Moarte sau glorie în Rusia

Slavoj ŽIŽEK
Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
Logo-ul grupului Wagner © wikimedia commons
Logo-ul grupului Wagner © wikimedia commons

Circulă deja zvonuri despre o luptă intestină care are loc în Rusia, cu privire la cine îi va lua locul președintelui Vladimir Putin, după eșecul dezastruos al războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. O astfel de luptă scoate inevitabil la iveală patologiile morbide ale politicii rusești. Jucătorii principali nu sînt partide politice organizate ca atare, ci mai degrabă bande de oligarhi care conduc diferite centre informale ale Puterii.

Asta explică faptul că cea mai efectivă forță militară de pe frontul ucrainean, Grupul de mercenari Wagner, nici măcar nu face parte din armata rusă. Rusia e acum o țară a șefilor de bandă, situație asociată îndeobște statelor delincvente și ratate. Conducătorii ei actuali și cei aspiranți visează, într-un delir febril, glorie pe cîmpul de luptă. În această cultură marțială se regăsește o viziune hobbesiană a vieții solitare, sărace, urîte, abrutizate, scurte – și tot mai lipsite de valoare.

Ascensiunea armatelor private în Rusia și în împrejurimile ei a dus la situații de-a dreptul comice. Anul trecut, bunăoară, foști membri ai forțelor militare americane și din alte țări vestice au organizat o unitate militară de voluntari, pentru a lupta de partea Ucrainei. Ei s-au autointitulat, cu desăvîrșită ironie, Grupul Mozart – o replică directă la mercenarii Wagner (ambele, nume ale unor compozitori din spațiul cultural german). Nu putem decît spera că vor bombarda pozițiile armatei ruse cu arme mai puternice decît bomboanele de ciocolată Mozartkugeln.

Dar umorul se oprește aici. Regresul Rusiei la stadiul șefilor de bande războinice a fost favorizat de un tip de fundamentalism religios rusesc care celebrează deschis moartea. Unii clerici ruși le-au spus propriilor enoriași că nu pot deveni „ei înșiși” decît prin actul uciderii. „Operațiunea militară specială” din Ucraina, li se spune, e o luptă pentru „întreaga creație dumnezeiască”. După cum spunea Vladimir Soloviov, unul dintre propagandiștii șefi ai lui Putin, în mesajul de Anul Nou transmis de televiziunea rusă: „Viața e supraestimată masiv. De ce să ne temem de inevitabil? Mai ales atunci cînd ajungem în paradis. Moartea e sfîrșitul unei căi pămîntești și începutul unei alteia. Nu lăsați frica de moarte să vă influențeze deciziile. Nu merită să trăim decît pentru ceva pentru care sîntem gata să murim, așa e dat să fie… Luptăm împotriva sataniștilor. E un război sfînt și trebuie să-l cîștigăm”.

În mod similar, Magomed Hitanaev, un teolog cecen și comandant de armată rus, descrie Ucraina ca pe Sodoma și Gomora zilelor noastre: „Întrebăm: O, ucraineni, de ce permiteți parade ale homosexualilor în Kiev, Harkiv și în Odessa? De ce permiteți așa ceva? De ce nu vă împotriviți lor și guvernului vostru care a fost confiscat de fasciști? Fără rușine în fața lui Dumnezeu, oameni buni, ei își împrăștie spurcăciunea nestingheriți și pe față”.

Pentru a înțelege ideologii ruși contemporani, precum Soloviov și Aleksandr Dughin, așa-numitul „filozof de curte” al lui Putin, trebuie studiată tradiția „cosmismului” rusesc – o mișcare filozofică ce a început cu pedagogul Nikolai Fedorov, în secolul al XIX-lea. După cum scria Jules Evans, un filozof de la Universitatea londoneză Queen Mary, Fedorov „era poreclit «Socrate al Moscovei» datorită deprinderilor sale ascetice și filozofiei radicale pe care o cultiva. El avea un singur țel atotcuprinzător: obținerea nemuririi și reînvierea morților”.

Printre discipolii lui Fedorov din secolul al XIX-lea se numărau savantul sovietic specialist în rachete Konstantin Țiolkovski (care a teoretizat despre călătoriile în cosmos), scriitorul de literatură științifico-fantastică Aleksandr Bogdanov (care credea că viața oamenilor poate fi prelungită prin transfuzii de sînge) și – printr-o remarcabilă coincidență – gînditorul creștin Vladimir Soloviov.

Vladimir Soloviov © wikimedia commons
Vladimir Soloviov © wikimedia commons

Potrivit lui Evans, acest dintîi Vladimir Soloviov pleda pentru o „teocrație universală sub conducerea unui țar rus, pentru a accelera «trecerea îndelungă și anevoioasă a umanității de la stadiul de oameni-fiare la cel de oameni-îndumnezeiți»”. Odată săvîrșită trecerea, credincioșii vor „deveni făpturi spirituale nemuritoare – numai Hristos a ajuns, pînă acum, la acest stadiu, dar întreaga umanitate Îi va urma în curînd”. În vreme ce Soloviov credea că această evoluție poate fi prilejuită prin magie, Fedorov era adeptul mijloacelor științifice. Dar ambii erau, în cele din urmă, „de părere că umanitatea va putea fi salvată de teocrația rusească”.

Denys Sultanhaliiev de la Universitatea din Tartu a studiat legăturile dintre cei doi Soloviov și a observat o descendență clară din cosmismul rusesc, atît în forma lui mistică, cît și în cea științifică. Există o linie de gîndire directă de la cosmismul care a prevalat în primul deceniu al Uniunii Sovietice la nihilismul și politica nucleară a mersului la risc pe care o putem vedea astăzi, la Putin.

O credință în reînviere și în viața eternă e esențială. Dar cosmismul nu se poate naște decît în versiunea ortodoxă rusă a creștinismului, a cărei formulă fundamentală e „Dumnezeu a devenit om pentru ca omul să devină Dumnezeu”. Acesta este modul în care cosmiștii interpretează apariția omului-Dumnezeu Hristos: un model pe care întreaga omenire ar trebui să-l urmeze. La celălalt pol, Martin Luther considera că omul e excrementul lui Dumnezeu – ceva ieșit din anusul lui Dumnezeu.

Observînd delirul ideologic care se desfășoară în Rusia, trebuie să avem în vedere că rădăcinile sale se află în ortodoxia rusă. Mulți occidentali văd, azi, în această tradiție un antidot la decadența liberală dezlănțuită pasămite de protestantismul occidental. Și, într-un mod pervers, au dreptate: moartea rezolvă toate problemele.

Slavoj Žižek, profesor de Filozofie la European Graduate School, este directorul internațional al Birkbeck Institute for the Humanities la Universitatea din Londra și autorul, printre altele, al volumului Heaven in Disorder (OR Books, 2021).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEȘU

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Se întâmplă la Aeroportul din Iaşi. Cozi infernale de maşini şi oameni care fug pe stradă şi prin pădure VIDEO
Drumul către Aeroportul Internaţional Iaşi a devenit un adevărat coşmar pentru cei care încearcă să ajungă la aerogară. Trecerea la orarul de vară a complicat foarte tare situaţia, iar traficul rutier este vizibil îngreunat.
image
Curiosul caz al unei ucrainence i-a împărțit pe români. „Dar ucrainenii plini de bănet de pe aici de ce nu-și ajută compatrioții?“
O refugiată din Ucraina a solicitat ajutoare pe Facebook. Femeia spune că are nevoie de bani, mâncare, produse de igienă și de scutece, dar oamenii spun că ea acceptă să comunice doar cu cei care îi dau bani.
image
Prețurile la noul aquapark al Timișoarei, piperate pentru mulți. „E mai ieftin la Mako și Gyula”
Noul aquapark din Timișoara, care poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria, va fi deschis vineri, în 31 martie 2023. Au fost afișate și prețurile de bilete.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.