Mim și mimă

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
„Cu bule“ jpeg

E surprinzător că dicționarele noastre generale încă nu au înregistrat cuvîntul mimă; acesta apare totuși în principalul instrument normativ (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic – DOOM), încă din ediția a doua, din 2005. În DEX și în alte dicționare similare este cuprinsă, în schimb, forma mim (ca substantiv masculin sau neutru), aparținînd aceleiași familii lexicale (în sens larg, respectiv alcătuită din împrumuturi analizabile) cu verbul a mima și chiar cu substantivul pantomimă. Termenii au fost împrumutați din franceză, în perioada modernizării lingvistice din secolul al XIX-lea, dar legătura lor este transparentă și unele elemente pot fi interpretate fie ca rezultatul unor adaptări, fie ca produse în interiorul limbii române. Substantivul feminin mimă, termenul absent din dicționare, poate fi un împrumut din franceză (din fr. mime, substantiv masculin, mai rar feminin), fixat ca feminin poate și sub influența lui pantomimă, dar atestările de care dispunem sugerează mai curînd că este un derivat regresiv de la verbul a mima. Explicația a fost propusă de Virgil Nestorescu într-un articol din 2009 („Note etimologice și lexicale”, Limba română, nr. 4). În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin. Mime și pantomime sînt sinonime parțiale, dacă nu ținem cont de distincțiile și specializările apărute în practica teatrală (și consemnate, de exemplu, de Trésor de la langue française informatisé). Pentru română, dicționarele par să indice o situație similară, de parțială suprapunere între neutrul mim și pantomimă; în DEX, mim, cu pluralul mimuri, este definit ca „scurtă comedie la greci și la romani, alcătuită din scene simple” (diferit deci de masculinul mim, cu pluralul mimi – „actor de pantomimă”). 

De fapt, neutrul mim este aproape ieșit din uz, în raport cu substantivul feminin mimă. În dicționare, mimă ar trebui să apară cu cel puțin două sensuri: ca denumind o tehnică și o artă de reprezentare a realității exterioare și de exprimare a stărilor și a emoțiilor prin gesturi și mimică, fără recurs la limbajul verbal, dar și ca nume al unui joc de societate familiar multora, bazat în esență pe aceeași practică de expresie nonverbală. Primul sens are atestări cel puțin din anii ’60 ai secolului trecut, cînd în presa românească apar mai multe interviuri cu actori specializați în (panto)mimă, ca Marcel Marceau: „De fapt, domnule Marceau, de ce ați ales mima ca limbaj de expresie?” (Femeia, 1967); „Ce loc ocupă pantomima și mima în arta teatrală?” (Teatrul, 1967) etc.

Pe de altă parte, e uimitor că forma de neutru mim are o atestare foarte veche, din secolul al XVII-lea, la Dosoftei, în Viața și petreacerea svinților; în acest caz, termenul a fost preluat direct din greacă, de unde provine de altfel, și prin intermediul latinei, întreaga familie de cuvinte legate de rădăcina cu sensul „imitare”. Dosoftei explica neologismul cu ajutorul unor cuvinte mai accesibile în epocă, dar populare sau învechite astăzi: Sfîntul Porfirie era priceput în „mimuri, ce să dzîce (= adică) îngînăciuni de șeganii” (fragment citat în Dicționarul limbii române – DLR, litera M). În text acesta nu este un amănunt oarecare, ci o scenă care pune în discuție raportul între mimesis și trăire autentică: aflăm că actorul „făcîndu-să că îngînă pre episcopul cînd boteadză”, ajunge chiar să se convertească la creștinism.

Și ca denumire a jocului (modern) numit în franceză jeu de mimes și în engleză mime game găsim ambele variante lexicale: neutrul mim și femininul mimă. Internetul indică o preferință clară, în prezent, pentru forma feminină: „cum se joacă mima” (calificativ.ro); „Polițistele joacă mima” (cancan.ro); „După ce au povestit cum a fost la filmări, actorii din Profu’au jucat mima” (protv.ro). Forma articulată este specifică referirii la numele de jocuri (ca în leapșa, fripta, baba-oarbaetc.), dar cuvîntul se folosește, evident, și nearticulat: „Spor la mimă!” (play.google.com); „de la jocuri de explicat cuvinte, la mimă și provocări amuzante pentru tine și prietenii tăi” (libertatea.ro). Atestările formei neutre mim sînt mult mai rare: „Un grup de fete joacă mim” (ziaruldebacau.ro; „nici genul care joacă mim nu pare a fi” (catavencii.ro). Pluralul apare doar accidental, de exemplu în niște amintiri ale Gabrielei Melinescu: „Eu nu jucam «mimuri» și nici el, în timp ce ceilalți erau în picioare în mijlocul camerei și se amuzau copios” (România literară, nr. 51-52, 2006).

Despre relevanța lingvistică a jocului merită să vorbim mai mult, cu altă ocazie: mima recurge la prototipurile semantice sau la contextele specifice de folosire a cuvintelor, poate exprima sensuri concrete și abstracte, ilustrează modul în care convenții suplimentare sînt produse prin practica de comunicare într-un grup stabil.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.