pe acest fond fluid, grup─ârile extremiste g─âsesc audien┼ú─â ┼či manifestan┼úii strig─â lozinci ├«mpotriva pre┼čedintelui ┼či Guvernului care ├«i favorizeaz─â pe oamenii de afaceri ┼či nu iau m─âsuri pentru ├«nl─âturarea efectelor crizei, ├«mpotriva ocup─ârii de c─âtre Israel a F├«┼čiei Gaza, propun├«nd ┼či o dezbatere despre competen┼úa lui Putin ca lider al Rusiei. "Se porne┼čte cu un scop clar ┼či deodat─â te treze┼čti vorbind despre r─âzboiul din Israel, despre gripa porcin─â ┼či restul. Apar rapid

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.