Mila, bat-o vina

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În Franța, o tînără pe nume Mila tocmai a declanșat o polemică aprinsă care va marca relațiile interculturale multă vreme de acum înainte. Mila trăiește într-un mic orășel din zona Lyon. Este (după cum singură a spus) lesbiană și vorbește despre identitatea ei sexuală pe rețelele sociale. Contul ei de Instagram e urmărit de sute de adolescente și adolescenți. Provocată de un urmăritor insistent și agresiv, a spus, recent, într-o postare, că urăște religia. „Coranul este plin de ură“, a continuat ea, adăugînd apoi că „religia ta este de căcat“. Clipul video în care face aceste afirmații s‑a redistribuit rapid, căpătînd o vizibilitate foarte mare. A urmat un val de răspunsuri: mii și mii de injurii, mesaje încărcate de ură împotriva autoarei, incitări la violență, hărțuire, amenințări de tot felul – inclusiv cu moartea. Unii dintre incitatori (probabil colegi de clasă sau cunoscuți) a publicat chiar și adresa unde locuiește. Confruntată cu această avalanșă de amenințări la adresa tinerei și pentru a scăpa de responsabilitatea de a-i asigura securitatea personală, școala a fost nevoită să o exmatriculeze pe Mila. E o măsură temporară, după cum a precizat conducerea. Între timp, nici o altă școală din regiune nu e dispusă s-o reînscrie. Mila e consemnată la domiciliu, casa familiei e păzită în permanență de poliție.

Chestiunea e însă mai gravă, iar implicațiile au o portanță greu de anticipat. Cum depășești o asemenea criză într-o țară precum Franța, care garantează prin Constituție dreptul la liberă exprimare, dar în care o parte deloc nesemnificativă a societății se ghidează în continuare după norme religioase? Cum reacționezi la cazuri precum acesta, în care o afirmație care denigrează o întreagă comunitate de credință declanșează o ură de nestăpînit? Care sînt instrumentele juridice pentru a încadra aceste fapte? Oameni politici, lideri religioși, juriști, psihologi și profesori au alimentat această polemică amplificînd consecințele și oferind argumente noi pînă la polarizarea radicală: #JeSuisMila versus #JeNeSuisPasMila.

În Franța nu există delictul de blasfemie. La fel ca în majoritatea țărilor europene, oricine poate critica orice religie după cum îi place, fără consecințe legale. Expresiile vulgare adresate vreunei divinități, injuriile sau defăimarea unei ființe abstracte nu fac obiectul nici unei legi. E interzis, în schimb, să insulți adepții unei religii: există mai multe paragrafe în diverse legi care sancționează discriminarea (pe criterii religioase), defăimarea sau injuria. Sancționate sînt și incitarea la discriminare, la ură sau la violență pe criterii religioase. Libertatea de exprimare nu e deci absolută: ea e garantată de Constituție cu excepțiile derivate din alte legi. Unde se încadrează afirmațiile Milei referitoare la islam?

Ministrul Justiției, Nicole Belloubet, a explicat într-un interviu că insulta adresată unei religii e „în mod evident o atingere adusă libertății de conștiință“. Acuzată că astfel pune în discuție delictul de blasfemie, ministrul a revenit asupra declarațiilor, susținînd că „poate“ s-a exprimat greșit și că „avem dreptul să criticăm religia“. Delegatul cultului musulman Abdallah Zekri a reacționat agresiv pe tema „cazului Mila“, spunînd că „cine seamănă vînt culege furtună“: „A căutat-o, știe ce a spus, își asumă“. „Insultele pe care le‑a proferat sînt inacceptabile“, a insistat el. Comentariile sale au fost imediat taxate de secretarul de stat pentru Egalitatea de gen, Marlène Schiappa, care le consideră „criminale“ și „nedemne de un responsabil religios, care este un lider de opinie“. Și tot așa…

Parchetul din Vienne (Isère) a anunțat deschiderea a două anchete separate. Prima îi vizează pe autorii amenințărilor și incitărilor la ură și e realizată de o unitate a poliției specializată în criminalitatea informatică. Cealaltă anchetă o vizează pe Mila și se referă la „provocare la ură rasială“: obiectivul e să se stabilească afirmațiile făcute de minoră care nu sînt acoperite de libertatea de exprimare. Ambele cercetări se arată a fi, încă de pe acum, complicate. Cea îndreptată împotriva celor care o amenință pe Mila va scoate probabil mii de postaci agresivi care au reacționat în/din spirit gregar fără să fie neapărat mobilizați de ură autentică și, mai ales, fără să bănuiască toate implicațiile. Cei mai mulți sînt, probabil, minori. Ancheta împotriva Milei – care cuprinde toate postările ei pe Instagram, nu doar pe cea recentă, care a declanșat toată tărășenia – va scoate la iveală, probabil, o rebelă cu spirit de frondă care se bazează pe dreptul la liberă exprimare, ignoră excepțiile. Se simte exclusă și discriminată și n-are nici o reținere să-i trateze pe alții prin excludere și discriminare. Mila însăși se apără, susținînd că nu a vrut să incite la ură, ci că a răspuns unor hărțuiri homofobe și misogine. Un paradox: micile ei comentarii au fost publicate de ziarul Libération (de centru-stîn-ga) și de o platformă online de extremă-dreaptă apropiată de Marine Le Pen.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Cseke Attila Eduard Novak Kelemen Hunor foto Inquam Photos / George Călin
Doi lideri PNL cer scoaterea UDMR de la guvernare: „Nu are ce să mai caute”
Eugen Pîrvulescu (Teleorman) și Adrian Cozma (Satu Mare) solicită scoaterea UDMR de la guvernare, după atitudinea lui Csoma Botond de la ședința solemnă de 1 Decembrie, apoi lipsa de reacție a liderilor Uniunii de Ziua națională.
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.