Moare cultura vie

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Criza sanitară continuă să accentueze vulnerabilitățiile sistemului cultural. Sînt afectați mai ales artiștii independenți. Apelurile publice, strigătele de ajutor, scrisorile deschise lansate de numeroși creatori și organizații culturale, dar și mobilizarea la nivel politic au generat cîteva soluții de moment. Măsurile adoptate îi protejează pe cei mai vulnerabili. Dar ele nu asigură în nici un fel o bază pentru un nou început, după criză. Să recapitulăm: e vorba de amî­narea termenelor de plată pentru anumite dări la stat, de cadrul legislativ pentru amînarea ratelor bancare și de garantarea unei indemnizații egale cu 75% din salariul mediu net pentru cei care cîștigă din drepturi de autor. În fine, finanțare prin concurs pentru proiecte în mediul online în valoare de un milion de lei. E prea puțin pentru acum. Și e nimic pentru viitor. România oferă ajutor social pe post de sprijin pentru cultură.

Barca de salvare rămîne Administrația Fondului Cultural Național, finanțat din veniturile Loteriei Române. Dar și acest fond, oricum extrem de accesat, va fi mai subțire la momentul lansării următoarei sesiuni.

Problema, în România, e că nici nu știi de unde să începi. Nu avem o cartografiere completă sau măcar extinsă a sistemului cultural non-public. Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală nu deține decît date fragmentare, parțiale despre sectorul independent și nu le-a restituit pînă acum într-o cercetare sistematică. Frînturi de informații pot fi deduse din Barometrul de consum cultural sau din alte cercetări sectoriale, însă ele nu oferă nici măcar scheletul pentru o imagine de ansamblu. Cum să repari dacă nu poți pune un diagnostic? Nu știm nici măcar cîți angajați are statul român. Cum să-i numărăm pe cei care muncesc la privat? Cum aflăm cîte contracte active de drepturi de autor există? Cum putem să încadrăm, pe domenii și categorii de salarizare, lucrătorii din zona culturală independentă?  

Că sistemul e defect se știe deja de mulți ani. Subfinanțarea cronică, lipsa unui statut al artistului independent, al lucrătorilor din sectorul independent în general, competiție inegală și injustă pentru finanțările publice, relația defectuoasă cu autoritățile, birocrația excesivă, lipsa unei recunoașteri (și a unei asumări) a utilității publice – toate acestea împing zona independentă în marginal și, pînă la urmă, în derizoriu. Solidaritățile conjuncturale în fața dezastrului nu pot disimula competiția acerbă pentru resurse. Și, după ce că sînt într-o situație de precaritate, mai au de înfruntat stigmatul: artiști independenți = asistați social. De fapt, independenții sînt dependenți de stat pentru că sistemul în care operează e profund viciat. 

Criza economică de după criza sanitară va accentua, probabil, atît precarizarea sectorului cultural independent, cît și confruntările ideologice. În absența unei intervenții hotărîte din partea statului, a unui angajament dublat de-o ofertă financiară adecvată, cultura vie riscă să moară. Am văzut, pînă acum, doar declarații de bune intenții din partea ministrului Culturii. Nu și gesturi decisive. Iar așteptările legate de o eventuală rectificare bugetară sînt derizorii.

În Franța, unde există un statut al „intermitenților”, lucrătorii independenți din cultură sînt acoperiți de niște indemnizații care le asigură supraviețuirea. Însă sectorul cultural, în ansamblu, e susținut printr-un ajutor de urgență în valoare de 22 de milioane de euro.  Acestui fond de urgență i se mai adaugă și alte finanțări regionale sau sectoriale. În Germania, unde cultura e un domeniu regional, doar landul Berlin a anunțat un buget de 30 de milioane de euro dedicat întreprinderilor culturale cu mai mult de zece angajați. Aproape peste tot în Europa occidentală, statele se organizează pentru a salva cultura, unul dintre domeniile economiei cele mai grav afectate de lockdown. Argumentul economic al acestei intervenții a statului e ușor de justificat: cultura reprezintă o parte importantă din PIB, între 3 și 10%, în funcție de țară. Argumentul de ordin moral: degeaba salvăm economia dacă nu avem (și) cultură; rațiunea de a fi a unui stat nu poate fi doar aceea de a asigura supraviețuirea individuală a cetățenilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.