Misterul feminin al democraţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 238 din 4 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Competiţia dintre candidaţii la preşedinţia Statelor Unite ameninţa să devină - ameninţare care nu s-a evaporat definitiv - într-un fel de întrecere sub lozinca "Cel mai patriot cîştigă". Cariera militară a lui John McCain, prizonieratul în Vietnam, atitudinea faţă de intervenţia în Vietnam erau poziţii forte contra unui civil, "demascat" că într-o împrejurare anume nu purta la rever insigna cu steagul SUA. Sub aceste argumente la vedere se ascundea cel implicit: un om de culoare nu poate fi la fel de patriot ca un alb, prejudecată dovedind o vinovăţie agresivă: patria nu a fost la fel de generoasă în oportunităţi pentru toţi cetăţenii ei, deci n-are cum pretinde să fie iubită la fel. Iată şi opinia unui publicist de culoare, Eugene Robinson, exprimată în ziarul Washington Post, chiar pe 4 iulie: "Faptul că patriotismul afro-americanilor nu este simplu nu înseamnă că el le ocupă doar jumătate din inimă; dimpotrivă, relaţiile complicate tind să creeze sentimente mai profunde şi mai puternice. E un fapt istoric că marinarii şi soldaţii negri, întorşi de peste Ocean, de pe fronturile celui de-al doilea război mondial, erau nevoiţi ca în oraşele lor din Sud să stea doar pe băncile din spate ale autobuzului: erau mînioşi fiindcă naţia pentru care s-au sacrificat îi trata aşa. Unii albi au logica lor cînd suspectează patriotismul negrilor: ei cred că mînia poate tempera întrucîtva dragostea de ţară. Nu e aşa şi n-a fost niciodată aşa. Într-o măsură mai mare decît albii, negrii americani sînt mai intim şi mai acut conştienţi de unele defecte ale naţiunii noastre. Această generalizare este mai adevărată pentru părinţii mei, decît pentru copiii mei, şi vreau să sper că va veni ziua cînd nu va mai fi adevărată deloc. Dar numai în ultima jumătate de secol au fost extinse în Statele Unite drepturile cetăţenilor înglobîndu-i pe afro-americani, încît ideea unui bărbat negru candidat la preşedinţie să poată fi admisă şi altfel decît ca un element dintr-un scenariu de film sau de televiziune. Sîntem într-un loc unde n-am mai fost niciodată. (...) Problema nu e dacă Barack Obama va cîştiga. Doar faptul că el poate cîştiga este o schimbare incredibilă în această ţară şi recunoaşterea importanţei acestei schimbări este, pentru mine, adevărata esenţă a patriotismului". ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.