Minat şi minerit

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Pe undeva jpeg

O ştire de acum cîteva zile, reluată de mai multe ziare, televiziuni şi site-uri de actualităţi, a pus în circulaţia mai largă un anglicism neinspirat şi generator de confuzii. Termenul a mina, preluat din jargonul IT, apare în multe titluri recente: „Edu.ro minează criptomonede“ (hotnews.ro); „Site-ul Ministerului Educației minează criptomonede“ (libertatea.ro); „Site-ul Ministerului Educaţiei a fost atacat de hackeri și minat pentru criptomonede“ (stiri.tvr.ro). Cuvîntul reprezintă adaptarea directă a formei şi a construcţiei din engleză a verbului to mine, creînd o omonimie riscantă cu verbul românesc a mina, împrumut de secol al XIX-lea din franceză. Verbul a mina este înregistrat în dicţionarele noastre cu mai multe subsensuri înrudite, legate toate de ideea de distrugere; în DEX, este definit ca „a așeza, a pune explozibile, mine pe uscat sau în apă; a depune o încărcătură de exploziv într-o clădire, la un pod etc. pentru a le arunca în aer“; „(despre ape) a săpa, a roade un teren“; „(figurat) a slăbi, a distruge treptat; a măcina“. Pentru orice vorbitor nefamiliarizat cu subiectul tratat şi cu terminologia recentă a tehnologiilor digitale, ştirea părea să se refere la distrugerea unei valute. De fapt, intenţia era de a desemna procesul de sens opus; verbul englezesc a căpătat, pe lîngă semnificaţiile mai vechi („a extrage cărbune sau alte substanţe din subsol“; „a plasa mine într-o zonă terestră sau marină“), o accepţie nouă, pe care varianta online a Cambridge English Dictionary a înregistra-t-o deja: „a folosi un software special pentru a încerca să obţii criptomonede (adică monede digitale produse de o reţea privată)“. Ca în multe alte cazuri (fereastră, a naviga etc.), noul sens este metaforic: descrie producerea de monede virtuale ca pe un fel de exploatare a unei galerii de mină (în mod prototipic, a unei mine de aur!). Metafora preia structura sintactică tranzitivă a verbului englezesc, astfel că obiectul exploatării miniere apare în ipostaza de complement direct al verbului.

Transpunerea ca atare a metaforei în română este imposibilă, în primul rînd pentru că verbul a mina nu are şi sensul de „a exploata resursele subterane“, lăsînd descompletată familia lexicală mină, minerit, miner, minier etc. Mai mult, activitatea în cauză nici nu are în română un verb tranzitiv specializat, care să primească drept complement minereul căutat. Sigur, se poate spune că minerii lucrează în mina de sare, exploatează zăcămintele de cărbune, sapă după aur etc. Nu se poate însă spune, în nici un caz, că minează sarea, cărbunele sau aurul.

E drept, există un verb, nu foarte vechi şi destul de rar, a mineri, care poate desemna activitatea minerului (în Dicţionarul limbii române este ilustrat de un vers din Dan Deşliu: „Mineream pe la Abrud“); este însă un verb intranzitiv, care nu admite construcţii de tipul minereşte cărbune. Pentru a evita neplăcuta ambiguitate a verbului a mina, unii vorbitori de azi l-au preferat pe a mineri, forţîndu-i construcţia gramaticală, dar salvînd măcar sensul: „Cum ajung site-uri precum cel al Ministerului Educației să folosească puterea procesorului vizitatorilor să minerească criptomonede?“ (startupcafe.ro). „Cum îți dai seama dacă minerești criptomonede“ (ibidem); „Ce-am învățat ca român cît am minerit criptomonede ca Bitcoin“ (vice.com) etc.

Soluţia mai prudentă şi mai corectă ar fi să se evite ambele verbe. Substantivele minerit şi miner suportă ceva mai bine transferul metaforic imitat după engleză. Mineritul e activitatea programelor de producere a banilor virtuali – „Mineritul de monede digitale poate afecta performanța și durata de viață a bateriei computerului“ (startupcafe.ro); „Mineritul de criptomonede direct în browser a explodat în ultimele luni ale anului 2017“ (ibidem); „Am vorbit cu români care fac (minerit de) criptomonede“ (cert.ro), iar minerii sînt sistemele prin care se obţin monedele: „Există pe marile site-uri de vînzări online din ţară mulţi care vînd mineri cu 2000-3000 de euro (…); probabil un aparat cumpărat pe această sumă va găsi 1 bitcoin o dată la 2-3 ani“ (adevarul.ro); „Aceste extensii îți arată și dacă site-ul vizitat are mineri în cod“ (playtech.ro). Marginal, se recurge şi la preluarea termenului englezesc mining („se mai merită miningul?“, bitcoin-talk.org) sau la creaţia lexicală colocvială minereală („plăci apte de minereală“, forumlab501.ro).

Evident, jurnaliştii care minează ştiri ar putea oricînd recuge la verbe cu sens general (a obţine sau a produce) şi la o minimă explicaţie a proceselor în cauză.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.