Modele care ne tarează

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Părinții mei au fost asistenți medicali. Veniți la oraș din rural, au urmat o postliceală sanitară și s-au stabilit în orașul în care au studiat, devenit apoi orașul nașterii mele, Cluj-Napoca. Și-au construit un statut mulțumitor, erau bine văzuți și buni profesioniști, dar cu siguranță și-ar fi dorit să fi făcut mai mult. Cel puțin tata, cu siguranță și-ar fi dorit să fie medic și sînt sigur că ar fi fost unul foarte bun. Îi plăcea meseria și avea o extraordinară capacitate de interacțiune empatică cu bolnavii. Dar nu avusese mijloace financiare pentru a studia mai mult. Venea din vîrf de munte, dintr-o familie monoparentală, cu mama care creștea singură trei copii, dintre care cel mai mare era tata. Am apucat să văd casa în care crescuseră, în fapt o colibă de lemn dintr-un cătun, Certeje, aflată la kilometri de următoarea casă. Tata ne povestea că ajunsese la Cluj-Napoca la postliceală, unde dăduse admitere, direct „de la coada vacii”, căci cu asta se ocupa și ca elev, cu păscutul vacii, pe care o păzea pe dealuri, umblînd desculț și învățînd pentru admitere. La coadă la înscrierea pentru admitere a cunoscut-o pe mama. Istoria lor, din acel moment, a devenit și a mea, desigur. Dar ce vreau să spun, revenind, este că sigur și-ar fi dorit mai mult, dar atît le-a permis viața în acel moment, nu neapărat înclinația sau capacitatea. În domeniul lor au devenit foarte buni și foarte cunoscuți. Dar frustrarea, cel mai probabil neconștientizată, nu le-a dispărut, chiar dacă aveau acces la lumea bună a medicilor și nu doar. Aveau acces, dar nu făceau parte din ea. 

Ambiția lor, alimentată deci de frustrare, le-a generat dorința de a-și face copiii medici. Este adevărat, în acele timpuri, cele mai apreciate profesii de pe piață erau cele de medici, de avocați, de ingineri. Alături de ei, în această ambiție, s-au așezat unii dintre cei mai buni prieteni ai lor, diriginta mea din gimnaziu și soțul dînsei, ambii profesori excelenți de română, care se stabiliseră la rîndul lor în Cluj-Napoca, venind din alte părți ale țării. Probabil văzînd cît de greu le este să răzbată în viață ca profesori de română, au consimțit și ei la visul părinților mei. Așa se face că am fost îndrumat ferm, fără drept de apel, încă din clasele gimnaziale, să mă pregătesc pentru a intra la un liceu cu profil realist, pentru a urma apoi Medicina. Am băgat în mine încă din gimnaziu meditații de chimie și, desigur, de matematică. Am intrat la un liceu de chimie-fizică, unde am avut patru ani chinuiți. La sfîrșitul clasei a X-a mi s-a schimbat profilul, după treapta a doua, în chimie-biologie, urmînd să rămîn în aceeași zonă de pregătire. Admiterea la Medicină presupunea fizică, biologie, chimie, la un nivel foarte, foarte înalt. Era o concurență inimaginabilă azi. Nu cred că am îndrăznit vreodată în anii de liceu, poate doar într-a XII-a, cînd deja se întrezărea că nu mă regăsesc în proiectul lor, să le spun că eu mi-aș fi dorit altceva. Vorbeam deunăzi cu fratele meu, pe care au reușit să-l ducă pînă la absolvirea Medicinei, a rezidențiatului și a vreo cîțiva ani de practicare a medicinei. Amîndoi am fost condiționați de acest drum, doar că la el nu a fost atît de apăsător, pentru că avea înclinații spre științele realiste. Dar nici el nu și-a dorit medicina, dovadă că a și renunțat la un moment dat. El mi-a spus, deși știam și eu, că asupra mea această presiune a ambiției părinților a avut efecte mai negative. În anii de liceu nu m-am regăsit niciodată într-o zonă de confort. În ciuda meditațiilor la fizică, la chimie și la matematică, apoi și la biologie, nu reușeam să excelez. Mă simțeam mereu vinovat, trăiam cu sentimentul eșecului, cu rușinea de a nu fi destul de bun, conform așteptărilor. Tiparul construit astfel te tarează și te afectează apoi și în alte domenii ale vieții. E o schemă care trezește în tine o voce extrem de critică, una care te beștelește mereu și îți ține sub papuc stima de sine. Nu pot să nu mă întreb cum ar fi fost dacă din clasa a IX-a aș fi fost lăsat să fac un profil umanist, filologic, acolo unde m-aș fi regăsit cu siguranță. 

Părinții mei n-au fost rău intenționați, m-au iubit și mă iubesc, sentimentele sînt reciproce, iar eu le sînt recunoscător pentru toate eforturile pe care le-au făcut și pentru că apoi, cînd visul medicinei s-a destrămat, nu s-au arătat dezamăgiți pe față, iar ulterior, cînd am reușit în alt domeniu să am o oarecare carieră, au fost și sînt mîndri de mine. Dar asta nu înseamnă că ambiția lor din tinerețe, alimentată, cum spunea, probabil de frustrarea lor, nu mi-a afectat semnificativ viața. 

De ce vă povestesc toate astea? Tocmai se încheie etapa admiterii în licee. Există aceste mode, pe care părinții le susțin, ale unor profiluri de succes, care sînt delimitate de profesiile considerate de succes pe piața muncii. Modele acestea impun, mai mult sau mai puțin, influențînd însă cu siguranță, planurile de școlarizare. Poate nu în aceeași măsură cum o face presiunea de a ajunge în clasele primare și gimnaziale la o anumită școală de centru, pe bază de flotant, fapt care duce la creșterea numărului de clase, uneori total peste capacitățile școlii, în mod artificial. Apoi, duce la creșterea numărului de locuri nebugetate la facultăți. Apoi duce la eșecuri profesionale, la derivă și șomaj, în rîndurile celor care nu reușesc să performeze în domeniile pe care le-au studiat și nu mai știu nici cum să se reprofileze. 

Este adevărat, e greu să fii părinte și să nu-ți dorești pentru copilul tău succesul pe care fie nu-l ai tu, fie îl ai și l-ai vrea și pentru el. Dar succesul înseamnă pentru fiecare om altceva. Iar dacă pentru mine înseamnă să scriu o carte, poate pentru fiul meu asta înseamnă un chin, în timp ce chinul meu de a privi cum se face o injecție poate să însemne pentru el fascinație. Ne proiectăm dorințele în ei, dorințe determinate și de mode. Modele însă pot tara destine. Și, dacă vreți, puteți citi cu accentul mutat subiectul enunțului anterior. Sensul nu se schimbă, doar se nuanțează.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

hvar 62677 1280 jpg
Insula mai puțin cunoscută care a fascinat turiștii din întreaga lume. Are peisaje de vis, golfuri turcoaz și oferă o atmosferă de neuitat
Pe lângă destinațiile clasice de vacanță din Croația, există locuri care, deși rămân mai puțin cunoscute publicului larg, oferă peisaje de vis și o atmosferă autentică, departe de aglomerație.
Cremă de cafea cu miere răcoritoare, rețeta chefului Paul Constantin Captură video YouTube jpg
Cea mai răcoritoare cafeluță de vară. Rețeta cremoasă a chefului Paul Constantin: „N-o să crezi cât de ușor se face”
Descoperă rețeta răcoritoare a chefului Paul Constantin: cremă de cafea rece cu miere, gata în doar câteva minute. Ușor de preparat, cremoasă și perfectă pentru diminețile toride de vară!
Insula Sifnos din Arhipelagul Cicladelor în Marea Egee Grecia Colaj Discover Greece
Top 10 insule grecești. Ce locuri detronează Santorini, Mykonos sau Creta
Top 10 insule grecești pentru 2025: Santorini și Mykonos sunt detronate de insule-surpriză precum Naxos, Milos și Sifnos. Descoperă destinațiile autentice ideale pentru vacanța ta.
dureri de spate foto unsplash jpg
Soluția pentru durerile cronice de spate, neașteptat de simplă. Rezultatele studiului i-au surprins până și pe savanții de la Cambridge
Un studiu clinic recent a arătat că soluția pentru durerile cronice de spate, care terorizează milioane de oameni, ar putea fi mai la îndemâna pacienților decât se credea până acum.
Luptător Hamas   armistițiu februarie FOTO EPA EFE jpg
Hamas, luptă de supraviețuire în Fâșia Gaza. Dezvăluiri despre situația disperată a grupării
Confruntată cu deficit de comandanți, deprivată de rețeaua sa extinsă de tuneluri și nesiguranța privind sprijinul aliatului său, Iranul, Hamas se luptă să supraviețuiască în Gaza în fața clanurilor locale rebele și a presiunii militare israeliene neobosite.
Hacker rus rețeaua cibernetică Conti FOTO via El Pais jpg
Hackerul rus misterios din spatele rețelei Conti. Organizația avea birouri fizice și plătea bonusuri de performanță
O amplă operațiune internațională a poliției cibernetice l-a identificat pe liderul rețelei Conti, aflată în spatele celor mai distructive programe de tip ransomware din ultimii ani. Este vorba de hackerul rus Vitali Nikolaevici Kovalev, în vârstă de 36 de ani.
Așa arată gândacul din care se obține colorantul alimentar numit carmin sau E120 FOTO Wikipedia
Gândacul zdrobit care a colorat întreaga Europă. Cum a revoluționat moda și arta o insectă din America Centrală
Un gândac din America Centrală a cucerit întreaga Europă. Multe din marile creații artistice ale Renașterii s-au datorat pigmenților obținuți din această insectă.
antartica foto pixabay
Descoperiri uimitoare pe cel mai puțin cunoscut continent al Terrei. Lumea secretă de sub ghețurile Antarcticii
În Antartica, unul dintre cele mai dure și neprimitoare continente, sub un strat gros de gheață specialiștii au identificat o lume dispărută. Este un peisaj incredibil întins pe o suprafață uriașă, cu elemente geografice la care nimeni nu s-ar fi așteptat într-o lume înghețată.
cancer   foto pixabay PDPics jpg
Dependențele pe care le ignorăm, dar care cresc riscul de cancer
Deși alcoolul și țigările sunt cele mai cunoscute că pot cauza probleme de sănătate pe termen lung, experții avertizează că și alte tipuri de dependențe pot crește riscul cancerului.