Mitilic

13 mai 2020
„Cu bule“ jpeg

O ştire recentă despre urmările fatale ale consumului de alcool medicinal contrafăcut a fost prezentată în presă, ca de obicei, cu exces senzaţionalist, punîndu-se în scenă o mare uimire. Or, cazul în discuţie era într-adevăr revoltător şi tragic, dar prea puţin surprinzător. În registrul popular şi argotic fenomenul otrăvirii cu alcool metilic a fost fixat de multă vreme într-un cuvînt cu sonorităţi diminutivale: mitilíc (cu accentul pe vocala finală). Pronunţia populară, substantivizarea adjectivului metilic şi umorul negru au produs un nume aparent alintător pentru băutura mortală. De fapt, în uzul popular-argotic cuvîntul mitilic nu se referă doar la alcoolul metilic, ci a devenit, prin extinderea sensului (alături de adio, mamă sau te-am zărit printre morminte), una dintre denumirile oricărei băuturi de proastă calitate, care îl distruge, mai repede sau mai încet, pe consumator.

Cuvîntul este atestat încă din perioada interbelică: Valentin Gr. Chelaru, în articolul „Din limbajul mahalalelor“, publicat în 1937 în Buletinul Institutului de filologie română „Alexandru Philippide”, menţiona forma feminină mitilică, denumire pentru ţuică sau rachiu. Exemplul Dă-mi o boambă de mitilică era echivalat prin „dă-mi o măsură de rachiu”. În acelaşi număr de revistă, comentînd articolele precedente, Iorgu Iordan confirma că termenul îi era cunoscut de cîţiva ani – „cînd s-au descoperit fraude în legătură cu fabricarea alcoolului”–, în forma de substantiv neutru: mitilic. Aşa cum semnala şi Iordan, cuvîntul fusese folosit în epocă şi de prozatorul I.C. Vissarion, într-un text din 1930: „Păi ce mai e vin acuş. Apă chioară, mitilic, dracu să-l ia, borş”. Cele două forme – mitilică şi mai ales mitilic – erau deci deja folosite pentru a desemna atît alcoolul metilic, cît şi alte băuturi de proastă calitate. Tot dintr-o proză a lui Visssarion se vede că mitilicul se putea afla în vin: „S-au dat eroii noştri jos din tren, fiecare cu cîte ceva în mînă: unul c-o damigeană cu vin, garantat fără mitilic” (Scrieri alese). Cum articolul lui Valentin Chelaru se baza pe material înregistrat la periferia Iaşiului, iar I.C. Vissarion era un prozator specializat în efectele comice ale oralităţii munteneşti, avem dovada că termenul era bine cunoscut în epocă şi larg răspîndit.

Substantivul mitilic e folosit, alături de multe alte argotisme, în Groapa lui Eugen Barbu (1957): „Adunătura pestriţă se însufleţea pe măsură ce le împărţea mai multă băutură. Mitilicul aromea. Aburii de rachiu miroseau adînc, a prună”. Pe baza atestărilor din Buletinul Philippide, varianta mitilic a fost înregistrată şi în Dicţionarul limbii române (DLR, Litera M, 1965), la cuvîntul-titlu metilic (alcool metilic – „spirt de lemn”). În Dicţionarul graiurilor româneşti sudice, coordonat de Maria Marin (2010), cuvîntul apare cu două sensuri: „ţuică slabă care curge ultima la cazan” şi „spirt medicinal”.

Cuvîntul a rezistat destul de bine (ca substantiv neutru) şi are multe atestări actuale, de exemplu în parodia unor recomandări băbeşti – „cică (...) o poţi lua de la început cu băutura, chiar dacă ai ras o sticluţă de mitilic din greşeală” (Simona Tivadar, Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie, 2018) –, în reportaje despre fabricarea artizanală a ţuicii – „«Cazanul e făcut cum se făcea atunci, din ciocan şi nicovală, şi nu a avut nevoie de nici un fel de reparaţii! Singura mea contribuţie e că i-am pus un termometru, să văd cînd fierbe, ca să iau mitilicul!», ne-a declarat E.F.” (universulargesean.ro) –, dar mai ales în ştiri mai mult sau mai puţin senzaţionale: „a luat barurile la rînd, şi la final s-a intoxicat cu «mitilic»“ (ziaruldeiasi.ro); „Mitilicul şi antigelul fac, în continuare, victime” (ziaruldeiasi.ro); „între viaţă şi moarte, la spital, după ce a băut «mitilic»” (ziarelive.ro); „Otrăviţi cu... mitilic” (faptdivers.ro) etc.

Cum se întîmplă în genere cu termenii populari şi argotici, mitilic alunecă uşor de la un sens la altul, păstrîndu-şi constant un nucleu semantic, conotaţiile negative şi folosirea glumeaţă. Schimbările de sens sînt provocate şi de criteriile de evaluare specifice (pentru unii vorbitori, „băutura proastă” e deopotrivă cea otrăvitoare şi cea prea slabă), dar şi de datele obiective ale fabricării artizanale a băuturilor alcoolice (proces în care e produs şi alcoolul metilic). În multe cazuri, e greu de stabilit cît e glumă în folosirea termenului mitilic şi cît e o recunoaştere obiectivă a „procesului de fabricaţie”. După cum, de la caz la caz, mitilicul e fie produs în casă, fie cumpărat de la farmacie.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Victor Piturca, Sportpictures jpg
Victor Piţurcă lămurește problema revenirii în fotbal, după 5 ani de pauză
Fostul selecționer a fost ofertat de FC Voluntari.
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
Echipa filmului „Trei kilometri până la capătul lumii", propunerea României pentru Premiile Oscar, dezvăluiri din culise
„Trei kilometri până la capătul lumii", regizat de Emanuel Pârvu este propunerea României la premiile Oscar la categoria Cel mai bun lungmetraj internaţional. Marţi echipa de
klaus iohannis pe tron jpg
Operația estetică la care ar fi apelat Kalus Iohannis. Românii, revoltați: „Deci acolo sunt banii de autostrăzi”
În plin scandal electoral după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din acest an, Klaus Iohannis ar fi fost preocupat să își facă o intervenție estetică. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
spion roman jpg
Ce se întâmplă acum cu românul reținut pentru spionaj în favoarea Ucrainei. MAE a publicat ultimele informații
Un cetățean român a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia din Georgia sub acuzația de spionaj în favoarea Ucrainei, conform autorităților locale pro-ruse.
image jpeg
shutterstock 2505780125 jpg
Mituri explicate. De ce să nu crezi tot ce auzi despre mâncare?
Mituri demontate despre mâncare. Ce trebuie să știi pentru o alimentație sănătoasă.
Zonele vulnerabile din Europa Foto Newsweek jpg
Unde vor ataca rușii în cazul declanșării unui nou razboi mondial. Zonele vulnerabile din Europa
Newsweek publică mai multe hărți care arată potențiale puncte sensibile dacă Moscova ar continua lupta mai departe pe continent.
FOTO @BeingsObserver / X
O tornadă violentă a lovit nordul statului California. Imaginile efectelor cumplite ale fenomenului extrem
O tornadă a lovit sâmbătă nordul statului California, aflat pe coasta de vest a SUA, răsturnând maşini, dezrădăcinând copaci şi rupând linii electrice, au anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) şi media locale.
andreea corb instagram 2 jpg
Andreea Corb, desființată de fani după reacțiile avute față de concurentul MasterChef Alessandro: „A ales un om fără o mână”
Printre concurenții care au făcut parte din noul sezon MasterChef s-a numărat și Andreea Corb, o tânără de 22 de ani din Cluj Napoca. A sperat că va pleca din emisiunea de la PRO TV cu premiul cel mare, însă „socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”. Pe parcursul competiției și-a atras at