Mitilic

13 mai 2020
„Cu bule“ jpeg

O ştire recentă despre urmările fatale ale consumului de alcool medicinal contrafăcut a fost prezentată în presă, ca de obicei, cu exces senzaţionalist, punîndu-se în scenă o mare uimire. Or, cazul în discuţie era într-adevăr revoltător şi tragic, dar prea puţin surprinzător. În registrul popular şi argotic fenomenul otrăvirii cu alcool metilic a fost fixat de multă vreme într-un cuvînt cu sonorităţi diminutivale: mitilíc (cu accentul pe vocala finală). Pronunţia populară, substantivizarea adjectivului metilic şi umorul negru au produs un nume aparent alintător pentru băutura mortală. De fapt, în uzul popular-argotic cuvîntul mitilic nu se referă doar la alcoolul metilic, ci a devenit, prin extinderea sensului (alături de adio, mamă sau te-am zărit printre morminte), una dintre denumirile oricărei băuturi de proastă calitate, care îl distruge, mai repede sau mai încet, pe consumator.

Cuvîntul este atestat încă din perioada interbelică: Valentin Gr. Chelaru, în articolul „Din limbajul mahalalelor“, publicat în 1937 în Buletinul Institutului de filologie română „Alexandru Philippide”, menţiona forma feminină mitilică, denumire pentru ţuică sau rachiu. Exemplul Dă-mi o boambă de mitilică era echivalat prin „dă-mi o măsură de rachiu”. În acelaşi număr de revistă, comentînd articolele precedente, Iorgu Iordan confirma că termenul îi era cunoscut de cîţiva ani – „cînd s-au descoperit fraude în legătură cu fabricarea alcoolului”–, în forma de substantiv neutru: mitilic. Aşa cum semnala şi Iordan, cuvîntul fusese folosit în epocă şi de prozatorul I.C. Vissarion, într-un text din 1930: „Păi ce mai e vin acuş. Apă chioară, mitilic, dracu să-l ia, borş”. Cele două forme – mitilică şi mai ales mitilic – erau deci deja folosite pentru a desemna atît alcoolul metilic, cît şi alte băuturi de proastă calitate. Tot dintr-o proză a lui Visssarion se vede că mitilicul se putea afla în vin: „S-au dat eroii noştri jos din tren, fiecare cu cîte ceva în mînă: unul c-o damigeană cu vin, garantat fără mitilic” (Scrieri alese). Cum articolul lui Valentin Chelaru se baza pe material înregistrat la periferia Iaşiului, iar I.C. Vissarion era un prozator specializat în efectele comice ale oralităţii munteneşti, avem dovada că termenul era bine cunoscut în epocă şi larg răspîndit.

Substantivul mitilic e folosit, alături de multe alte argotisme, în Groapa lui Eugen Barbu (1957): „Adunătura pestriţă se însufleţea pe măsură ce le împărţea mai multă băutură. Mitilicul aromea. Aburii de rachiu miroseau adînc, a prună”. Pe baza atestărilor din Buletinul Philippide, varianta mitilic a fost înregistrată şi în Dicţionarul limbii române (DLR, Litera M, 1965), la cuvîntul-titlu metilic (alcool metilic – „spirt de lemn”). În Dicţionarul graiurilor româneşti sudice, coordonat de Maria Marin (2010), cuvîntul apare cu două sensuri: „ţuică slabă care curge ultima la cazan” şi „spirt medicinal”.

Cuvîntul a rezistat destul de bine (ca substantiv neutru) şi are multe atestări actuale, de exemplu în parodia unor recomandări băbeşti – „cică (...) o poţi lua de la început cu băutura, chiar dacă ai ras o sticluţă de mitilic din greşeală” (Simona Tivadar, Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie, 2018) –, în reportaje despre fabricarea artizanală a ţuicii – „«Cazanul e făcut cum se făcea atunci, din ciocan şi nicovală, şi nu a avut nevoie de nici un fel de reparaţii! Singura mea contribuţie e că i-am pus un termometru, să văd cînd fierbe, ca să iau mitilicul!», ne-a declarat E.F.” (universulargesean.ro) –, dar mai ales în ştiri mai mult sau mai puţin senzaţionale: „a luat barurile la rînd, şi la final s-a intoxicat cu «mitilic»“ (ziaruldeiasi.ro); „Mitilicul şi antigelul fac, în continuare, victime” (ziaruldeiasi.ro); „între viaţă şi moarte, la spital, după ce a băut «mitilic»” (ziarelive.ro); „Otrăviţi cu... mitilic” (faptdivers.ro) etc.

Cum se întîmplă în genere cu termenii populari şi argotici, mitilic alunecă uşor de la un sens la altul, păstrîndu-şi constant un nucleu semantic, conotaţiile negative şi folosirea glumeaţă. Schimbările de sens sînt provocate şi de criteriile de evaluare specifice (pentru unii vorbitori, „băutura proastă” e deopotrivă cea otrăvitoare şi cea prea slabă), dar şi de datele obiective ale fabricării artizanale a băuturilor alcoolice (proces în care e produs şi alcoolul metilic). În multe cazuri, e greu de stabilit cît e glumă în folosirea termenului mitilic şi cît e o recunoaştere obiectivă a „procesului de fabricaţie”. După cum, de la caz la caz, mitilicul e fie produs în casă, fie cumpărat de la farmacie.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.