Migrena migrației

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Migrena migrației jpeg

Criza migrației produce o criză a Coaliției de guvernare în Germania. Pe scurt, ministrul de Interne Horst Seehofer (CSU) a propus un mic șantaj pentru a-și impune punctul de vedere – împotriva cancelarei Angelei Merkel – în chestiunea condițiilor întoarcerii solicitanților de azil la frontiere. Cu prețul demiterii sau al demisiei, fie Germania va adopta soluția lui, radicală, fie pe a Angelei Merkel, europeană și pînă la urmă umanistă. Un moment de blocaj, o criză politică riscantă pentru Germania. Pentru că demiterea sau demisia lui Seehofer ar fi produs probabil ruperea coaliției și ar fi pus la grea încercare stabilitatea guvernului. Criza ar trebui privită pe două paliere: la nivel politic, ea arată încă o dată disensiunile din interiorul coaliției de guvernare și terenul instabil pe care s-a construit noul cabinet al Angelei Merkel; pe de altă parte, ea arată impasul european în chestiunea migrației. Pînă la urmă, s-a ajuns la un compromis care salvează, pentru moment, coaliția aflată la putere în Germania. Dar pentru cît timp? Și care sînt consecințele?

Întîi de toate, nu e deloc sigur că CSU ar fi mers pe mîna lui Seehofer: există lideri importanți din partid, precum Markus Soeder (premierul landului Bavaria), care nu i-au susținut demersul, mergînd chiar pînă la a afirma că nu vor să riște stabilitatea guvernului într-un conflict pe tema migrației. Apoi, sistemul politic și de partide din Germania își arată, din nou, incredibila capacitate de amortizare a conflictelor. Mai ales în condiții de criză, precum cea de acum, partidele au știut să-și clarifice pozițiile, să-și adapteze așteptările, să-și expună constructiv & concesiv pretențiile. Cît despre Angela Merkel, ea trece cu bine peste a doua mare încercare a acestui mandat (prima fiind chiar formarea coaliției, o misiune foarte complicată, în ciuda scorului bun obținut de partidul ei la alegeri). Dar Angela Merkel a trecut prin multe. Știe foarte bine să negocieze în plan european și are autoritate în Germania. Și știe, mai ales, care îi sînt limitele.

Soluția găsită? Refugiații aflați la granița Austriei cu Germania nu vor fi respinși pe loc, așa cum a cerut Seehofer, ci vor fi aduși în centre de primire pentru azilanți, unde se va stabili, în baza unor proceduri simplificate, dacă au dreptul sau nu să depună o solicitare de azil. Dacă în urma verificărilor se constată că au solicitat deja azil în alt stat UE sau că au fost deja înregistrați, atunci vor fi retrimiși în acea țară, în regim de urgență. Soluția reduce, într-o oarecare măsură, numărul solicitanților de azil, dar nu și pe cel al azilanților; și complică munca autorităților. Din punct de vedere juridic, primirea în centrele de azilanți nu va fi considerată o intrare pe teritoriul Germaniei, ceea ce înseamnă că un eventual refuz al solicitării va însemna o interdicție de trecere a frontierei.

E un compromis acceptabil atît pentru Angela Merkel, cît și pentru Horst Seehofer. Asta e însă socoteala de acasă! Acum, cancelarul va trebui să pledeze pentru această soluție și să obțină un acord la nivel european. Să convingă, de pildă, guvernul Austriei că unii solicitanți de azil vor fi refuzați – și că ei vor rămîne, din punct de vedere juridic, pe teritoriul și în grija statului austriac. Or, cancelarul Sebastian Kurz a spus o răspicat: Austria va reacționa la măsuri unilaterale ale Germaniei prin închiderea frontierelor. Un semnal ferm și îngrijorător din partea statului care a preluat președinția (prin rotație) a Uniunii Europene. Înăsprirea politicii de azil a Germaniei riscă să producă un efect de domino peste tot în Europa. Exact ceea ce Angela Merkel vrea cu orice preț să evite.

Încetul cu încetul, granițele intra-europene se închid pentru așa-numita migrație secundară. Solicitanții de azil sînt împinși înapoi în țările situate la marginea UE, pe unde au intrat pentru prima dată în spațiul european (cel mai adesea, statele mediteraneene). Asta va nemulțumi opinia publică în aceste țări, în special în Italia. Și va genera noi și noi valuri de populism și extremism care vor șubrezi Europa. Faptul că la ultimul summit s-a hotărît că statele vor colabora pentru a proteja mai bine frontierele externe ale UE și că se vor crea tabere în afara spațiului european, astfel încît numărul migranților care ajung via Marea Mediterană să scadă, nu va potoli aceste neliniști. Încă o dată se vădește că problema migrației nu poate fi rezolvată prin decizia unei singure țări, e nevoie de un efort comun și, mai ales, de eforturi concentrate pe o zonă mai întinsă decît Uniunea Europeană.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.