Minat şi minerit

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Pe undeva jpeg

O ştire de acum cîteva zile, reluată de mai multe ziare, televiziuni şi site-uri de actualităţi, a pus în circulaţia mai largă un anglicism neinspirat şi generator de confuzii. Termenul a mina, preluat din jargonul IT, apare în multe titluri recente: „Edu.ro minează criptomonede“ (hotnews.ro); „Site-ul Ministerului Educației minează criptomonede“ (libertatea.ro); „Site-ul Ministerului Educaţiei a fost atacat de hackeri și minat pentru criptomonede“ (stiri.tvr.ro). Cuvîntul reprezintă adaptarea directă a formei şi a construcţiei din engleză a verbului to mine, creînd o omonimie riscantă cu verbul românesc a mina, împrumut de secol al XIX-lea din franceză. Verbul a mina este înregistrat în dicţionarele noastre cu mai multe subsensuri înrudite, legate toate de ideea de distrugere; în DEX, este definit ca „a așeza, a pune explozibile, mine pe uscat sau în apă; a depune o încărcătură de exploziv într-o clădire, la un pod etc. pentru a le arunca în aer“; „(despre ape) a săpa, a roade un teren“; „(figurat) a slăbi, a distruge treptat; a măcina“. Pentru orice vorbitor nefamiliarizat cu subiectul tratat şi cu terminologia recentă a tehnologiilor digitale, ştirea părea să se refere la distrugerea unei valute. De fapt, intenţia era de a desemna procesul de sens opus; verbul englezesc a căpătat, pe lîngă semnificaţiile mai vechi („a extrage cărbune sau alte substanţe din subsol“; „a plasa mine într-o zonă terestră sau marină“), o accepţie nouă, pe care varianta online a Cambridge English Dictionary a înregistra-t-o deja: „a folosi un software special pentru a încerca să obţii criptomonede (adică monede digitale produse de o reţea privată)“. Ca în multe alte cazuri (fereastră, a naviga etc.), noul sens este metaforic: descrie producerea de monede virtuale ca pe un fel de exploatare a unei galerii de mină (în mod prototipic, a unei mine de aur!). Metafora preia structura sintactică tranzitivă a verbului englezesc, astfel că obiectul exploatării miniere apare în ipostaza de complement direct al verbului.

Transpunerea ca atare a metaforei în română este imposibilă, în primul rînd pentru că verbul a mina nu are şi sensul de „a exploata resursele subterane“, lăsînd descompletată familia lexicală mină, minerit, miner, minier etc. Mai mult, activitatea în cauză nici nu are în română un verb tranzitiv specializat, care să primească drept complement minereul căutat. Sigur, se poate spune că minerii lucrează în mina de sare, exploatează zăcămintele de cărbune, sapă după aur etc. Nu se poate însă spune, în nici un caz, că minează sarea, cărbunele sau aurul.

E drept, există un verb, nu foarte vechi şi destul de rar, a mineri, care poate desemna activitatea minerului (în Dicţionarul limbii române este ilustrat de un vers din Dan Deşliu: „Mineream pe la Abrud“); este însă un verb intranzitiv, care nu admite construcţii de tipul minereşte cărbune. Pentru a evita neplăcuta ambiguitate a verbului a mina, unii vorbitori de azi l-au preferat pe a mineri, forţîndu-i construcţia gramaticală, dar salvînd măcar sensul: „Cum ajung site-uri precum cel al Ministerului Educației să folosească puterea procesorului vizitatorilor să minerească criptomonede?“ (startupcafe.ro). „Cum îți dai seama dacă minerești criptomonede“ (ibidem); „Ce-am învățat ca român cît am minerit criptomonede ca Bitcoin“ (vice.com) etc.

Soluţia mai prudentă şi mai corectă ar fi să se evite ambele verbe. Substantivele minerit şi miner suportă ceva mai bine transferul metaforic imitat după engleză. Mineritul e activitatea programelor de producere a banilor virtuali – „Mineritul de monede digitale poate afecta performanța și durata de viață a bateriei computerului“ (startupcafe.ro); „Mineritul de criptomonede direct în browser a explodat în ultimele luni ale anului 2017“ (ibidem); „Am vorbit cu români care fac (minerit de) criptomonede“ (cert.ro), iar minerii sînt sistemele prin care se obţin monedele: „Există pe marile site-uri de vînzări online din ţară mulţi care vînd mineri cu 2000-3000 de euro (…); probabil un aparat cumpărat pe această sumă va găsi 1 bitcoin o dată la 2-3 ani“ (adevarul.ro); „Aceste extensii îți arată și dacă site-ul vizitat are mineri în cod“ (playtech.ro). Marginal, se recurge şi la preluarea termenului englezesc mining („se mai merită miningul?“, bitcoin-talk.org) sau la creaţia lexicală colocvială minereală („plăci apte de minereală“, forumlab501.ro).

Evident, jurnaliştii care minează ştiri ar putea oricînd recuge la verbe cu sens general (a obţine sau a produce) şi la o minimă explicaţie a proceselor în cauză.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?