Mințindu-ne

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
Binili învinge jpeg

Iubim să ne mințim pe noi. Sigur ne place să fim mințiți și nu ezităm în a minți, mai ales atunci cînd este pentru cine știe ce scop nobil. Cum ar fi să nu dormi în fața ușii la două noaptea sau să te muți înapoi cu părinții.

Credem ceea ce vrem și rar sîntem logici în a interpreta adevărul. Sîntem foarte siguri pe noi că dieta cu quinoa și chakre sau detoxifierea prin meditație transcendentală pe bază de rucola funcționează și chiar găsim dovezi științifice că așa e. Sîntem convinși că sîntem creștini, dar de cele mai multe ori habar nu avem ce înseamnă asta. Amestecăm visurile cu realitatea și cu nevoile noastre de a ne simți deștepți, frumoși și onești cu adevărul. Sîntem destul de convinși că curajul – și nu capul plecat – ne-a construit carierele și uităm că am fost recompensați pentru pupatul în cur și, practic, niciodată pentru critica aia curajoasă pe care ne-o imaginăm că a existat și altundeva în afara interiorului propriului cap, în anonime sau pe FB – și acolo, de cele mai multe ori, de pe un cont fals. Așteptările noastre declarate de la cei pe care îi șefuim sînt să fie profesioniști și muncitori, dar de fapt ceea ce vrem este să ne laude slugarnic și pe cît posibil să ne facă nouă viața cît mai ușoară. Ne credem toți a fi niște individualități remarcabile și uităm că sîntem disperați să facem parte dintr-un grup și să fim cît mai mult posibil plăcuți. Lucru care cel mai adesea se traduce tot prin servitudine, politețe mincinoasă și comportament de cireadă.

Confundăm la greu conțopiștii cu managerii, și nebunii cu liderii. Funar, Vadim Tudor, Gigi Becali, Dan Diaconescu fac parte, la fel ca Trump sau Boris Johnson, din lumea noastră.

Sigur că dumneavoastră nu vi se întîmplă asta. Sigur că, spre deosebire de mine, ați văzut prostia și îngîmfarea domnului Constantinescu, corupția și ipocrizia domnului Băsescu. Elena Udrea a fost dintotdeauna pentru dumneavoastră nevasta unuia dintre cei mai corupți oameni din România și prietena tuturor nemernicilor de azi, și nu speranța blondă a politicii noi. Ciuvică nu a fost nicicînd cavalerul luminii, mîna dreaptă a președintelui Constantinescu, ci doar smardoiul de astăzi a lui Voiculescu. Vedeți greșelile eroului dumneavoastră și le sancționați. Eu sînt adesea prost.

Am urmărit cu mare atenție activitatea domnului Iohannis, pe care l-am votat. Din păcate, nu este nimic remarcabil în ceea ce a făcut. La fel ca și cărțile dînsului pline de platitudini și cel mult mediocre, activitatea președintelui pare o glumă proastă, la o analiză rece. Și mai cumplit este că eu cred, de asemenea, că este cel mai bun președinte pe care l-am avut.

Diferența dintre eleganță, stil, pres-tan-ță și aroganță, limbă de lemn, înțepeneală de-pinde nu de o analiză pragmatică a activității domnului Iohannis, ci de minciuna pe care dorim să ne-o spunem, de grupul căruia îi aparținem. Diferențele dintre Mihai Gâdea și Rareș Bogdan sînt minore și, din nou, depinde de tabăra în care vrem să fim. Justificăm manipularea grotescă a unuia și o înfierăm pe a celuilalt. Dan Mihalache și George Maior sînt personaje controversate și la fel de apropiate de președinte, așa cum este și limba domnului Gâdea de fesierele prietenilor patronului dînsului. Miopia pe care o manifestăm cînd vine vorba de cei în care avem nevoie să credem că ne vor salva nu poate aduce nimic bun. Chiria enormă primită pe un spațiu obținut în condiții cel puțin tulburi este ignorată într-un mod la fel de absurd precum ignoră votanții PSD inaptitudinea Vioricăi Dăncilă și mîrlănia domnului Eugen Orlando Teodorovici.

Sigur că doamna Kövesi are o mulțime de merite, dar activitatea DNA este departe de a fi perfectă. Faptul că fosta șefă a DNA a fost apropiată de Gabriel Oprea, Sebastian Ghiță, Băsescu și Maior este foarte ușor trecut cu vederea de cei care vor să creadă în preasfinția domniei-sale sau a domnului Augustin Lazăr – și el, un om cu legături foarte strînse cu oameni politici extrem de toxici. Trecutul comunist și controversat al celor pe care ne dorim să îi credem este, din păcate, la fel de strident ca trecutul celor pe care îi urîm cu spume.

Zdrobitoarea majoritate a „zeilor“ noștri nu au făcut nici o ispravă în sectorul privat. Mai toți s-au îmbogățit fiind în politică, din contracte cu statul sau datorită familiilor lor, care fie sînt foști securiști cu abilități antreprenoriale ieșite din comun, fie prieteni ai acestora. Mediocritatea carierelor profesionale ale acestora este stupefiantă pentru cei care au răbdarea de a le examina. Din păcate, acest lucru este caracteristic nu numai politicienilor vechi, dar și celor noi. Propunerea USR-ului pentru primarul sectorului 4 este grotescă. Un om care are tendințe rasiste, xenofobe și sexiste, cu o ideologie care îl face perfect pentru defunctul partid lui Gigi Becali, a cîștigat exercițiul democratic al filialei din sectorul 4. PLUS-ul nu este nici el lipsit de probleme.

„Adevărul“ depinde tare mult de grupul în care ne dorim să fim și din ce în ce mai rar de dovezi sau logică. Doamna Firea, în fapt, a fost un adversar mult mai dur și mai consistent al domnului Dragnea, comparativ cu președintele, și a arătat de departe cel mai mult curaj în conflictul cu fostul șef al PSD. Sigur că Firea este un primar catastrofal și ipocrit, dar nu sînt deloc sigur că este sub politicienii pe care îi adoră cei care o urăsc pe domnia-sa.

Exemple sînt multe și, cel puțin pentru mine, destul de dureroase. Desigur, nu este deloc confortabil să mergi împotriva ambelor tabere, mai ales cînd ele sînt majoritare, și că aderarea la același set de valori este mult mai simplă și benefică. Din păcate, cauza pentru care am ajuns unde sîntem acum cu o clasă politică cel mult mediocră, dacă nu penibilă, se datorează în principal servitudinii și conformismului. Iar amestecul de pupincurism și uitatul într-o parte sau la adversari nu îi va face în nici un caz pe viitorii noștri politicieni mai buni, ci doar ne va asigura un viitor în care vom repeta exact aceleași greșeli.

Foto: Cosmin Bumbuț

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.