Moare cultura vie

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Criza sanitar─â continu─â s─â accentueze vulnerabilit─â╚Ťiile sistemului cultural. S├«nt afecta╚Ťi mai ales arti╚Ötii independen╚Ťi. Apelurile publice, strig─âtele de ajutor, scrisorile deschise lansate de numero╚Öi creatori ╚Öi organiza╚Ťii culturale, dar ╚Öi mobilizarea la nivel politic au generat c├«teva solu╚Ťii de moment. M─âsurile adoptate ├«i protejeaz─â pe cei mai vulnerabili. Dar ele nu asigur─â ├«n nici un fel o baz─â pentru un nou ├«nceput, dup─â criz─â. S─â recapitul─âm: e vorba de am├«┬şnarea termenelor de plat─â pentru anumite d─âri la stat, de cadrul legislativ pentru am├«narea ratelor bancare ╚Öi de garantarea unei indemniza╚Ťii egale cu 75% din salariul mediu net pentru cei care c├«╚Ötig─â din drepturi de autor. ├Än fine, finan╚Ťare prin concurs pentru proiecte ├«n mediul online ├«n valoare de un milion de lei. E prea pu╚Ťin pentru acum. ╚śi e nimic pentru viitor. Rom├ónia ofer─â ajutor social pe post de sprijin pentru cultur─â.

Barca de salvare r─âm├«ne Administra╚Ťia Fondului Cultural Na╚Ťional, finan╚Ťat din veniturile Loteriei Rom├óne. Dar ╚Öi acest fond, oricum extrem de accesat, va fi mai sub╚Ťire la momentul lans─ârii urm─âtoarei sesiuni.

Problema, ├«n Rom├ónia, e c─â nici nu ╚Ötii de unde s─â ├«ncepi. Nu avem o cartografiere complet─â sau m─âcar extins─â a sistemului cultural non-public. Institutul Na╚Ťional pentru Cercetare ╚Öi Formare Cultural─â nu de╚Ťine dec├«t date fragmentare, par╚Ťiale despre sectorul independent ╚Öi nu le-a restituit p├«n─â acum ├«ntr-o cercetare sistematic─â. Fr├«nturi de informa╚Ťii pot fi deduse din Barometrul de consum cultural sau din alte cercet─âri sectoriale, ├«ns─â ele nu ofer─â nici m─âcar scheletul pentru o imagine de ansamblu. Cum s─â repari dac─â nu po╚Ťi pune un diagnostic? Nu ╚Ötim nici m─âcar c├«╚Ťi angaja╚Ťi are statul rom├ón. Cum s─â-i num─âr─âm pe cei care muncesc la privat? Cum afl─âm c├«te contracte active de drepturi de autor exist─â? Cum putem s─â ├«ncadr─âm, pe domenii ╚Öi categorii de salarizare, lucr─âtorii din zona cultural─â independent─â?  

C─â sistemul e defect se ╚Ötie deja de mul╚Ťi ani. Subfinan╚Ťarea cronic─â, lipsa unui statut al artistului independent, al lucr─âtorilor din sectorul independent ├«n general, competi╚Ťie inegal─â ╚Öi injust─â pentru finan╚Ť─ârile publice, rela╚Ťia defectuoas─â cu autorit─â╚Ťile, birocra╚Ťia excesiv─â, lipsa unei recunoa╚Öteri (╚Öi a unei asum─âri) a utilit─â╚Ťii publice ÔÇô toate acestea ├«mping zona independent─â ├«n marginal ╚Öi, p├«n─â la urm─â, ├«n derizoriu. Solidarit─â╚Ťile conjuncturale ├«n fa╚Ťa dezastrului nu pot disimula competi╚Ťia acerb─â pentru resurse. ╚śi, dup─â ce c─â s├«nt ├«ntr-o situa╚Ťie de precaritate, mai au de ├«nfruntat stigmatul: arti╚Öti independen╚Ťi = asista╚Ťi social. De fapt, independen╚Ťii s├«nt dependen╚Ťi de stat pentru c─â sistemul ├«n care opereaz─â e profund viciat. 

Criza economic─â de dup─â criza sanitar─â va accentua, probabil, at├«t precarizarea sectorului cultural independent, c├«t ╚Öi confrunt─ârile ideologice. ├Än absen╚Ťa unei interven╚Ťii hot─âr├«te din partea statului, a unui angajament dublat de-o ofert─â financiar─â adecvat─â, cultura vie risc─â s─â moar─â. Am v─âzut, p├«n─â acum, doar declara╚Ťii de bune inten╚Ťii din partea ministrului Culturii. Nu ╚Öi gesturi decisive. Iar a╚Ötept─ârile legate de o eventual─â rectificare bugetar─â s├«nt derizorii.

├Än Fran╚Ťa, unde exist─â un statut al ÔÇ×intermiten╚ŤilorÔÇŁ, lucr─âtorii independen╚Ťi din cultur─â s├«nt acoperi╚Ťi de ni╚Öte indemniza╚Ťii care le asigur─â supravie╚Ťuirea. ├Äns─â sectorul cultural, ├«n ansamblu, e sus╚Ťinut printr-un ajutor de urgen╚Ť─â ├«n valoare de 22 de milioane de euro.  Acestui fond de urgen╚Ť─â i se mai adaug─â ╚Öi alte finan╚Ť─âri regionale sau sectoriale. ├Än Germania, unde cultura e un domeniu regional, doar landul Berlin a anun╚Ťat un buget de 30 de milioane de euro dedicat ├«ntreprinderilor culturale cu mai mult de zece angaja╚Ťi. Aproape peste tot ├«n Europa occidental─â, statele se organizeaz─â pentru a salva cultura, unul dintre domeniile economiei cele mai grav afectate de lockdown. Argumentul economic al acestei interven╚Ťii a statului e u╚Öor de justificat: cultura reprezint─â o parte important─â din PIB, ├«ntre 3 ╚Öi 10%, ├«n func╚Ťie de ╚Ťar─â. Argumentul de ordin moral: degeaba salv─âm economia dac─â nu avem (╚Öi) cultur─â; ra╚Ťiunea de a fi a unui stat nu poate fi doar aceea de a asigura supravie╚Ťuirea individual─â a cet─â╚Ťenilor.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.